logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaktualizować firmware w Dell 4350 przez RS?

dziki2011 31 Paź 2010 18:41 1481 5
REKLAMA
  • #1 8685977
    dziki2011
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam ponownie

Od czasy mojego pierwszego postu minęło trochę czasu i troszkę się już nauczyłem ale geniuszem nie jestem dlatego proszę o pomoc.

Otóż dostałem się do wnętrzności tego urządzenia i po podpięciu rs-a próbowałem trochę pokombinować z firmware ale nic mi z tego nie wyszło.

Botloader wygląda następująco:

? - print this list
    @ - boot (load and go)
    p - print boot params
    c - change boot params
    e - print fatal exception
    v - print version
    B - change board data
    S - show board data
    n netif - print network interface device address
    $dev(0,procnum)host:/file h=# e=# b=# g=# u=usr [pw=passwd] f=#
    tn=targetname s=script o=other
    boot device: tffs=drive,removable file name: /tffs0/vxWorks
    Boot flags:
    0x02 - load local system symbols
    0x04 - don't autoboot
    0x08 - quick autoboot (no countdown)
    0x20 - disable login security
    0x40 - use bootp to get boot parameters
    0x80 - use tftp to get boot image
    0x100 - use proxy arp

available boot devices:Enhanced Network Devices
    ae1 tffs

parametry botowani

[Boot]: p

boot device : tffs:
    unit number : 0
    processor number : 0
    file name : /fl/APIMG1
    inet on ethernet (e) : 192.168.1.20:0xffffff00
    flags (f) : 0x0
    startup script (s) : factory
    other (o) : ae

A przy próbie zmiany parametrów można ustawić następujące parametry:

[Boot]: c

'.' = clear field; '-' = go to previous field; ^D = quit

boot device : tffs:0
    processor number : 0
    host name :
    file name : /fl/APIMG1
    inet on ethernet (e) : 192.168.1.20:0xffffff00
    inet on backplane (b):
    host inet (h) :
    gateway inet (g) :
    user (u) :
    ftp password (pw) (blank = use rsh):
    flags (f) : 0x0
    target name (tn) :
    startup script (s) : factory
    other (o) : ae

[Boot]:

Ma może ktoś pomysł jak zrobić żeby to zassało firmware z kompa po tftp??
  • REKLAMA
  • #2 8706056
    dziki2011
    Poziom 11  
    Widzę że chyba nikt nie ma pomysłu jak to zrobić... trochę niedobrze :(
  • REKLAMA
  • #3 8774279
    bleeee
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    identyczna sytuacje miałem z Technilanem WAR-54GAT, zmarł po załadowaniu niewłaściwego firmware. Rozwiązanie w moim wypadku wyglądało następująco: użyłem programu tftd32 w zakładce server interface wybrać należy adres karty sieciowej podłączonej do AP w moim wypadku 192.168.1.55, przejść do zakładki Tftp Client - Host ustawić na 192.168.1.20 port 69 Local file - ścieżka do pliku z firmware, u mnie firmware nazywał się WAR-54GAT.dat, w polu remote file wpisać - /fl/APIMG1, block size wybrać na 512. Teraz przechodzimy do konfigurowania AP. Naciskamy c , boot device ustawiamy na ae0, w file name podajemy nazwę naszego pliku z firmware w moim wypadku file name: WAR-54GAT.dat, inet on backplane: 192.168.1.55 (adres karty w komputerze), host inet: 192.168.1.55 (ten sam adres), gateway inet: 192.168.1.55 (trzeci raz ten sam adres naszej karty w komputerze), flags: 0x80 (ładowanie po tftp), other: tffs:0. W tym momencie jak skończymy konfigurację boot params to naciskamy @ i enter, router się restartuje a na tftpd32 naciskamy PUT - wysłanie pliku do AP. W zakładce Log viewer powinniśmy widzieć komunikację AP z tftpd32 wgranie firmware powinno trwać około 3sek. W tym momencie router startuje z adresem 192.168.1.1 dostępnym po porcie LAN. Jakieś 90% pracy jest już za nami. Firmware został wgrany do RAM'u i uruchomiony, teraz logujemy się do AP za pomocą przeglądarki internetowej (najlepiej IE) wchodzimy w opcję UPGRADE i robimy upgrade firmware za pomocą tego samego pliku tylko przez stronę web routera. Dopiero po wgraniu przy pomocy strony web firmware jest zapisywany do FLASH'a. Po wgraniu firmware należy przytrzymać reset przez ok 15-30sek aby się router zresetował do ustawień fabrycznych i załadował firmware z flasha. Teraz dopiero możemy się cieszyć działającym AP. Mam nadzieje ze pomogłem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 8987683
    dziki2011
    Poziom 11  
    Witaj kolego "bleeee"

Niestety ale po uzupełnieniu wszystkiego tak jak pisałeś i przy próbie botowania apek zwraca mi:

[Boot]: @

ar531x rev 0x00005850 firmware startup...
    SDRAM TEST...PASSED

Atheros AR5001AP default version 3.4.0.235

0
    auto-booting...

Can't load boot file!!

ar531x rev 0x00005850 firmware startup...
    SDRAM TEST...PASSED

theros AR5001AP default version 3.4.0.235

I restartuje się co chwilkę
  • REKLAMA
  • #5 9037640
    bleeee
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Tak właśnie miałem jak wgrałem złą wersję firmware, należy poszukać 100% pewnej wersji firmware dla tego AP. Czy przebieg wgrywania został wykonany bez zakłóceń? Cały plik został załadowany? W logach od tftpd32 widać jak przebiegała komunikacja programu z AP. Należy proces powtórzyć i obserwować komunikację. Jeśli jest wszystko OK to sprawdzić czy nie ma pomyłki w docelowym miejscu położenia pliku. W tym wypadku powinien się znajdować w: file name : /fl/APIMG1, co wyświetla "?" i co wyświetlają poszczególne literki z opcji? Za mało mam informacji, ale wydaje mi się ze problem jest z wersją firmware.
    Pozdrawiam.
  • #6 9112422
    dziki2011
    Poziom 11  
    Kolego "bleeee"
    sprawa wygląda tak że niestety nie znalazłem innego firmware do tego "cuda" więc na razie idzie w odstawkę.

Ale jak tylko coś sie ruszy to dam znać.
REKLAMA