logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell 1537 - Aktualizacja BIOS nie powiodła się, komunikat błędu przy wersjach A09-A11

mielik6 07 Lut 2015 18:40 1290 6
REKLAMA
  • #1 14414561
    mielik6
    Poziom 18  
    Ocena: 39
    Witam.
    Ze względu na to ,że Dell którego posiadam nie ładuje baterii (sprawdzane na dwóch) Chciałem wgrać nowy bios z nadzieją ,że to pomoże.

Aktualna wersja biosu to A08
    Podczas próby wgrywania jakiegokolwiek od A09 do A11 nawet z parametrem /forceit pokazuje się komunikat jak w załączniku.
    Dell 1537 - Aktualizacja BIOS nie powiodła się, komunikat błędu przy wersjach A09-A11
    Próbowałem też z bootowalnego systemu,w trybie zgodności i nic nie pomogło
    Service tag laptopa to GC4W94J
  • REKLAMA
  • #2 14414581
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Zainstaluj z CZYSTEGO DOS'a.
  • REKLAMA
  • #3 14414766
    mielik6
    Poziom 18  
    Jak rozpakuje instalkę Biosu to nie mam pliku .ROM więc bez tego może być trudno ;)

Spróbowałem jeszcze raz z parametrem /forceit na bootowalnym systemie o oto efekty :
    Trochę mnie to niepokoi że teraźniejszego biosu nie rozpoznaje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14414897
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Ciekawe ja jakoś wypakowałem. :)
    Proszę wersja A11.
    Załączniki:
    • flashabl.7z (1.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • flashabl.7z (1.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 14415018
    mielik6
    Poziom 18  
    Poradziłem sobie troche inaczej.Uruchomiłem instalator z parametrami : /forcetype /nopause /forceit i się udało.Niestety to nie rozwiązało mojego problemu nie ładowania baterii.
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 15301744
    bubusjan
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam!
    Dell 1537 ma lekko nieznośną przypadłośc a mianowicie ściśle określony model zasilacza. Dedykowany zasilacz zapewnia ładowanie baterii. Kontrola tego jest realizowana przez środkowy pin.
    pozdrawiam
  • #7 15302041
    mielik6
    Poziom 18  
    bubusjan napisał:
    Witam!
    Dell 1537 ma lekko nieznośną przypadłośc a mianowicie ściśle określony model zasilacza. Dedykowany zasilacz zapewnia ładowanie baterii. Kontrola tego jest realizowana przez środkowy pin.
    pozdrawiam

Nie tylko ten model jeśli o to chodzi ;)
    Z tego co wyczytałem był uszkodzony układ chicago czy manhattan ( jakaś taka śmieszna nazwa) odpowiadający za to :)
    W każdym bądź razie laptop sprzedany a właścicielowi to nie przeszkadza.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Dell 1537 zgłasza problem z ładowaniem baterii, próbując zaktualizować BIOS z wersji A08 do A09-A11. Mimo użycia parametru /forceit, aktualizacja nie powiodła się. Inni uczestnicy dyskusji sugerują instalację z czystego DOS-a oraz podają, że model ten wymaga dedykowanego zasilacza, który zapewnia ładowanie baterii. Użytkownik ostatecznie zdołał zainstalować BIOS, ale problem z ładowaniem baterii pozostał. Wspomniano również o uszkodzeniu układu odpowiedzialnego za ładowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA