logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Linksys WRT54GC do udostępniania FTP?

Tomolej 31 Paź 2010 23:19 2651 7
REKLAMA
  • #1 8687275
    Tomolej
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam serdecznie,
    Czy ktoś może mi pomóc skonfigurować router i porty bym mógł udostępnić swoją przestrzeń dyskową poprzez serwer FTP.
    Od niedawna używam routera i każda próba połączenia się z serwerem kończy się fiaskiem. Dopóki nie używałem routera wszystko działało. Podawałem IP login hasło i już mogłem korzystać z serwera. Nie wiem jaki adres IP mam wpisać, żeby się połączyć, jakie porty przekierować i gdzie.
    Proszę o wskazkówki
  • REKLAMA
  • #2 8687351
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Przekieruj port 21 (port kontrolny) i porty do transmisji danych (sprawdź czy masz coś takiego w ustawieniach FTP serwera). Przekierowujesz na IP adres komptuera z FTP serwerem.

Jaki FTP server ?
  • REKLAMA
  • #3 8687358
    Tomolej
    Poziom 13  
    korzystam z quick n easy ftp server
    No właśnie to przekierowanie to dla mnie czarna magia...
  • REKLAMA
  • #4 8687402
    bogiebog
    Poziom 43  
    Wejdż na konfigurację routera i pomyszkuj, szukaj albo Virtual Server albo Port Forward albo ..Application..
    Jak znajdziesz kandydata to załącz zrzut co widzisz jeśli masz wątpliwości.
  • REKLAMA
  • #6 8687443
    bogiebog
    Poziom 43  
    Świetnie,

Dla portu kontrolnego 21
    start port = 21
    end port = 21
    proto: TCP
    To IP address: ip-adres-komputera-gdzie-jest-ftp

Co do portów do przesyłania danych to ....niektóre ftp servery możesz to skonfigurować, np FileZilla FTP server możesz ustawić zakres portów do danych, np 20100-20200 i wowczas
    start port = 20100
    end port = 20200
    proto: TCP
    To IP address: ip-adres-komputera-gdzie-jest-ftp

Jak FTP nie ma konfiguracji portów do danych to spróbuj wpisać ip-komputera do konfiguracji DMZ routera.
  • #7 8687481
    Tomolej
    Poziom 13  
    a gdzie jest ten punkt kontrolny??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik prosi o pomoc w konfiguracji routera Linksys WRT54GC do udostępniania przestrzeni dyskowej przez serwer FTP. W odpowiedziach zasugerowano przekierowanie portu 21 (port kontrolny) oraz portów do transmisji danych, co można ustawić w sekcji Virtual Server lub Port Forward w konfiguracji routera. Użytkownik korzysta z serwera Quick 'n Easy FTP Server, a dla lepszej konfiguracji zalecano również użycie serwera FileZilla FTP, który pozwala na ustawienie zakresu portów do przesyłania danych. W przypadku braku opcji konfiguracji portów do danych, sugerowano dodanie adresu IP komputera do DMZ routera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA