logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować domowy wiatrak z prądnicą do zasilania żarówek?

kozl1985 31 Paź 2010 09:37 2875 17
REKLAMA
  • #1 8683738
    kozl1985
    Uczeń
    Ocena: 3
    Witam. Mam pytanie:
    Co zrobić aby w mieszkaniu dorobić sobie więcej prądu za darmo np. żeby robiła prądu tyle aby wystarczyła na kilka żarówek??
    Myślałem żeby zrobić wiatrak z prądnicą na dachu ( budynek ma dwa piętra) i wtedy poprzez przewód prąd by leciał mi do mieszkania i w nim mieć bezpieczniki transformator itp. ??
  • REKLAMA
  • #2 8683812
    pepis000
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #3 8683853
    kozl1985
    Uczeń
    No dobra ty mi to pokazałeś takie turbiny które są na ziemi a nie na dachu
  • #4 8683881
    pepis000
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    O kolego tam była opisana każda możliwa turbina. Masz tu debatę z elektrody na ten temat:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany szukajki nie gryzą.
    Pozdrawiam
  • #5 8687026
    kozl1985
    Uczeń
    Hmm trochę jest tego do czytania ;(

Wiem że muszę mieć turbinę, transformator, wiatrak, kable doprowadzające do mieszkania prąd i co jeszcze ?? Chciałbym uzyskać jakieś 1 Kw lub parę setek watów ;)
  • REKLAMA
  • #6 8687591
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    kozl1985 napisał:
    A jeszcze więcej do roboty...
  • #7 8689942
    kozl1985
    Uczeń
    Też racja ale to bardziej lubię ;)
  • #8 8697114
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 397
    Jeżeli nie masz żadnego doświadczenia w tym temacie, to zacznij od mikromocy.
    Zbuduj małą elektrownię zasilającą kilka LED-ów, poprzez bufor akumulatorowy.
    Przekonasz się,że uzyskanie ciągłego świecenia LEDów nie jest proste.
    Otrzymanie 1kW stabilnego napięcia przemiennego 230V wymaga ogromnych nakładów, i jako początkujący na pewno z pierwszej konstrukcji nie otrzymasz takiej mocy. Czy warunki terenowe wogóle pozwolą na odebranie z wiatru takiej mocy ?
    Na początek zrób samo śmigło lub turbinę i poobserwuj ile godzin na dobę wiruje bez obciążenia.
  • #9 8697690
    kozl1985
    Uczeń
    Jestem początkującym więc spróbuje tak jak mi napisałeś. Ale chyba będzie tak się obracał zwłaszcza że jest teraz jesień bo u mnie na dachu niekiedy tak wieje że nie można prosto stanąć bo inaczej upadniesz
  • REKLAMA
  • #10 8702253
    kozl1985
    Uczeń
    A lepiej jaki zbudować poziomy( rys. 3 lub rys. 2) czy pionowy ( rys. 1)
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany]Link[/url]
  • #11 8705258
    wieswas
    Poziom 34  
    Łatwiej zrobić turbinę o pionowej osi obrotu.
    Wymaga jednak więcej materiału. Ma wolniejsze obroty, ale za to zaczyna wirować przy słabszym wietrze. Kierunek wiatru nie ma znaczenia.
    Dla śmigła o poziomej osi obrotu wystarczą 3 śmigła i statecznik do ustawiania kierunku. Przy silniejszych wiatrach mają duże obroty.
    Wady to konieczność zbudowania łopat śmigła o skomplikowanym kształcie, łopaty muszą być wyważone, duże obroty wymagają mocnej konstrukcji, maszt musi mieć łożysko na którym obraca się prądnica ze śmigłem zależnie od kierunku wiatru.
    Kłopotliwe wyprowadzenie przewodów z prądnicy, aby nie owijały się wokół masztu przy zmiennym kierunku wiatru. Wysoki maszt na dachu wymaga zezwolenia.
  • #12 8706167
    TypeMutineer
    Poziom 21  
    Ocena: 59
    kozl1985 napisał:
    Chciałbym uzyskać jakieś 1 Kw lub parę setek watów ;)

A ile masz pieniążków ? Bo to inwestycja od 2/3 tysięcy zł w górę przy własnej inicjatywie. Tu jest mój podobny tematAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany to sobie poczytaj .

wieswas napisał:
    Łatwiej zrobić turbinę o pionowej osi obrotu.
    Tak ale żeby osiągnąć taką moc to przynajmniej taką Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    i z porządnym przełożeniem :)
  • REKLAMA
  • #13 8706666
    kozl1985
    Uczeń
    2tysiące to trochę jest. Kilka rzeczy na pewno sam zrobię. A tą co mi pokazałeś to na pewno trochę kosztuje i nie zrobię sam. Może pokombinuje o poziomej bo chyba łatwiej ;) Robię już próby doświadczalne w pokoju ( biorę miarę odmierzam sobie 3m idę przez nie1s ,bo ok. tyle na dachu tyle wieje)
  • #14 8708289
    kozl1985
    Uczeń
    wieswas napisał:
    Kłopotliwe wyprowadzenie przewodów z prądnicy, aby nie owijały się wokół masztu przy zmiennym kierunku wiatru. Wysoki maszt na dachu wymaga
    zezwolenia.

A nie może być alternator??
    Wysoki maszt na dachu wymaga zezwolenia. Jakie to zezwolenie. Gdzie można je dostać.
  • #15 8709424
    ctk24
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Nowatorskie sposoby pozyskania energii kalkulują się tylko w długofalowych planach i na wielką skalę, jak chcesz zaoszczędzić na energii to najprostsze rozwiązania przyniosą najlepsze skutki.

1 - zmiana dostawcy energii
    2 - ekonomia zużycia energii i przemyślana oszczędność
    3 - klasa A+ w urządzeniach elektrycznych
  • #16 8726541
    wieswas
    Poziom 34  
    O alternatorze samochodowym zapomnij.
    Wymaga on zewnętrznego wzbudzenia i przy częstych wahaniach wiatru mógłby ci wyjść ujemny bilans mocy; tzn. więcej prądu pobrałby a akumulatora na wzbudzenie niż do niego dostarczył.
    W samochodzie pracujący silnik od razu daje minimum kilkaset obrotów na minutę i te obroty są zwiększane 5-krotnie przekładnią na pasku klinowym. Musiałbyś zbudować także taką przekładnię. Ale jak wykazały praktyczne doświadczenia ogromnej rzeszy zapaleńców budujących elektrownie wiatrowe nie jest to opłacalne. Strata mocy w przekładni oraz inne jej wady eliminują wszelkie przekładnie mechaniczne z zastosowań. Najlepsze efekty daje prądnica wolnobieżna tzw."amerykanka"
    A wogóle to poczytaj na elektrodzie o doświadczeniach innych, to będziesz miał obraz tego, co jesteś w stanie uruchomić. Jest to temat rzeka i nie da się w kilku słowach doradzić. Kolejność jest taka: Na początek mikromoce. Gdy praktycznie sprawdzisz ile energii uzyskujesz, to łatwo sobie obliczyć ile mocy możesz uzyskać powiększając to sprawdzone rozwiązanie np. 10 czy 100 razy.
  • #17 8726652
    TypeMutineer
    Poziom 21  
    Ocena: 59
    A nie chcesz wykorzystać wiatraku do ogrzewania jedynie ciepłej wody użytkowej? Bo to byłoby chyba najprostsze rozwiązanie .
    Tu możesz zobaczyć jak takie prądnice działająAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #18 8726668
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.8.3, p.14, p.16.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na pozyskanie energii elektrycznej w swoim mieszkaniu za pomocą wiatraka z prądnicą zamontowaną na dachu budynku. W odpowiedziach podkreślono, że budowa takiej instalacji wymaga przemyślenia wielu aspektów, w tym wyboru odpowiedniej turbiny (poziomej lub pionowej), transformatora, kabli oraz akumulatorów. Zwrócono uwagę na trudności związane z uzyskaniem stabilnej mocy, zwłaszcza 1 kW, oraz na konieczność posiadania doświadczenia w budowie takich systemów. Użytkownik został również ostrzeżony przed używaniem alternatorów samochodowych, które mogą być nieefektywne w tej aplikacji. Sugerowano rozpoczęcie od mniejszych projektów, takich jak zasilanie LED-ów, oraz zwrócenie uwagi na lokalne przepisy dotyczące wysokości masztów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA