logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATI HD Rradeon 4200 - monitor dział tylko w trybie awaryjnym

unshod 03 Lis 2010 09:35 2577 10
REKLAMA
  • #1 8696332
    unshod
    Poziom 10  
    Po przeinstalowaniu systemu z Windows 7 na XP wszystko było w porządku dopóki nie zaczęłam instalować sterowników do karty graficznej. Kartę graficzną mam zintegrowaną ATI HD RADEON 4200. Instalowałam sterowniki z płyty, która była dołączona do płyty głównej, ze strony producenta, nawet w menadżerze urządzeń klikałam aktualizuj sterownik i zaraz jak tylko wykrywało mi kartę graficzną to po restarcie komputera wszystko okej do momentu gdy się ładuje bo potem nagle monitor jakby tracił sygnał i się wyłączał, ale komputer słyszałam jak się włącza i działał dalej.. Proszę o pohamowanie się od komentarzy, że google nie boli bądź istnieje już taki temat bo wiele czytałam na ten temat, przeinstalowywałam sterowniki, niektórzy nawet radzili przestawianie odświeżania monitora, ale dalej jest to samo. Wtedy po prostu muszę wejść w tryb awaryjny i wyłączyć tą kartę, żeby móc włączyć komputer normalnie i żeby się nie wyłączył monitor. Przez ten problem nie działa mi wiele aplikacji, a jakbym włączyła kartę już w trybie normalnym to zniknie mi na chwilkę monitor i za chwile wszystko powróci, ale potem po odpaleniu np gry wyskakuje błąd.. Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8696368
    patrykbfk
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    problem najprawdopodobniej lezy w tym, że Twój monitor (pewnie LCD) nie obsługuje tej rozdzielczości i zarazem odświeżania, które narzuca karta graficzna po zainstalowaniu sterowników.

Próbowałaś instalować najnowsze stery z internetu? Zainstalowałaś Catalyst Control Center? Jeżeli tak, to czy w trybie awaryjnym możesz wejść w ustawienia tego programu?
  • REKLAMA
  • #3 8696379
    unshod
    Poziom 10  
    Tak, mam najnowsze sterowniki. Mam wszystko zainstalowane i w trybie awaryjnym mogę wejść w te ustawienia i w sumie w trybie normalnym też mogę nawet jak karta jest włączona, ale po restarcie komputera, żeby się włączył to w trybie awaryjnym już ją muszę wyłączać w menadżerze urządzeń.
  • REKLAMA
  • #4 8696403
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Nie napisałaś jaka płyta główna ale skoro instalowałaś sterowniki z płyty to nie jest aż tak ważne tyle że może karta ma dodatkowe wyjścia które są ustawione w systemie jako aktywne/główne .
    Nie napisałaś czy monitor CRT czy LCD ? To ważne.
    W trybie awaryjnym ustaw prawidłowe ustawienia karty, ekranu głównego i rozdzielczośc oraz częstotliwość prawidłową dla monitora. Upewnij się że nie masz dodatkowych wyjść typu HDMI/TV Out itp.
  • #5 8696426
    unshod
    Poziom 10  
    No teraz mam problem bo jednak nie mogę wejść.. Pisze, że nie jest zainstalowany żaden sterownik graficzny ATI, albo nie działa on prawidłowo. No i że mam zainstalować odpowieni sterownik do mojego sprzętu.. Ale przecież ściągałam ze strony producenta najnowszy sterownik..

Nazwa płyty głównej : Gigabyte GA-MA785GMT-UD2H
    Monitor LCD
  • REKLAMA
  • #6 8696461
    patrykbfk
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    spróbuj odpalić komputer nie w trybie awaryjnym a za pomocą tej opcji "Włącz wideo o niskiej rozdzielczości (640x480)"
  • #7 8696583
    narkoholik
    Poziom 30  
    Masz 3 wyjścia Video - D-sub, DVI i HDMI .
    Zainstaluj kompletne sterowniki płyty (video i obsługi płyty głównej).
    Ustaw główny monitor pod złączem którego używasz a pozostałe zaznacz jako "odłączony" we właściwościach ekranu.
    Monitory LCD dzielimy między innymi na ileś tam calowe i jeszcze na 4:3/16:1/16:9 itp ;) Więc wiele nie napisałaś. Ustaw rozdzielczość na 1440:900 i 60 hz (strzelam). Zapisz i restart. W Bios powinno być "init display first - zintegrowana" (na wszelki wypadek).

A sterowniki muszą być pod XP !
    (a czy twój zestaw ma wsparcie XP - tego nie wywróżymy).

Powodzenia.
  • #8 8696896
    unshod
    Poziom 10  
    Przecież nie jestem głupia i nie ściągne sterowników pod linuxa.. A co jeszcze miałam dopisać? Opisałam cały swój problem i to o co mnie prosili. Zresztą problem już rozwiązałam sama i napisze, jeśli ktoś by miał kiedyś taki sam.. Ja po zainstalowaniu sterowników z neta po pare razy i na nowo przeinstalowania systemu było dalej nie tak.. Nawet po zainstalowaniu składników z płyty, która była dołączona do płyty głównej dalej to samo. Weszłam w menadżera urządzeń i dałam aktualizuj sterownik i pojawił się komunikat, że mam włożyć płyte od karty graficznej więc włożyłam tą od płyty głównej i ściągnęło z niej samo jakiś plik i teraz jest wszystko w porządku.. Po prostu mu czegoś brakowało..
  • #9 8697004
    narkoholik
    Poziom 30  
    Nikt nie oceniał tu intelektu - chodziło o pełne dane aby podać ci prawidłowe ustawienia. Poza tym przy tylu wyjściach video jedno może być ustawione jako ekran główny i po wyświetleniu BIOS , wysyłac sygnał na niepodłączony monitor. Przyczyn mogło być wiele a ja starałem się wykluczyć większość (xp) w jednym poście.

Cieszę się że już działa i mam nadzieję że nie przestawi się nic :) .

A twoja porada dla innych :
    "Po prostu mu czegoś brakowało.."

Myślę że będzie bezcenna dla wszystkich i na dodatek bardzo uniwersalna.

Pozdrawiam
  • #10 8700155
    unshod
    Poziom 10  
    Naturalnie, że sprawdziłam już wcześniej informację co do monitorów już przed napisaniem tu na forum bo mam podłączony telewizor, ale tą opcje wykluczyłam.. Opisałam chyba, że zainstalowałam sterowniki, a potem dałam aktualizuj i dopiero wtedy wyskoczyła mi prośba, że chce skopiować jeden plik.. To chyba skoro chciał coś skopiować i po skopiowaniu tego pliku zaczęło wszystko działać to znaczy, że czegoś brakowało.
  • #11 8835127
    buszm
    Poziom 11  
    Witam, mam dokładnie ten sam problem i tak łatwo nie jest niestety go usunąć.
    Mam płytę Gigabyte GA-MA785GMT-UD2H z integrowaną HD 4200 (Ati).
    Coś mnie pokusiło i zainstalowałem najnowsze sterowniki ze strony ATI do karty.
    Od tej pory mam problem z grafiką - przy ładowaniu systemu wyłącza monitor. Próbowałem wszystkiego co znalazłem w necie na temat usuwania sterowników i nic nie pomaga (Driver Cleaner w trybie awaryjnym również). Nie mam niestety zapisanego punktu przywracania z poprzednimi sterownikami. W trybie VGA lub awaryjnym odpalę system i monitor włącza się bez problemu. Każda zmiana na wyższą rozdzielczość niestety go wyłącza. Mam CRT LG Flatron T710PH ale sprawdzałem z innym LCD i jest tak samo. Uważam reinstal systemu za ostateczność dlatego zawsze szukam innych rozwiązań ale dzisiaj po 2 dniach walki wymiękam. Po usunięciu sterowników, wyczyszczeniu rejestrów instaluje oryginalne z płyty i dalej to samo. Czyżby płyta do wymiany?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po przeinstalowaniu systemu z Windows 7 na XP, użytkownik napotkał problem z kartą graficzną ATI HD Radeon 4200, która powodowała, że monitor wyłączał się po zainstalowaniu sterowników. Problemy występowały pomimo prób instalacji najnowszych sterowników oraz ustawień w trybie awaryjnym. Użytkownik zidentyfikował, że problem mógł wynikać z niekompatybilności rozdzielczości lub odświeżania monitora. Po kilku próbach, w tym aktualizacji sterowników z płyty głównej, udało się rozwiązać problem poprzez skopiowanie brakującego pliku z płyty, co przywróciło prawidłowe działanie systemu. Inny uczestnik dyskusji miał podobny problem, próbując różnych rozwiązań, w tym reinstalacji systemu, ale nie uzyskał sukcesu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA