logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy parametry łącza Neostrada 6 Mb wystarczą do stabilnego działania?

wsk125turbo 31 Paź 2010 02:09 4594 22
REKLAMA
  • #1 8683392
    wsk125turbo
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    witam zakupilem neostrade 6 mb i mam takie parametry lacza:

myslicie czy wystarcza do jako takiego dzialania łącza?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8683899
    as-max
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Przecież nawet połowy nie uzyskujesz na tych parametrach. Nie wiem czy to wina linii, czy innych powodów ale masz SNR na granicy i tłumienie wysokie. Więcej nie uzyskasz przy tych parametrach. Zgłoś to do TP - ja bym nie płacił za 6 Mbit, bo tu nawet połowy nie wyciągniesz.
  • #3 8683963
    wsk125turbo
    Poziom 11  
    witam teraz z kolei mam trochke sie podnioslo

a najlepsze jest za nawet przy tych wczorajszych slabszych parametrach sciaganie szlo z predkoscia 532 KB /s poradzcie nie wiem co robic w takiej sytuacji
  • Pomocny post
    #4 8684027
    as-max
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    No to ja czegoś nie rozumiem - wg modemu synchronizacja nie pozwala na uzyskanie takich prędkości. Czyli chyba to modem bzdury pokazuje.
  • Pomocny post
    #5 8684703
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 8
    wsk125turbo napisał:
    a najlepsze jest za nawet przy tych wczorajszych slabszych parametrach sciaganie szlo z predkoscia 532 KB /s
    Niemożliwe. Albo test był nieprawidłowy albo miałeś wyższą synchronizację (duże szanse, że rwie Ci połączenia).

wsk125turbo napisał:
    poradzcie nie wiem co robic w takiej sytuacji
    Nie wiem co to za pomysł by sprzedawać 6 Mb/s przy tak ogromnym tłumieniu (EDIT: tzn.TP nie powinna tego oferować, bo szansa na kłopoty była ogromna). Użyj skantarka Netii, żeby sprawdzić długość swojej linii, możliwe że linia jest znacznie krótsza niż 3,5-4km, ale po prostu fatalna. Wtedy składasz reklamację i być może naprawią. Jeśli jednak to jest te 3,5-4km to nie pozostaje nic innego jak darmowa migracja w dół (możesz próbować z 2 Mb/s jeśli synchronizacja jest cały czas, a jeśli nie to schodzimy do 1 Mb/s).
  • REKLAMA
  • #6 8700716
    wsk125turbo
    Poziom 11  
    witam po obserwacjach routera zauwazyem ze net pada gdy router dostaje synchronizacje powyzej 5400 kbps, ponizej chodzi w miare stabilnie mam ptanie czy sa jakies routery w ktorych recznie ustawia sie synchronizacje?
  • Pomocny post
    #7 8701032
    terrade
    Poziom 36  
    wsk125turbo napisał:
    witam po obserwacjach routera zauwazyem ze net pada gdy router dostaje synchronizacje powyzej 5400 kbps, ponizej chodzi w miare stabilnie
    Sprawa jest prosta, masz słabą niestabilną linię i jeśli się połączy na np.5400 przy Marginie 6 dB to gdy forma linii spadnie to i Margin spadnie. W przypadku formy linii jak na pierwszym obrazku 3200, przy synchronizacji 5400 Margin musiałby być zapewne ujemny, więc jasne że następuje zerwanie synchronizacji. Zaś na odwrót nie ma problemu.

wsk125turbo napisał:
    mam ptanie czy sa jakies routery w ktorych recznie ustawia sie synchronizacje?
    Ręcznie to może to zrobić TP na DSLAM-ie. Ty zaś możesz kupić DGN2000 i ustawić sobie Margin (np. wyższy Margin kosztem niższej synchronizacji).

Problemy są dwa:
    1.nie możesz regulować Marginu na upstream, a twoja linia nie daje rady też na upstream (jednak błędów masz o wiele mniej na up, więc może wystarczy regulacja na downstream)
    2.jeśli ustawisz sobie wysoki Margin, a linia będzie w tak słabej formie jak z pierwszego obrazka to nie dasz rady osiągnąć dolnych widełek.

Zamiast narażać się na koszty (z niepewnym sukcesem) można robić synchronizację wieczorem ok.21-22, co da niższą synchronizację. Jednak nic to nie da jeśli niestabilność jest skokowa (i Margin skacze po kilkanaście dB jak kiedyś u mnie, wtedy mi rwało zwykle przed południem).
    Najlepiej jednak składaj reklamację na uszkodzenie linii, może naprawią.
  • Pomocny post
    #8 8701608
    tedi90
    Poziom 11  
    Kolega wyżej napisał-Nie wiem co to za pomysł by sprzedawać 6 Mb/s przy tak ogromnym tłumieniu,mam podobne tłumienie i jest super!
    Mode: ADSL2
    Channel: Interleave
    Trellis: U:ON /D:ON
    Line Status: No Defect
    Training Status: Showtime
    Down Up
    SNR (dB): 8.9 11.0
    Attn(dB): 47.5 21.6
    Pwr(dBm): 0.0 12.6
    Max(Kbps): 7940 740
    Rate (Kbps): 7456 639Czy parametry łącza Neostrada 6 Mb wystarczą do stabilnego działania?
  • #9 9195866
    wsk125turbo
    Poziom 11  
    witam zadzwonilem do tele komuny cos poprawili i teraz mam takie parametry lacza

predkosc jaka osiagam na tym laczu to 417 kilo, wiecie moze czy przy takim laczu jest szansa na synchronizacje 6 mega a nie 4 mega tak jak teraz mam
  • Pomocny post
    #10 9197203
    terrade
    Poziom 36  
    wsk125turbo napisał:
    witam zadzwonilem do tele komuny cos poprawili i teraz mam takie parametry lacza
    Upewnij się czy to prawda, bo z doświadczenia wiem, że nic nie robią, przeczekują szumy i trzaski, a wtedy oddzwania automat, że naprawione.

Router sądzi, że masz szansę na 6240, ale takie prognozy są zwykle zawyżone i to na co możesz liczyć to na te swoje dawne 5400 (ok.4.4 Mb/s) i pewnie będzie rwać jak zwykle.
  • #11 9405085
    wsk125turbo
    Poziom 11  
    przelaczyli minie ostatnio na adsl 2 + walczyłem o to cały miesiąc technicy byli u mnie ze 6 razy i wreszcie........ prawie wogole nie rozlacza

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 9405513
    galusz
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Na tych parametrach spokojnie DGN 2000 / 2200 chodziłby jak żyleta bez żadnych problemów...
    Po małej regulacji SNR wyciągnąłbyś pełne 6Mb przy całkowitej stabilności.
    Od Ciebie zależy czy chcesz inwestować 200 PLN...
  • #13 9405726
    wsk125turbo
    Poziom 11  
    czesc a czy po zainwestowaniu w tego netgeara mam szanse na migracje na 10 mega, bo jezeli chodzi o linie to od centrali mam dokladnie 3,45 km?
  • Pomocny post
    #14 9405757
    erell
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Przy marginie 6 i tak ogromnym tłumieniu to nawet router za 500zł nie pomoże zapomnij o 10Mb i ciesz się z 6Mb. Dodam jeszcze, że 6dB to już jest granica poprawnego działania. Przy tłumieniu max 35db i perfekcyjnum marginie(nie pływającym) są minimalne szansę na 10Mb, a jak widzisz masz 40dB. Dla pocieszenia powiem Ci że mam tłumienie 25 i nikłe szansę na 10Mb z powodu właśnie marginu. Pozdrawiam
  • #15 9441698
    szybki_zenek
    Poziom 10  
    Podepnę się pod wątek.

Do niedawna nie miałem problemu, neo 6mb działała bez problemu. Niestety Tydzień temu miała miejsce awaria (padł telefon i net), po kontakcie z infolinią na drugi dzień "coś naprawili" i telefon zaczął działać neostrada też lecz...
    Niestety teraz łączy się tylko jako 1mb, już 3 razy zgłaszałem usterkę na infolinii "coś naprawiają" niestety efektów brak.

Parametry odczytane u mnie to:

DSL Status: Connected
    DSL Modulation Mode: ADSL2+
    DSL Path Mode: Interleaved
    Downstream Rate: 1316 kbps
    Upstream Rate: 320 kbps
    Downstream Margin: 31 db
    Upstream Margin: 5 db
    Downstream Line Attenuation: 10 db
    Upstream Line Attenuation: 2 db
    Downstream Transmit Power: 9 db
    Upstream Transmit Power: 14 db

Czy jestem w stanie coś u siebie przestawić aby poprawić sytuację czy tylko pozostaje mi zgłaszanie awarii i liczenie na to, że kiedyś coś się poprawi?

Z góry dziękuję za sensowne sugestie.
  • #16 9456046
    waber
    Poziom 12  
    W przypadku Neo 6 mega prędkość na porcie ustawiania jest w zakresie od 2 do 6 mega, tak więc jak się ma słabą linie to modem czy też router synchronizuję się mniejszą prędkością. Te parametry co przedstawiłem wskazują, że masz synchronizację na 1 mega, więc masz podstawę do reklamacji usługi. Po uszkodzeniu może monterzy zrobili jakąś skrętkę kabli i parametry linii są gorszę.
  • #17 9457994
    erell
    Poziom 15  
    szybki_zenek napisał:
    Podepnę się pod wątek.

Do niedawna nie miałem problemu, neo 6mb działała bez problemu. Niestety Tydzień temu miała miejsce awaria (padł telefon i net), po kontakcie z infolinią na drugi dzień "coś naprawili" i telefon zaczął działać neostrada też lecz...
    Niestety teraz łączy się tylko jako 1mb, już 3 razy zgłaszałem usterkę na infolinii "coś naprawiają" niestety efektów brak.

Parametry odczytane u mnie to:

DSL Status: Connected
    DSL Modulation Mode: ADSL2+
    DSL Path Mode: Interleaved
    Downstream Rate: 1316 kbps
    Upstream Rate: 320 kbps
    Downstream Margin: 31 db
    Upstream Margin: 5 db
    Downstream Line Attenuation: 10 db
    Upstream Line Attenuation: 2 db
    Downstream Transmit Power: 9 db
    Upstream Transmit Power: 14 db

Czy jestem w stanie coś u siebie przestawić aby poprawić sytuację czy tylko pozostaje mi zgłaszanie awarii i liczenie na to, że kiedyś coś się poprawi?

Z góry dziękuję za sensowne sugestie.

Zgłaszaj im ile się da Panowie coś namieszali masz bardzo ładne tłumienie, ale margin po stronie upstream jest za niski więc ustawili Ci pewnie 1Mb i umyli ręce. Niech poprawią to co zepsuli, bo masz szansę na wiele więcej niż te 6Mb. Powinieneś dodatkowo napisać pismo o częściowym umorzeniu kosztów z tego powodu (ja tak robiłem często nawet wtedy gdy ktoś kradł kable i nie miałem internetu) i niech się wezmą do roboty.
  • REKLAMA
  • #18 9511867
    lonio10
    Poziom 11  
    Czy na takich parametrach lini mogę mieć internet 6Mb/s

Modem Status

Connection Status Connected
    Us Rate (Kbps) 320
    Ds Rate (Kbps) 1312
    US Margin 15
    DS Margin 9
    Trained Modulation GDMT
    LOS Errors 0
    DS Line Attenuation 56
    US Line Attenuation 31
    Peak Cell Rate 754 cells per sec
    CRC Rx Fast 13
    CRC Tx Fast 1
    CRC Rx Interleaved 0
    CRC Tx Interleaved 0
    Path Mode Fast Path
    DSL Statistics

Near End F4 Loop Back Count 0
    Near End F5 Loop Back Count 0
  • #19 9515034
    Giissmo
    Poziom 1  
    Witam, chciałem opisać swoje problemy z tp. W połowie lutego przez błękitna linie złożyłem zamówienie na migracje z 2mb na 6, mieszkam na wsi do centrali 2,8km. Dostałem odmowną odpowiedz ze niestety nie da rady. Wytłumaczyłem ze wg. mnie powinno sie dać przełączy, wystarczy jedynie zmienić kartę na adsl2+ po czym pani oznajmiła mi ze jestem pod taka podpięty (mój fritz pokazuje zupełnie co innego zwykły ADSL jak byk!). Jako ze internet jest na firmę(przydał by się szybszy), i dane z wszelkiego rodzaju kalkulatorów mówią zupełnie co innego postanowiłem złożyć kolejne podanie tym razem przez stronę. I tym razem podanie zostało rozpatrzone pozytywnie. Po kilku dniach modem zaczął synchronizować sie na 6mb lecz dalej na zwykłym ADSL, prędkość na loginie została jak z 2 gdyż czekałem na umowę. I niestety zaczęły się problemy z synchronizacją. Fritz gubił synchro nawet na pół dnia, dopiero telefoniczne interwencje pomagały. Cały zeszły tydzień jednak było ok internet śmigał bez problemu. W piątek dotarła umowa, a poniedziałek włączyli 6 i cały dzień wszystko było ok. Dziś od samego rana znów brak synchro, dzwonie więc do tp i mowie kolejny raz jak sprawa wygląda i żeby przełączyli mnie na ADSL2+. Oczywiście wysłuchałem znów tej samej odpowiedzi, ze sprawa został przyjęta i zostanie rozwiązana. Po 15 min Fritz załapał synchro, wchodze w menu a tu 2mb. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak sobie z tym poradzic.
    Moje parametry przy aktualnej 2:

Czy parametry łącza Neostrada 6 Mb wystarczą do stabilnego działania? Czy parametry łącza Neostrada 6 Mb wystarczą do stabilnego działania?
  • #20 9518315
    goodfun
    Poziom 14  
    Ocena: 121
    as-max napisał:
    Przecież nawet połowy nie uzyskujesz na tych parametrach. Nie wiem czy to wina linii, czy innych powodów ale masz SNR na granicy i tłumienie wysokie. Więcej nie uzyskasz przy tych parametrach. Zgłoś to do TP - ja bym nie płacił za 6 Mbit, bo tu nawet połowy nie wyciągniesz.

Ja mam jeszcze gorsze parametry a uzyskuje 700 KB/s, Tłumienie i szum mam zawsze na tym poziomie plus/minus 1db. Rwie mi raz na miesiąc. 2,5 km do cenrali.
  • #21 9520733
    lonio10
    Poziom 11  
    Czy na takich parametrach linii mogę mieć internet 6Mb/s Nie znam się na tych odczytach parametrów wiec proszę o odpowiedz.
    Modem Status

Us Rate (Kbps) 320
    Ds Rate (Kbps) 1312
    US Margin 15
    DS Margin 2147483646
    Trained Modulation GDMT
    LOS Errors 0
    DS Line Attenuation 56
    US Line Attenuation 30
    CRC Rx Fast 108
    CRC Tx Fast 1
    CRC Rx Interleaved 0
    CRC Tx Interleaved 0
    Path Mode Fast Path
    DSL Statistics

Dodano po 10 [minuty]:

Czy na takich parametrach linii mogę mieć internet 6Mb/s Nie znam się na tych odczytach parametrów wiec proszę o odpowiedz. Po wyłączeniu routera i ponownym włączeniu parametry się zmieniły i mam takie
    Us Rate (Kbps) 320
    Ds Rate (Kbps) 1312
    US Margin 14
    DS Margin 7
    Trained Modulation GDMT
    LOS Errors 0
    DS Line Attenuation 56
    US Line Attenuation 31
    CRC Rx Fast 1
    CRC Tx Fast 1
    CRC Rx Interleaved 0
    CRC Tx Interleaved 0
    Path Mode Fast Path
    DSL Statistics

• #22 9521922
    goodfun
    Poziom 14  
    Ocena: 121
    Moim zdaniem tego typu pytania powinny być zadawane na infolinii operatora. Jeżeli jesteś zainteresowany zwiększeniem prędkości to oni za pomocą odpowiedniego kalkulatora wyliczą możliwości Twojego łącza. Następnie po ewentualnym zwiększeniu obserwujesz stabilność i szybkość. Jeżeli wszystko jest ok to pozostajesz, jeżeli nie, to reklamujesz.
  • #23 9522390
    lonio10
    Poziom 11  
    Oczywiście zadawałem takie pytanie operatorom TP i Netii uzyskiwałem odpowiedz że 6Mb/s będzie chodzić natomiast gdy miałem awarie linii technicy odpowiadali że nie będzie chodzić. Wiec mając rożne opinie operatorów i monterów możne na podstawie danych mojej linii ktoś możne się wypowiedzieć na czym stoję. Nadmieniam że posiadam linię TP natomiast usługę z Netii. Dzisiaj mam takie parametry.
    Modem Status

Us Rate (Kbps) 320
    Ds Rate (Kbps) 1312
    US Margin 14
    DS Margin 7
    Trained Modulation GDMT
    LOS Errors 0
    DS Line Attenuation 56
    US Line Attenuation 30
    CRC Rx Fast 220
    CRC Tx Fast 1
    CRC Rx Interleaved 0
    CRC Tx Interleaved 0
    Path Mode Fast Path
    DSL Statistics

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące stabilności łącza Neostrada 6 Mb, wskazując na problemy z parametrami linii, takimi jak wysokie tłumienie i niski margines SNR. W odpowiedziach podkreślono, że przy obecnych parametrach nie można osiągnąć pełnej prędkości 6 Mb/s, a synchronizacja powyżej 5400 kbps prowadzi do niestabilności połączenia. Użytkownicy sugerowali zgłoszenie reklamacji do operatora oraz rozważenie zakupu routera DGN2000, który pozwala na ręczne ustawienie marginesu SNR. Wskazano również, że przy dużym tłumieniu i niskim marginesie nie ma szans na migrację do wyższej prędkości 10 Mb/s. Problemy z łączem mogą wynikać z uszkodzeń linii, co również wymaga interwencji technicznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA