logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson FK 8900/8800 HD - brak kanałów Cyfra+ po zmianie kodowania

kamily 05 Lis 2010 11:36 6603 18
REKLAMA
  • #1 8704849
    kamily
    Poziom 9  
    Witam.

Tak jak w temacie dekodery Ferguson "gubią" lub nie znajdują niektórych kanałów cyfry +. (tvp1, tvp2,... ), generalnie kanały znajduje tylko brak wizji i fonii,wyswietla sie tylko kanal i aktualny program.Taki sam problem mam również z FK 5900 CR i Cyfrą. Gdzies znalazlem ze w 5900 wystarczy wgrac nowy soft. Ale do 8800 i 8900 narazie chyba nie ma. Ja w tych sprawach jestem zupełnie zielony (dostalem ta sprawe w "spadku"). Ponoc cyfra zmienila kodowanie. Czy aktualizacja lub wgranie jakiegos softu zalatwi problem. Bede wdzieczny za sugestie i rady. Pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 8705198
    krzysztof258
    Poziom 11  
    Witaj zmiana oprogramowania nic nie pomoże , bo takiego oprogramowania nie ma , trzeba podejść do najbliższego punktu Cyfry i zakupić u nich moduł to załatwi sprawę .
  • REKLAMA
  • #3 8708125
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 8708261
    kamily
    Poziom 9  
    Możesz coś więcej napisać o tym module?. To jest zakup jednorazowy? Czy trzeba później jakiś abonament płacić za używanie? Bo to jest sprzęt kumpli szefa i jak to w takich sytuacjach bywa trzeba ogarnąć to w miarę szybko.
  • #5 8708294
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 8717123
    kamily
    Poziom 9  
    Ok. to mi nie do końca rozwiąże problem. Ponieważ w jednym przypadku potrzeba by mi było 3 moduły ( koles ma 3 tv i 3 dekodery i na kazdym chcialby ogladać
    C+. Ma oryginalną C+ w salonie a chciałby jeszcze w kuchni, sypialni, 2 pokoju itp...) A z tego co zrozumiałem można kupić tylko 1 moduł na abonament C+.
    Innym wyjściem może być kupno innych (JAKICH?) dekoderów z HD żeby już cyfra + śmigała. Jakie modele polecacie?
  • #7 8717899
    szycha
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    np. Ferguson ariva 200, dobry tuner, za przystepną cenę . .
  • #8 8718623
    kamily
    Poziom 9  
    Zastanawiałem się nad kupnem FK-7900 UCI i wgraniem nowego softu. powinna C+ śmigać bez problemów ?
  • REKLAMA
  • #9 8719731
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 8720724
    kamily
    Poziom 9  
    Co człowiek to opinia.... MI chodzi głównie o cenę.. FK można dostać za 285zł. Pytanie tylko czy pociągnie C+ w HD
  • #11 8720733
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 8720746
    kamily
    Poziom 9  
    No ok. Przyznaję nie doczytałem dokładnie :) Także co polecacie do C+ żeby było w HD i działało w porządku.? Bo ja naprawdę jestem w tym zielony. Mi tam nie robi różnicy czy to będzie ferguson czy optikun czy inny manta:) ma poprostu tylko działać:)
  • #13 8720750
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 8720814
    kamily
    Poziom 9  
    OK. Mi tam obojętne co do modelu. Facet ma C+ (oryginał) i system Link
    A w 3 innych pomieszczeniach ma dekodery i karty Client Wire Link. Pytanie tylko czy te x 402 dadzą rade?
  • REKLAMA
  • #15 8724256
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 8734611
    zajac19
    Poziom 11  
    Zakup modułu to połowa problemu, dobrać działający moduł w wersji 11 to jest wyzwanie.
    Nie każdy moduł działa prawidłowo.
  • #17 8737127
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 8740767
    zajac19
    Poziom 11  
    Tak tylko nowe wersje camów które dostarcza cyfra do swoich punktów to badziew.
    Na cztery sprawdzone działały tylko dwa.
  • #19 8745884
    kamily
    Poziom 9  
    Ok, mam zamiar kupić te OPTICUM HD X402p tylko mam pytanie, jakie oprogramowanie wgrać, żeby śmigał mi z systemem karty Client Wire Link? Chciałbym jak ktoś może o jakąś jasną instrukcje np.
    1 soft nr xx wgrywasz,
    2 liste kanalow xxx wgrywasz
    i śmiga.
    Sorki ze tak łopatolologicznie, ale nie będę miał gdzie tego sprawdzić i przetestować. Okaże się czy działa dopiero na instalacji, a nie chciałbym się rozczarować na miejscu. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dekoderów Ferguson FK 8900 i FK 8800 zgłaszają problemy z brakiem kanałów Cyfry+, co może być spowodowane zmianą kodowania. Wskazano, że aktualizacja oprogramowania nie rozwiąże problemu, a konieczny jest zakup modułu dostępu, który kosztuje około 49 zł. Użytkownicy podkreślają, że ważne jest, aby moduł miał odpowiednią wersję oprogramowania (7 lub 11), aby uniknąć problemów. Dla osób z wieloma telewizorami sugerowane są inne dekodery, takie jak Opticum X 402 lub Ferguson Ariva 200, chociaż niektóre modele, jak FK 7900, mogą nie być odpowiednie ze względu na ograniczenia HD. W dyskusji poruszono również kwestie związane z wgrywaniem oprogramowania i list kanałów dla nowych dekoderów.
REKLAMA