logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForce z 256 MB GRAM i AGP x8 - czarny ekran po włożeniu do komputera

kotuspadakus 30 Paź 2010 10:38 1257 13
REKLAMA
  • #1 8680467
    kotuspadakus
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam.
    Dostałem kartę graficzną GeForce, niestety nie znam modelu. Wiem tylko tyle że jej GRAM to 256 MB oraz AGP x8.
    Chciałbym się dowiedzieć co się z nią mogło stać, gdyż kiedy ją włożę do kompa to mam czarny ekran po włączeniu. Może jest ona spalona ? (niczym nie śmierdzi, i wygląda jak nowa). Może jakiś komponent się uszkodził?

Karta wygląda mniej więcej tak:
    http://www.techfuels.com/attachments/graphic-...si-geforce-8500gt-256mb-hdmi-graphic-card.jpg
    Tylko, że tę tasiemkę mam w innym miejscu podłączona oraz wejście inne.
    A także to coś czarne do czego można wiatrak przykręcić mam srebrne ale to chyba nie ma znaczenia.

Proszę o pomoc, gdyż jestem dopiero newbie w sprawach informatyki :)
  • REKLAMA
  • #2 8680489
    frankie84
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Może w biosie przestawić trzeba ?? Ja bym od tego zaczął :)
  • REKLAMA
  • #3 8680515
    kotuspadakus
    Poziom 13  
    No ale co trzeba przestawić ?? ja mam tak to karte ge force fx 5200 i normalnie ona działa. Jeśli coś musze ustawić aby ta karta działała to poprosze o instrukcje.
  • #4 8680539
    frankie84
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jak byś pracował na zintegrowanej to jest taka opcja, że przestawiać trzeba w biosie. Ale jeżeli masz inną i ta funkcjonuje to Twoja jest uwalona... W jaki sposób i co w niej klękło, nie mam pojęcia. :(
  • #5 8680572
    kotuspadakus
    Poziom 13  
    A jeszcze jedno pytanie, kolegi komputer zaczął bardzo glosno chodzic. Doszlismy do wniosku że to wiatrak od karty graficznej tak glosno brzęczy i najprawdopodobniej dlatego iż się poluzował. Doszłem do tego gdy ruszałem wiatrakiem to slyszalem ten dzwiek ktory 100x szybciej jest podczas wlaczenia kompa. Czy kupno nowego wiatraka rozwiaze problem ? dpdam że na tym wiatraku komputer z kazdym kolejnym dniem coraz gorzej chodzil najpierw youtube nie dzialalo pozniej zadne gry a teraz nawet instalacja windowsa sie zawiesza.
  • REKLAMA
  • #6 8680595
    tpietras
    Poziom 11  
    Jeśli jest taka możliwość to odkręć i przeczyść ten wiatraczek. Ale najlepiej kup nowy. Co nowe to nowe :) jeśli chodzi o nieznaną grafike to faktycznie wlacz kompa na zintegrowanej karcie wejdz w bios i znajdz włączenie karty na szynie. Podaj jaką masz płyte główną
  • #7 8680603
    kotuspadakus
    Poziom 13  
    no ja mam wlaczona kazda inna karta mi dziala tylko ta ma takie "widzimisie" w kazdym komputerze. Sprawdzalem u 3 kolegów. Więc spalona tak ?
  • #8 8680740
    tpietras
    Poziom 11  
    wychodzi na to ze spalona.
  • #9 8680779
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej
    Ocena: 85
    kolego, a sprawdzałeś kartę na obydwu wyjściach (znaczy d-sub - to "niebieskie" mi DVI - do "białe", dłuższe na dole)?
    Jeśli monitor masz z wejściem d-sub - podłączasz go poprzez przejściówkę...
    Może tylko "strzeliło jedno z wyjść? (domyślnie D-sub)
    A na karcie nie ma żadnych oznaczeń/opisów ?
    Swoją droga - wygląda mi ona na GF z serii 4400MX (440MX - zależnie od producenta) - wersja Low profile (sam na takowej właśnie piszę - w przenośni oczywiście)
  • REKLAMA
  • #10 8681483
    kotuspadakus
    Poziom 13  
    na karcie jest jedynie oznaczenie ASUS. Cóż nie posiadam takowych przejściówek.
  • #11 8681591
    rafix25
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Drogi kolego kotuspadakus, Twoja karta to seria 7xxx z rodziny GeForce i wygląda pewnie tak. Najpewniej jest to 7300 lub 7500. Częsty przypadek tych kart jest taki, że pasywne chłodzenie zaczyna nie wyrabiać i najzwyczajniej tworzy się przerwa pod chipem. Wymień tą grafikę, bo możesz skopać sobie jeszcze mobo, jak pójdzie w końcu jakieś zwarcie!
  • #12 8682002
    kotuspadakus
    Poziom 13  
    NO ale ja z niej nie korzystam, mam geforce 5200 tylko właśnie się pytałem czy da się to jakoś naprawić, ale jeśli nie to trudno, Karta ląduje w śmietniku.
  • #13 8682794
    rafix25
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Wszystko da się naprawić - zależy tylko jakim kosztem. Grafiki poprzez forum niestety raczej nie naprawisz - wymaga to urządzeń i specjalistycznych przyrządów bez których nic nie ruszysz - zwłaszcza BGA.
    Karty nie wyrzucałbym do śmietnika - bo to nie miejsce dla niej.
    Najlepiej uzbieraj kilka podzespołów elektronicznych i wystaw na Allegro jako złom do odzysku - Au. :D
    Ewentualnie wystaw ją pojedynczo od 1zł w uszkodzonych a na pewno parę złotych za nią dostaniesz (np. dla chłodzenia, itd.)
  • #14 8683034
    wojo664
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Cytat:
    Doszłem do tego gdy ruszałem wiatrakiem to slyszalem ten dzwiek ktory 100x szybciej jest podczas wlaczenia kompa.

W nieraz tuż po starcie płyty główne uruchamiają wentylatorki na 100% mocy tuż po starcie, a potem wentylatorki stopniowo cichną ;) To normalne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną GeForce o pamięci 256 MB i złączu AGP x8, która po zainstalowaniu w komputerze powoduje czarny ekran. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym możliwość uszkodzenia karty. Użytkownik sprawdził, że inne karty działają poprawnie, co sugeruje, że problem leży w samej karcie. Wskazówki obejmują sprawdzenie ustawień BIOS, testowanie różnych wyjść wideo oraz czyszczenie wentylatora. W końcu, niektórzy użytkownicy sugerują, że karta może być uszkodzona i zalecają jej wymianę lub sprzedaż na części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA