witam zakupilem neostrade 6 mb i mam takie parametry lacza:
myslicie czy wystarcza do jako takiego dzialania łącza?
myslicie czy wystarcza do jako takiego dzialania łącza?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamwsk125turbo napisał:Niemożliwe. Albo test był nieprawidłowy albo miałeś wyższą synchronizację (duże szanse, że rwie Ci połączenia).a najlepsze jest za nawet przy tych wczorajszych slabszych parametrach sciaganie szlo z predkoscia 532 KB /s
wsk125turbo napisał:Nie wiem co to za pomysł by sprzedawać 6 Mb/s przy tak ogromnym tłumieniu (EDIT: tzn.TP nie powinna tego oferować, bo szansa na kłopoty była ogromna). Użyj skantarka Netii, żeby sprawdzić długość swojej linii, możliwe że linia jest znacznie krótsza niż 3,5-4km, ale po prostu fatalna. Wtedy składasz reklamację i być może naprawią. Jeśli jednak to jest te 3,5-4km to nie pozostaje nic innego jak darmowa migracja w dół (możesz próbować z 2 Mb/s jeśli synchronizacja jest cały czas, a jeśli nie to schodzimy do 1 Mb/s).poradzcie nie wiem co robic w takiej sytuacji
wsk125turbo napisał:Sprawa jest prosta, masz słabą niestabilną linię i jeśli się połączy na np.5400 przy Marginie 6 dB to gdy forma linii spadnie to i Margin spadnie. W przypadku formy linii jak na pierwszym obrazku 3200, przy synchronizacji 5400 Margin musiałby być zapewne ujemny, więc jasne że następuje zerwanie synchronizacji. Zaś na odwrót nie ma problemu.witam po obserwacjach routera zauwazyem ze net pada gdy router dostaje synchronizacje powyzej 5400 kbps, ponizej chodzi w miare stabilnie
wsk125turbo napisał:Ręcznie to może to zrobić TP na DSLAM-ie. Ty zaś możesz kupić DGN2000 i ustawić sobie Margin (np. wyższy Margin kosztem niższej synchronizacji).mam ptanie czy sa jakies routery w ktorych recznie ustawia sie synchronizacje?
wsk125turbo napisał:Upewnij się czy to prawda, bo z doświadczenia wiem, że nic nie robią, przeczekują szumy i trzaski, a wtedy oddzwania automat, że naprawione.witam zadzwonilem do tele komuny cos poprawili i teraz mam takie parametry lacza
szybki_zenek napisał:Podepnę się pod wątek.
Do niedawna nie miałem problemu, neo 6mb działała bez problemu. Niestety Tydzień temu miała miejsce awaria (padł telefon i net), po kontakcie z infolinią na drugi dzień "coś naprawili" i telefon zaczął działać neostrada też lecz...
Niestety teraz łączy się tylko jako 1mb, już 3 razy zgłaszałem usterkę na infolinii "coś naprawiają" niestety efektów brak.
Parametry odczytane u mnie to:
DSL Status: Connected
DSL Modulation Mode: ADSL2+
DSL Path Mode: Interleaved
Downstream Rate: 1316 kbps
Upstream Rate: 320 kbps
Downstream Margin: 31 db
Upstream Margin: 5 db
Downstream Line Attenuation: 10 db
Upstream Line Attenuation: 2 db
Downstream Transmit Power: 9 db
Upstream Transmit Power: 14 db
Czy jestem w stanie coś u siebie przestawić aby poprawić sytuację czy tylko pozostaje mi zgłaszanie awarii i liczenie na to, że kiedyś coś się poprawi?
Z góry dziękuję za sensowne sugestie.
as-max napisał:Przecież nawet połowy nie uzyskujesz na tych parametrach. Nie wiem czy to wina linii, czy innych powodów ale masz SNR na granicy i tłumienie wysokie. Więcej nie uzyskasz przy tych parametrach. Zgłoś to do TP - ja bym nie płacił za 6 Mbit, bo tu nawet połowy nie wyciągniesz.