logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zastąpić przekaźniki triakami w sterowaniu LED 230V AC?

Mark @ 30 Paź 2010 14:08 4337 9
REKLAMA
  • #1 8681090
    Mark @
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Mam taki problem otóż potrzebuję zastąpić triakami przekaźniki rozłączne czyli przy braku wysterowania cewki przekaźnik przewodzi. Przekaźniki sterują oświetleniem halogenowym 5 i lub 4 halogeny LED 230V AC W chwili obecnej przekaźniki mam 8A ale co kilka miesięcy muszę je wymieniać, bo kleją się styki dzisiaj wymieniłem na relpol i po kilku cyklach zał/wył styki sklejone. Więc chciałbym to zrobić na triakach myślałem nad zastosowaniem triaka np BT136 i optotriaka np MOC3061 (zero-cross) i nie wiem czy dobrze myślę, że triak będzie normalnie załączany przy przechodzeniu przez zero a po podani napięcia na LED w optotriaku triak przestanie przewodzić? I drugie pytanie czy układ na triaku będzie odpowiedni do sterowania oświetleniem LED?
  • REKLAMA
  • #2 8682538
    omicronNs
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Układ od strony obciążenia nie powinien widzieć różnicy między przekaźnikiem a triakiem.
  • REKLAMA
  • #3 8698089
    Mark @
    Poziom 14  
    Dzięki ale czy będzie to działać tak jak myślę czy podanie napięcia na diodę optotriaka będzie rozłączało obwód? Sorry za lamerskie pytanie ale z optotriakami nie miałem zbyt wiele do czynienia.
  • #4 8698186
    *zaba*
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Nie nie będzie to tak działać jak myślisz.
    Będzie to tak działać że jak podasz napięcie na diodę optotriaka to triak zacznie przewodzić a gdy nie ma napięcia na diodzie optotriaka to triak nie przewodzi.
    Cross zero oznacza że włącza się go w obwód od strony neutralnej a nie fazy
  • #5 8698269
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Da się zrobić, ale musisz dostarczyć niewielkie napięcie zasilania (3 ÷ 12V). Jeżeli podasz napięcie na R3 wówczas żarówka zgaśnie. R2 powinno być ok 1kΩ dla napięcia 12V. Halogeny na starcie będą pobierać o wiele większy prąd niż podczas normalnej pracy, więc zastosuj triak co najmniej 16A albo nawet 25A.
  • REKLAMA
  • #6 8705169
    Lukaszek_69
    Poziom 13  
    Witam!
    Właśnie miałem zakładać podobny temat i stwierdziłem że lepiej będzie dołączyć się do dyskusji tutaj.
    Czy istnieje jakaś inna możliwość oprócz triaka żeby rozwiązać ten problem? Mi zależy na tym aby obwód zewnętrzny był włączony bez jakiegokolwiek poboru prądu, a nie chciałbym stosować przekaźników ze względu na ich wielkość i tak jak powyżej kolega wspomniał z uwagi na ich zawodność.

PS. Wydaje mi się że elementem U2 w schemacie MacGyvera powinien być triak.
  • REKLAMA
  • #7 8705178
    herrRendezV
    Poziom 13  
    Proponuję tranzystor FET lub IGBT

http://sklepelektroniczny.com/product-pol-901...C30UPBF-Modul-IGBT-600V-23A-100W-TO220AB.html

Co do triaków i optotriaków, to warto żeby wiedzieć, jak one działają.

Triak otwiera się, kiedy w bramce popłynie prąd, i wypłynie elektrodą MT1. Wymagane jest by w tym czasie w obwodzie głównym płynął prąd przełączania IL. Następnie triak przewodzi tak długo, aż prąd w obwodzie nie spadnie poniżej prądu pod trzymania IH. Wtedy trzeba go włączyć ponownie.

Optotriak działa tak samo, tyle że nie otworzy się, dopóki fotoelement nie zostanie oświetlony. Żeby otrzymać załączanie triaka przy zaniku napięcia, należy nasze sterowanie sprowadzić do 5V, zastosować negator, za nim podpiąć diodę LED a potem światłowodem na nasz optotriak
  • #8 8705227
    Lukaszek_69
    Poziom 13  
    Przepraszam. Zapomniałem dodać że powinno być to tanie rozwiązanie ze względu na dużą ilość urządzeń, oraz na elemencie przełączającym nie powinno się wydzielać dużo ciepła(bez stosowania chłodzenia, max tak jak w triaku). Do IGBT jest konieczność zastosowania dość sporego radiatora.
  • #9 8705272
    herrRendezV
    Poziom 13  
    Bez poboru prądu to tylko elementy polowe. Cewka przekaźnika też pobiera prąd.
  • #10 8705329
    Lukaszek_69
    Poziom 13  
    Czyli żadna magiczna sztuczka/element nie istnieje... Trudno coś pokombinuje.
    Istnieją przekaźniki które są normalnie zwarte wtedy nie pobierają w ogóle prądu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zastąpienie przekaźników triakami w systemie sterowania oświetleniem LED 230V AC, ponieważ przekaźniki często się psują. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie triaka BT136 oraz optotriaka MOC3061 z funkcją zero-cross. Użytkownicy wskazują, że triak będzie przewodził, gdy na diodzie optotriaka pojawi się napięcie, a nie odwrotnie. Zwracają uwagę na konieczność użycia triaka o odpowiedniej mocy (minimum 16A) ze względu na duży prąd startowy halogenów. Inne alternatywy, takie jak tranzystory FET lub IGBT, są również rozważane, jednak wymagają one dodatkowych radiatorów i nie są idealne dla aplikacji bez poboru prądu. Wskazano, że nie ma idealnego rozwiązania, które spełniałoby wszystkie wymagania użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA