logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór nagłośnienia plenerowego na 150 osób, budżet 2000-3000 zł, LDM?

rostwor 05 Lis 2010 17:06 7255 30
REKLAMA
  • #1 8705958
    rostwor
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Nawiązując do mojego poprzedniego posta https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1701536.html
    poszukuję teraz sprzęt, który moglibyśmy zakupić na przyszłość. Mamy do wydania ok 2000-3000zł

Sprzęt ma służyć jako nagłośnienie w ciągu dnia (muzyka), ewentualnie drobnych przemówień. Wieczorem mają dać więcej czadu, gdy ludzie będą tańczyć i bawić się. Chciałbym także, by była możliwość podłączenia instrumentów, by mogł ten sprzęt służyć jako nagłośnienie małego zespołu.

Pytanie, czy lepiej jest zakupić kolumnę aktywną, czy osobno wzmacniacz/mikser. Czytając inne posty wiem, że wiele osób poleca LDM.
  • REKLAMA
  • #2 8708018
    koris50
    Poziom 11  
    Kup takie dwie kolumny niemieckiej firmy w sklepie lub popatrz na allegro.

Sklep: http://www.djshop.pl/k15,naglosnienie/i1026,reloop-rsp-15.html
    i jakiś wzmacniacz za 800zł. aby miał 2x300 wat rms
    razem cie wyjdzie 2000zł.
    Wiem że miałeś na ostatniej imprezie subwofer na głośniku o średnicy 30cm - to jest za mały głośnik na plener i wiem że za mały był bass.
    Kolumny jakie ci ja polecam są oparte na głośnikach o średnicy prawie 40cm. więc tu już nie będzie ci potrzebny subwofer.
    Kolumny możesz postawić na stojakach (2 stojaki wyniosą cie ze 100zł.) no i musisz kupić 2 speakony (po 6zł. sztuka)

Nie kupuj żadnych LDMów są drogie i do bani.

Patrz jak się z tyłu prezentuje:
    Wybór nagłośnienia plenerowego na 150 osób, budżet 2000-3000 zł, LDM?

Strona Reloopa: http://www.reloopdj.com/index.php/cat/c155_Re....html/XTCsid/7200a461c68c6701db4498887de02211
    możesz i wzmacniacz i mikser firmy Reloop kupić. Niemieckie zespoły tam się zaopatrują w sprzęt

Moderowany przez dj-MatyAS:

Rady Kolegi uznaję za kryptoreklamę.
    Po pierwsze; Ten sprzęt nie jest ŻADNYM SPRZĘTEM ESTRADOWYM, a jedynie udającym takowy. Instalacja "profesjonalnych" gniazd głośnikowych (podłej jakości) nie przesądza w żadnej mierze o "estradowości" całego zestawu.
    Osąd o tym, że Reloop jest lepszy od LDM - nie poparty żadnym konkretnym modelem, ani wynikami testów, odsłuchów, czy pomiarów, generalizujący jakość całej firmy (nie zależnie od tego jaka by nie była) to zwykłe oszczerstwo.
    No i na koniec "...Niemieckie zespoły tam się zaopatrują w sprzęt..." - znów ogólnik nie poparty żadnym konkretem - ciekawe czemu?
    Za powyższy post i naruszenie w nim zasad Regulaminu Forum (swoją drogą tyle uchybień w jednym poście to chyba rekord) przyznaję Koledze Ostrzeżenie.

• #3 8708027
    JMZ
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Jak chcesz wywalić te pieniądze na bezsensowny zakup, to faktycznie posłuchaj wujka dobra rada koris50
    Jeśli chodzi o nagłośnienie PA, RELOOP to pseudo-niemiecka marka, naprawde to niestety 'Chinol' i to niskiego sortu.
    Porównywalne z Omnitronic dla przykładu [też "solidna" niemiecko-chińska produkcja - to również żart oczywiście].

Biorąc pod uwagę budżet proponuje skupić się na produktach [quasi]estradowych STX.

Cytat:
    Nie kupuj żadnych LDMów są drogie i do bani.

Szczególnie w porównaniu z Relup. LOL. Bez komentarza.

No cuż - dla mnie złącza typu speakon to minimum Neutrick za 12 zł, dla pana koris50 to 'chinol' za połowe tej ceny.
    Różnica jest taka jak w przypadku paczek Relup - takie wtyki nie wytrzymują nawet 2 godzin w warunkach estradowych, natomiast Neutriki służą latami.
  • #5 8708032
    JMZ
    Poziom 19  
    Rozumiem że pędzisz plenery Reloopami bez subbasów ?
    Jak dużą przestrzeń nagłaśniasz (dożynki, koncerty na rynku, plenery typu Bemowo), zapewne trzęsie to portkami ludzi którzy stoją bliżej sceny ?

Cytat:
    Nie kupuj kolumn na głośnikach 30cm bo ci będzie subower potrzebny a poza tym wyśmieją cię na plenerze jak wyjdziesz z tymi małymi głośniczkami 30cm

Coraz lepsze 'pociski' serwuje nasz spec pan koris50.
    Idąc tym tropem musiałbyś zakupić paczki tylko i wyłącznie na głośnikach np. 21-calowych, aby nie narazić sie na wyśmianie.
    Wtedy jak masz kolumny na głośnikach o takiej średnicy to będzie tzw. 'czad'.
  • #6 8708044
    koris50
    Poziom 11  
    Nie jesteś chłopcze w temacie. Czy dla ciebie plener to znaczy 1000 osób??
    Chodzi tu o 150 osób i 2 reloopy starczą i jeszcze bedzie za głośno.

Nie martw się z tych dwóch reloopów będzie większy bass niż z twego niebieskiego subbasu na dwóch stxach GDN 38-550AE o 94decybelowych głośniczkach i o cewce 5 centymetrowej

Cewka w reloopach ma 7.5cm średnicy i 97dB

w twoj subbas wpompujesz 600 wat rms a w reloopy 400 wat rms to i tak reloopy głośniej zagrają bo mają aż 97dB a twoje stxy mają tylko 94dB.

Kolejna kontynuacja kryptoreklamy.
    Na dodatek bzdurne argumenty - Kolega mierzył te efektywności, czy spisał z oferty?
    Ostrzeżenie.

• REKLAMA
  • #8 8708863
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    koris50 napisał:
    Nie jesteś chłopcze w temacie. Czy dla ciebie plener to znaczy 1000 osób??
    Chodzi tu o 150 osób i 2 reloopy starczą i jeszcze bedzie za głośno.

Nie martw się z tych dwóch reloopów będzie większy bass niż z twego niebieskiego subbasu na dwóch stxach GDN 38-550AE o 94decybelowych głośniczkach i o cewce 5 centymetrowej

Cewka w reloopach ma 7.5cm średnicy i 97dB

w twoj subbas wpompujesz 600 wat rms a w reloopy 400 wat rms to i tak reloopy głośniej zagrają bo mają aż 97dB a twoje stxy mają tylko 94dB.

Człowieku Ty wiesz co piszesz? Z tych rilupków nie będzie nawet z metra go słychać. Na taki mikro plener bałbym się zabrać dwa takie sety jak moje (ciut ponad 2kW jeden ale w BR) by nie było niedosytu. Widać, że nie masz zielonego pojęcia o tym co tu "wypacasz". Masz jedną padlinkę z Chin (tak z Chin a nie Niemiec :D ) więc skąd masz mieć doświadczenie by takich rad udzielać? I jak już to w tych rsp jest mała cewka 2,5" na papierowym karkasie co już wiele mówi o zawyżonej jakości (i mocy!) tego przetwornika i czyni go nienaprawialnym. Piszesz o kupnie "jakiegoś wzmacniacza" za 800 zł by miał te 2*300W. Kolejna genialna porada fachowca.

@JMZ - jak widać ktoś kto ma tylko jedną taką super profesionalną kolumnę (bez napędu bo nawet chyba jej nie potrzeba :lol: ) chce wszytkim udzielać porad jak brać się za imprezy na otwartej przestrzeni. Nawet nie wiem czy na to nie ma podpunku w regulaminie forum.

Dla autora tematu - proszę nie brać pod uwagę porad usera koris50 a skupić się na wypowiedziach bardziej doświadczonych osób.
  • REKLAMA
  • #9 8708967
    Dj Joker
    Poziom 26  
    Ocena: 253
    Całkowita racja...mego poprzednika...ja natomiast proponuję, kupić kolumny z oferty STX, a samodzielnie wykonać jakieś budżetowe odwrotki, wtedy może się zacznie pojawiać jakiś bas. Oczywiście wtedy dwa wzmacniacze, crossover, do tego, i kolega wspomniał, że instrumenty chce podłączyć, więc mixer dodatkowo. Przy wyborze wzmacniacza, proszę nawet nie patrzeć na firmę o nazwie Hollywood, przystępne ceny i dobry w miarę sprzęt posiada firma t.amp.

Pozdrawiam.

Nagłośnienie plenerowe, jest kosztowne. Proszę mi wierzyć, nagłośnienie to pewnego rodzaju sztuka, a nie postawienie dwóch kolumn na środku i podłączenie mp3 ;)
  • #10 8709033
    dj_maty
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Witam!
    Nie jestem w stanie wyobrazić sobie pleneru na tych dwóch Reloop'ach. Ja ostatnio nagłaśniałem plener na około 70 osób, miałem 4 kolumny na stronę. Po dwie firmowe 15"+10"+1"(Elestra, Soundman) i po dwie DIY 12"+1". Do tego dwa basy na 15". Do konferansjerki i muzyki "do kotleta" było naprawdę okay. Potem pojawiły się zespoły i nie ma co ukrywać, że mocy zdecydowanie mi brakowało. Więc jak tu zrobić plener na dwa razy większą ilość osób na dwóch "chińskich" kolumnach??

Jedyne co Ci mogę polecić na plener, w dobrej cenie to:
    http://allegro.pl/kolumny-estrad-pol-audio-i1293031052.html
    do tego np t.amp ta 1400. Tyle, że już niestety przekracza to Twój budżet, a gdzie jeszcze mixer i kable :(.

Drugi zestaw to:
    http://stx.pl/pa-1000-4-fr.html
    i także t.amp ta 1400.
    Pozdrawiam
  • #11 8709066
    _eddie_
    Poziom 33  
    dj_maty napisał:
    (...)

Jedyne co Ci mogę polecić na plener, w dobrej cenie to:
    http://allegro.pl/kolumny-estrad-pol-audio-i1293031052.html
    do tego np t.amp ta 1400. Tyle, że już niestety przekracza to Twój budżet, a gdzie jeszcze mixer i kable :(.

(...)

I dodam, że z tych Pol Audio też aż tak wielkiego ognia w plenerze nie będzie. No jakby nie patrzeć nie ma za co coś sensownego skompletować.
  • #12 8709334
    JMZ
    Poziom 19  
    Cytat:
    Nie jesteś chłopcze w temacie.

Chłopcze :)
    Grunt, że Ty jesteś...

Cytat:

Moje subbasy nie są na STXach, tak czy siak nawet jeśliby były, to i tak zagrały by nienajgorzej. U mnie siedzą Kappa Pro 15 LF, w ilości 8 szt.
    Powtórze się - paczki Reloop'a to chiński badziew dość niskich lotów nawet jak na Chiny i nie polecaj tego szrotu, bo widać że niewiele w życiu słyszałeś.
    W razie czego polecam Ci zakupy np. w: http://www.erfa.pl/

Cytat:
    @JMZ - jak widać ktoś kto ma tylko jedną taką super profesionalną kolumnę (bez napędu bo nawet chyba jej nie potrzeba ) chce wszytkim udzielać porad jak brać się za imprezy na otwartej przestrzeni.

Dlatego nieraz należy odpisać, aby osoba pytająca przypadkiem nie popełniła takiego zakupu, myśląc że uzyskał informacje od kogoś ogarniętego w temacie :)
    Osobiście nie uważam się za alfę i omegę (czy kappę :] ), ale kilka lat obcuję z różnorakim sprzętem, przeszedłem trochę etapów i jakąś tam wiedzę posiadam.
    Reloop'y napewno odradzę.
  • #13 8709539
    koris50
    Poziom 11  
    rostwor nie słuchaj się ich, dj maty poleca ci kino domowe na stxach, drugi poleca ci używane stare szroty których jego kolega chce się pozbyć,

JMZ chwali się swoim sprzętem samoróbkowym w źle policzonych obudowach na głośnikach kappa pro.

a jeszcze inny jest handlarzem LDMów i innych badziewnie drogich kolumn które sprzedaje na allegro.

Kolejny post w którym zamiast konkretów padają jedynie oszczerstwa.
    Będę łaskawy i zamiast od razu Kolegę pozbawić możliwości oczerniania innych przyznam (tylko) kolejne ostrzeżenie.

• #14 8709543
    TypeMutineer
    Poziom 21  
    Ocena: 59
    koris50 napisał:

a jeszcze inny jest handlarzem LDMów i innych badziewnie drogich kolumn które sprzedaje na allegro.
    Ludzie kto się wymieni ze mną ? Man EV Eliminator 350 i jeszcze dorzucę 18LW1400 . Za Reloopa :)
    Chyba się kolega trochę zapędził :( Obawiam się że bez interwencji moderatora się nie obejdzie :) Należy jak najszybciej poskromić tą lawinę bezsensownych słów jakimi raczy nas zabawiać kolega koris50 .
  • #15 8709566
    _eddie_
    Poziom 33  
    Owszem - za bardzo się rozpędził. Raportowałem. Samo udzielanie tutaj porad przez osobę o tak nikłej wiedzy w tym temacie powinno być już zastanawiające dla moderacji. Że o tych infantylnych prowokacjach nie wspomnę.

Ps. Muszę pogadać z chłopakami o wymianie Dynacorda na relupa rsp. Po co tir sprzętu jak tymi dwoma kartonami po butach opędzimy taki plener.
  • #16 8709817
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 8709881
    koris50
    Poziom 11  
    Czemu tylko ja dostałem tyle ostrzeżeń?? bo napisałem źle o innych kolumnach?? a JMZ i reszta osobników źle napisało o Reloopach, oni nie dostali ostrzeżeń. Moderator ma pewnie także LDMy i się nieźle wkurzył na mnie.

Chciałem tylko dobrze doradzić a dostałem aż 3 ostrzeżenia.

W dalszym ciągu Kolega nie wyciągnął żadnych wniosków.
    Całkowity brak znajomości Regulaminu i Zasad panujących na Forum.
    Przyznaję więc w związku z powyższym Koledze urlop na okres miesiąca, celem zapoznania się z w/wym. Regulaminem.

• #18 8709936
    Dj Joker
    Poziom 26  
    Ocena: 253
    Z tym, że inni powiedzieli prawdę, a kolega tylko jakieś pomówienia :)
  • #19 8710061
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ja proponuję taki przykładzik na top:
    kolumny 2*PA-1000-4-FR (stx) - 1600zł
    wzmacniacz STX PA-1000 - 900zł.

Daje nam to już 2,5kzł za samą "górę" bez peryferyjek. Te 3kzł na całość to niestety o wiele za mało, bo gdyby kolumny basowe do tego wykonać samemu, kupić drugi koniec mocy i aktywną zwrotnicę to obawiam się podwojenia tej sumy. A wszystko to jak na razie na taniutkim stx. Proponuję więc jednak szukać sensownych ofert i okazji w sprzęcie używanym by w jakimś stopniu trzymać się bliżej okolic wyznaczonej kwoty.
  • REKLAMA
  • #20 8710352
    rostwor
    Poziom 9  
    Dzięki za rady, ale chcę, byście wzięli jedną rzecz pod uwagę. Wiem, że dla wielu z Was nagłośnienie i sprzęt to podstawa i chcielibyście doradzić jak najlepszy sprzęt.

W moim przypadku chodzi głównie o to, by można było puścić w ciagu dnia jakąś muzyczkę, niech sobie leci. by nie było cicho w ośrodku. Wieczorem zawsze robimy jakąs imprezkę, więc muzyka leci głośniej. Na ostatnią imprezę wziąłem takie nagłośnienie:
    http://sprzet-dyskotekowy.pl/product-pol-448-...600-Aktywny-system-naglosnienia-600-watt.html

sprzęt nam wystarczył. Mógłby być trochę mocniejszy, by miał trochę więcej zapasu. Na szczęście była linia drzew i dźwięk mógł się odbić, co dawało lepszy efekt.
    Organizujemy takie 2 imprezy rocznie (motocyklowe dla znajomych) i chcemy mieć już własny sprzęt, by nie martwić się o to. Imprezy są "kameralne" i nikt nie spodziewa się fajerwerków. Metrowych kolumn tez bym nie chciał, bo trzeba będzie to później jakoś wozić po polsce.
    Mam nadzieję, że zrozumieliście o co mi chodzi i charakter sprzętu, jaki potrzebuję...

zastanawiałem się np nad czymś takim http://allegro.pl/ldm-p31506pro-idealne-i1307782900.html
  • #21 8710495
    dj_maty
    Poziom 24  
    A propos tych LDM'ów, to ja zaczynałem grać imprezy na takich i nie raz zaskoczyły mnie tym jak potężnie grają więc mogę Ci je polecić w 100%.
  • #22 8710532
    _eddie_
    Poziom 33  
    Do kameralnego przygrywania te LDM jak najbardziej. Można też się pokusić o WHARFEDALE LX15 (o ile trafią się w dobrej cenie jakieś używki z pewnej ręki). Choć biorąc te LDM pozostaje jeszcze fajne pole manewru finansowego w kwestji czym i za ile to zasilić.
  • #23 8710762
    dj-green
    Poziom 11  
    LDM ma dosyć ostry driver mam w clubiku system aktywny SAS i trzeba ostro skrecac driver by nie kul po uszach.Ale LDM stosunek cena/jakość wypada jak najbardziej na plus
  • #24 8710768
    dj_maty
    Poziom 24  
    No te Wharfedale też są fajne, ale z tego co wiem są rzadziej spotykane na rynku wtórnym niż LDM'y.
  • #25 8715187
    DDN
    Poziom 31  
    Ocena: 141
    Poszukaj moze 3way HandBoxa nawet te leciwe ,zawsze to nie bedzie musialo miec dodatkowego basu bo takie duze mocne kolumny maja go pod dostatkiem,a i potem mozna upchac to w osobowym aucie. Do tego wzmacniach nawet powermixer ok 2x350watt i juz opedzisz tym imprezy,przeciez nie odrazu musi byc 5kw na strone na drobny plener. Tez tak mialem pare lat temu ze powermixer 2x250watt i dwie kolumny na statywach mojej produkcji na gamma15 i psd 2002 ale dobrze to dawalo nawet bez dolow na plenerek.
  • #26 8720361
    rostwor
    Poziom 9  
    mam kilka konkretnych pytań. Chodzi mi konkretnie o moje zastosowanie, a nie ogólnie:

-kolumny pasywne, czy aktywne?
    -4 czy 8 Ohm?
    -2 czy 3 drożne?
    -czy odsłuch się nadaje?
    -ważniejsze są kolumny, czy powermixer?

chyba zestaw 4Ohm będzie tańszy, a dla mnie nie zrobi to żadnej różnicy?
  • #27 8721539
    DDN
    Poziom 31  
    Ocena: 141
    4ohm jak dasz to wzrośnie moc wzmacniacza,ale potem jak byś już chciał robić połączenie równolegle takimi kolumnami to wyjdzie 2ohm a nie każdy wzmacniacz może pracować z taką impedancją. Kolumny 2way są na pewno tańsze w budowie,w sprzedaży też raczej taniej znajdziemy i większy jest ich wybór na rynku,3way są nieco mobilniejsze bo mamy już jakiś bass w paczkach więc niema aż takiej potrzeby stosowania dołów. Ważniejszy powermixer i lepiej by by dobrej jakości-marki oraz posiadał dostatecznie dużą moc by potem nie było ze mocy nieco brakuje,kolumny można podłączyć jakie np.się ma tymczasowo ważne że jest do czego.
  • #28 8725982
    sztygar
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Ja osobiście grałem na ldm 2x 300 wat rms i naprawdę spisują się super ;)
    Na ten budżet poleciłbym ( jeśli chodzi o mixer + wzmacniacz/ powermixer ) zastanowiłbym się nad ofertą behringera :P Wiem niektórzy mogą mnie "zjechać" za tą firmę ale jak za stosunek cena/jakość to wypada naprawę nieźle :) mianowicie za PMP 3000 używkę znajdziesz juz za 1000 zł :) ja gram na nim 2 lata praktycznie tydzień w tydzień i nigdy mnie nie zawiódł ;). Oczywiście można się sprzeczać do jego mocy 2x400 ale napędzałem nim 4 x peavey po 300 wat rms i radzi sobie naprawdę dobrze :) Myślę ze byłby to dość rozsądny wybór :) i do tego zostało by około po 800/900 zł na kolumny ... fakt "szału" nie będzie :) ale jak na te cenę którą podałeś myślę ze "hitu z górnej półki" nie kupisz . Niech też inni się wypowiedzą na taki pomysł.
    PS dj-MatyAS naprawdę gratuluję wytrwałości za te wszystkie oszczerstwa ja bym go od razu "zablokował" ;p
  • #29 8745943
    marekvais
    Poziom 1  
    A co powiecie o takim zestawie

MIKSER PROMIX 66
    WZMACNIACZ STA 1400 MONACORA
    kolumny MAGNUM 345X

czy to sie sprawdzi
  • #30 8751043
    rostwor
    Poziom 9  
    Czytając forum, dużo ludzi chwali STX, jako stosunek jakości do ceny.
    W takim razie co sądzicie o ich produktach:
    Wzmacniacz STX PA-2400
    PA-1000-4-FR
    lub PA-600-8-FR i do tego PA-400-4-LR?

do kompletu potrzebny byłby jeszcze jakiś mikser.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują na temat wyboru nagłośnienia plenerowego dla 150 osób w budżecie 2000-3000 zł. Wskazują na różne opcje, w tym kolumny aktywne i pasywne, oraz wzmacniacze i miksery. Wiele osób poleca produkty marki STX, które oferują dobry stosunek jakości do ceny, a także LDM, mimo że niektórzy krytykują ich jakość. Użytkownicy podkreślają znaczenie odpowiedniej mocy i średnicy głośników, sugerując unikanie małych kolumn 30 cm, które wymagają subwoofera. Wskazują również na konieczność posiadania dobrego miksera i wzmacniacza, aby zapewnić odpowiednią jakość dźwięku na imprezach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA