logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja serwera FTP na Linksys WAG200G z dyndns - zdalny dostęp nie działa

author0928 09 Paź 2008 09:23 10083 5
REKLAMA
  • #1 5614270
    author0928
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam !!!

Otóż mam taki problem, chciałem sobie postawić FTP na swoim kompie by móc się zdalnie logować i ściągać rzeczy, które mam na dysku.
    Posiadam neostradę, zarejestrowałem domene na dyndns i przypisałem ją do routera (Linksys WAG200G). Port od FTP przekierowany na wewnętrzne IP komputera który ma stać jako serwer. Na kompie odpaliłem Cesar FTP, podkonfigurowałem i wszystko śmiga ale tylko w sieci wewnętrznej... Chcąc się zalogować zdalnie np przez total comandera pisze, że pobiera katalog i nic więcej się nie dzieje w Cesarze wtedy widzę IP zewnętrzne gości, który się loguje, pisze, że login i hasło ok.... Co może być przyczyną?? Podejrzewam, że jest jakieś ustawienie w programie Cesar, które trzeba włączyć by mógł łączyć się z kompami o zewnętrznym IP, ale moge się mylić... Dodam jeszcze że w kompie wyłączyłem zaporę i program antywirusowy i nie dałoo to rezultatu.
    Słyszałem jeszcze, że trzeba coś zmieniać ustawienia w DMZ... U mnie na WAGU DMZ jest wyłączone, próbowałem dawać na ENABLE i ustawiać pod spodem adres IP mojego kompa (192.168.1.100), niestety bez rezultatu.
  • REKLAMA
  • #2 5614352
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Poza portem 21 musisz jeszcze przekierować kilka dodatkowych portów danych i ustawić ten zakres w swoim serwerze FTP. Nie znam Cesar FTP ale w podobnym programie FileZilla FTP Server sprowadza się to do ustawienia w Passive mode settings" - "port range" i w "Use the following IP" - twój adres dyndns.
  • REKLAMA
  • #3 5614391
    author0928
    Poziom 14  
    Yhym dzięki wielkie, teraz jestem w pracy i napewno po powrocie do domu zainstaluje sobie ten programik... Mógłbyś ściślej określić jakie porty i gdzie przekierować?? Konkretnie na WAGU i w serwerze...
  • REKLAMA
  • #4 5614450
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Nie musisz zmieniać serwera FTP, twój zapewne ma też podobnie nazywające się opcje. co do portów to ich liczbę określasz zależnie od tego ile naraz będzie mogło wystąpić połączeń z serwerem. Nr portów w zasadzie są dowolne byle nie były wykorzystane. Może myc np 10 portów od 1000 do 1009. Nie zapomnij przekierować również tych portów w routerze i dodać w zaporze systemu Windows do dozwolonych (jeśli masz ja włączoną).
  • REKLAMA
  • #5 5689761
    ergie
    Poziom 28  
    Ocena: 291
    Podczepię się pod temat:

Wyłączyłem zaporę, na routerze przekierowałem całe DMZ na mój wewnętrzny adres IP, co do tych portów w programie FTP, nigdy wcześniej tego nie robiłem i nagle musiałbym coś zmienić by zadziałało? (bo nie działa, a działało). Jedyne ustawienia na ten temat to :

Konfiguracja serwera FTP na Linksys WAG200G z dyndns - zdalny dostęp nie działaKonfiguracja serwera FTP na Linksys WAG200G z dyndns - zdalny dostęp nie działa
  • #6 5723564
    author0928
    Poziom 14  
    U mnie wygląda to tak jak na obrazku poniżej... Zadziałało mi jak wyłączyłem DHCP i przypisałem wewnętrzne IP na sztywno... Teraz wszystko śmiga jak powinno i nie dawałem mu innych portó tylko 21. Co do tego obrazka, który podesłałeś to nic mi to nie mówi, ale wygląda na ok... Może masz coś nie tak z ustawieniami na routerze lub może domena Ci się nie zaktualizowała z Twoim aktualnym IP ??

Konfiguracja serwera FTP na Linksys WAG200G z dyndns - zdalny dostęp nie działa
REKLAMA