Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czarny ekran po instalacji sterownikow karty graficznej

01 Wrz 2013 10:27 18927 20
  • Poziom 7  
    Witam serdecznie wszystkich.
    Wczoraj miałem okazje formatować komputer i mam mały problem... Karta graficzna.
    Mianowice chodzi o to że przy instalacji sterowników i ponownym uruchomieniu komputera po minucie gaśnie mi ekran.
    Wcześniej nie miałem problemu ponieważ przy zakupie karty miałem możliwość jej zainstalowania przez sprzedawce w sklepie..
    Próbowałem swoich sił w BIOSie jak i walczyłem z zintegrowaną kartą graficzną ale bez większych rezultatów..
    Prosił bym o pomoc bo nie wiem co mam robić.
    Mój sprzęt to:
    Ati Radeon HD 5550
    Gigabyte GA-MA69VM-S2
    AMD Athlon 64x2 Dual Core 5600+
    6GB DDR 2
    Win 7 Home Premium 64 bit
  • Poziom 24  
    Jeszcze proszę o podanie marki i mocy zasilacza ;)
  • Poziom 7  
    Model zasilacza to : SilentLine 460 W
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Spróbuj ze starszą wersją sterowników
  • Poziom 7  
    Instalowałem najstarszą wersje sterów tą z płytki jak i najnowsze. Rezultat pozostaje ten sam.
  • Pomocny post
    Poziom 26  
    Czasem nie wrzuca sobie wysokiej rozdzielczości i monitor nie wydala? Odpal system w trybie awaryjnym.
  • Poziom 7  
    Mam dosyć archaiczny monitor na chwilę obecną i wcale bym się nie zdziwił jakby monitor nie wydawał.. W trybie awaryjnym normalnie widzi w menadżerze HD 5550. Jakiś pomysł na dalsze działanie ?
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Archaiczny ? Czyli monitor CRT ?
  • Poziom 7  
    Zgadza się ( CRT ). Wiem że można to jakoś rozwikłać z tego względu że na win XP do tej pory wszystko mi hulało jak trzeba.
  • Poziom 7  
    jakiś pomysł :) ? Z chęcią na piwo odstawie w Giżycku :)
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Jeżeli nie chcesz bawić się ze sterownikami, to pożycz lepszy monitor, ustaw na nim mniejszą rozdzielczość i odświeżanie a potem podłącz swój i sprawdź.
  • Poziom 7  
    wszystko good tylko nie mam pojęcia jak wcześniej zostały tego typu cuda uczynione ... że na CRT wszystko było GIT :)
  • Poziom 43  
    Nowe sterowniki zmieniły parametry wyświetlania i tyle.
  • Poziom 7  
    w zasadzie wszytko jest jak powyzej czyli to samo... nie wiem jak ruszyć ten mankament ..
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Przecież napisałem co masz zrobić.
  • Moderator na urlopie...
    Wymień tego Quolteca, toż to czarna lista zasilaczy.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

    Achieve, Akyga, Altis, Aspire, Atlas, Aton, Bandit, Bestec, Carbon (nie Modecom), Coba, Codegen, ColorSit, COMPAQ, Computer, Cube Max, Deer, Delux, Eurocase, Everpower, Feel, Fever, Four Star, Gembird, Gigabajt, GoodWatt, Hawk, Hec, Impet, Incore, Intex-Action, i-box, I-TEC, KingStar, LC Power, Levicom, Likeenergy, Linkword, L&C, Logic, LOGISYS, Macron, Megabajt, Mercury, Metropilis, Modecom Feel, Mustang, Newton Power, Pangu, Platin Power, Power, Power Color, Powercomp, Powerfox, Power Man, Procase, Procomp, Octigen, Opengate, Qoltec, QTECHNOLOGY, Q-tec, RAIDMAX, Rubikon, Ropla, Sansun, SilenX, Sun Pro, Suntek, Take Me, Task, TE, Tracer, Tronje, Ultra Media, V Power, Whitenergy, Win, Xilence (produkowane do 2011r włącznie), XION, X-Power, 2N

    Nie dziwię się, że komputer nie działa poprawnie.
    Najpierw zasilacz, potem zajmij się resztą.
  • Poziom 7  
    niestety pożyczony monitor oraz zmniejszenie rozdzielczości i odświeżanie nie przyniosło żadnych efektów
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Jakie parametry wyświetlania ustawiłeś? I może dowiedzielibyśmy się wreszcie jakie monitory podłączasz? Czy mamy zgadywać?
  • Poziom 7  
    Na chwilę obecną jestem zmuszony do działania na CRT a jest to model bm15g.
    A pożyczony to: n220w d sub

    Na karcie ustawiłem 1024 x 768 256 kolorów 60 HZ. A na monitorze 60 HZ

    W tym temacie nie jestem zbyt doświadczony możliwe że coś źle wykonuje ...

    Dodano po 42 [sekundy]:

    n220 działa dobrze natomiast 15 calówka nie odpadla się
  • Poziom 24  
    Zasilacz wreszcie podmieniłeś lub chociaż pomierz napięcia.
  • Poziom 7  
    Wcześniej pracowałem normalnie na tej tym zasilaczu oraz na tym sprzęcie tylko że zrobiłem format i przy instalacji sterowników do Radka 5550 po kilku chwilach wyłącza mi się monitor. Tak więc jedynie problem leży gdzieś w mojej niewiedzy

    Dodano po 9 [minuty]:

    Metodą prób i błędów ograłem. Dzięki wszystkim za udzielone wcześniej odpowiedzi.