logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować alarm do kluczyka VW z pilotem bez oryginalnego centrala?

susel_daniel 27 Wrz 2004 08:40 14167 15
REKLAMA
  • #1 877275
    susel_daniel
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    witam

post ten był już, ale w innym chyba niewłaściwym dziele tak wuiec powtórzyłem go tu.

posiadam oryginalny kluczyk od VW z integrowanym pilotem gdzie są 2 przyciski do otwierania i do zamykania centrala, niestety nie mam oryginalnego centrala przez co to tyko atrapa z mrugającą diodą. Chciałbym więc zainstalować jakiś odbiornik np. alarm i podmienić elektronike w tym pilocie. Podobno jest coś takiego firmy dest Dog 25 can i Challenger nt2 i nt3 (nie wiem jakiej firmy), Proxima na pewno nie robi bo już dzwoniłem.

Szukam jakiejś wskazówki gdzie i może za ile można coś dobrać, nie koniecznie jakieś profesjonale za "ciężkie pieniądze"

Jeśli ktoś coś wie albo ma jakiś pomysł to bardzo proszę pisać
  • REKLAMA
  • #2 878079
    herdi
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    A czego szukasz konkretnie i do jakiego samochodu, ja instaluje DOG'i i się sprawują bezbłędnie, są projektowane specjanie do konkretnych modeli i np. alarm do wersii Comfort jest inny niż do Eleganca itd.
  • #3 878378
    pelek
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    nie ma tanich autoalarmów których piloty mogłyby wejść do oryginalnych pilotów-kluczyków.lepiej załóż zwykły a dobry
  • REKLAMA
  • #4 878498
    jangiere
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    o Challengera NT3 pytaj AAC Clifford w Warszawie(ul.Łodygowa)
  • #5 878631
    herdi
    Poziom 23  
    pelek napisał:
    nie ma tanich autoalarmów których piloty mogłyby wejść do oryginalnych pilotów-kluczyków.lepiej załóż zwykły a dobry

Zwykły a dobry jest nie do pogodzenia z CANowskimi sygnałami, jeśli nie chce wstawiać alarmu dedykowanemu konkretnemu autu, to może jeszcze wstawić MAT'a on się uczy syganłów generowanych przez system i też bezbłędnie działa a kuczyk pozostaje fabryczny, natomiast warunkiem jest aby w kluczyku były guziczki bo sam alarm nie ma radiówki.
  • #6 882606
    susel_daniel
    Poziom 12  
    wlaśnie problem w tym że nie mam oryginalnie pilota, tj pilota mam ale załatwiłem go bonusowao, czyli nie działa - dlatego potrzebuje elektronike do niego

jestem już tak zdesperowany że chyba zacznę robić płytke sam i przeloże całą elektronike od mojej proximy (na hcs200), jest tam tylko pare elementów to nie problem , tylko nie wiem jak mi się uda a raczej nie uda zestroić częstotliwość :(
  • #7 882614
    herdi
    Poziom 23  
    susel_daniel napisał:
    wlaśnie problem w tym że nie mam oryginalnie pilota, tj pilota mam ale załatwiłem go bonusowao, czyli nie działa - dlatego potrzebuje elektronike do niego

jestem już tak zdesperowany że chyba zacznę robić płytke sam i przeloże całą elektronike od mojej proximy (na hcs200), jest tam tylko pare elementów to nie problem , tylko nie wiem jak mi się uda a raczej nie uda zestroić częstotliwość :(

Raczej jak chcesz wygenerwoać CAN'owskie sygnały !
  • REKLAMA
  • #8 882673
    pelek
    Poziom 20  
    a może napisz do jakiego konkretnie samochodu chcesz to założyć i z którego to roku ? :)
  • #9 883440
    susel_daniel
    Poziom 12  
    Jeśli chodzi o sprostowanie to wyjaśniam jamam opla vectre A ale to chodzi o Golfa III nie wiem z ktorego roku jest to samochód znajomego który prosił mnie o pomoc, a z racji tego że ja prasowałem kiedyś w salonie VW, Audi to się do mnie zwrócił, tak więc podjołem wyzwanie i chciałbym mu sprostać.
    Jeśli chodzi o mnie to jak się uda to zrobić to nie wykluczam że sobie też tak nie zrobie (jako tzw. bajer) ale w zasadzie walcze z golfem

Jeśli chodzi o konkrety to Cana nie mam więc wystarczy mi zwykły sterownik zał/wył na kodzie zmiennym, co do droższych urządzeń to moge załatwic to jeszcze z salonu od znajowych ale mnie to nie interesuje bo do takiego auta nie bede instalował alarmu za 2 tys... :)
  • #10 883545
    wiesiekj
    Poziom 28  
    Ocena: 338
    Obawiam się, że nie znajdziesz alarmu, do którego wkodujesz pilota fabrycznego.
  • REKLAMA
  • #11 883794
    susel_daniel
    Poziom 12  
    to że nie wkoduje to wiem, ale szukam jakiegoś tańszego z płytką którą podmieniam w oryginalnym pilocie bo chellengery nt2 (2 przyciski) i nt3 (3 przyciski) są podobno profesjonalnymi alarmami i są zdeko drogie poza tym w detalu to nie wiem gdzie można je kupić, o dogach to już nie wspomne :)
  • #12 884695
    pelek
    Poziom 20  
    to że drogie to fakt .co do pilota w kluczyku poszukaj dystrybutorów Silicona .nie wiem jak teraz ale silicony miały w swej ofercie alarm gdzie pilotem był kluczyk.dorabiało się tylko jego metalową część w zależności od samochodu. :)
  • #13 884702
    herdi
    Poziom 23  
    wiesiekj napisał:
    Obawiam się, że nie znajdziesz alarmu, do którego wkodujesz pilota fabrycznego.
    pilota nie wkoduje ale MAT się uczy sygnałó z instalacji i odpowiednio na nie reaguje, więc jeśli jest pilocik z nadajnikiem odbiornik powinien być w aucie - teraz tylko trzeba coś co obsłuży te sygnały - np. MAT.
  • #14 886791
    cobraver
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    bezpilotowy autoalarm polecam SEO atest ,komfort ,doryglowanie
    chodzi jak złoto montuje od pieciu lat nie tylko do vw
    sprzedaję i montuje również w salonach
    a chalenger to kosztowne wydumanie ot co
  • #15 1030923
    wu.tang
    Poziom 1  
    mialem taki sam problem tylko ze chodzilo o Polo 2001 bez comfortu. znalazlem firme w Poznaniu i przerobili mi oryginalna elektronike z pilota VW (dwa przyciski) tak ze dzila ale z innym odbiernikiem (nie VW) dostalem tez zapasowego pilota i oczywiscie odbiornik do tego. W sumie wymienili tylko chpia i wlutowali dwie diody oraz zwikszyli napiecie z 3V na 6V (druga pastylka o mniejszej pojemnosci wchodzi bez problemu) ot i po sprawie. kosztowalo mnie to 200 zl.
  • #16 1064630
    blacktop
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    http://quasarelectronics.pl/
    Wiem, że ta firma robi alarmy z pilotami pod VW.
    Zakładałem do Fabii 2003r.Comfort /oryginalny pilot z łamanym kluczykiem i trzema przyciskami/ - zakładasz alarm wyrzucasz płytkę z pilota fabrycznego i wkładasz tą od nich.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy instalacji alarmu do kluczyka VW z pilotem dwuklawiszowym bez oryginalnej centrali. Użytkownik posiada pilot z kluczykiem VW, ale bez działającej elektroniki centrali, dlatego szuka rozwiązania umożliwiającego podmianę elektroniki w pilocie i zastosowanie odbiornika alarmowego kompatybilnego z takim pilotem. Wskazywane są profesjonalne alarmy takie jak Dest Dog 25 CAN, Challenger NT2 i NT3, jednak są one drogie i trudne do zdobycia detalicznie. Propozycje obejmują instalację alarmu dedykowanego do konkretnego modelu samochodu, np. VW Golf III, lub zastosowanie uniwersalnego sterownika na kodzie zmiennym, który nie wymaga sygnałów CAN. Wspomniano o urządzeniu MAT, które uczy się sygnałów z instalacji i pozwala zachować oryginalny pilot, pod warunkiem, że pilot posiada nadajnik radiowy. Alternatywnie, możliwe jest przerobienie elektroniki oryginalnego pilota poprzez wymianę układu scalonego i dostosowanie napięcia, co zostało zrealizowane w praktyce za około 200 zł. Firma Quasar Electronics oferuje alarmy z pilotami kompatybilnymi z VW, gdzie wymienia się płytkę w oryginalnym pilocie na ich moduł. Dyskusja podkreśla trudności z kodowaniem oryginalnych pilotów do uniwersalnych alarmów oraz wysokie koszty profesjonalnych systemów, dlatego poszukiwane są tańsze, praktyczne rozwiązania do starszych modeli VW bez CAN, takich jak Golf III.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA