logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung HD160JJ - dziwne dźwięki i brak uruchamiania systemu

nezuhe 06 Lis 2010 23:19 1858 9
REKLAMA
  • #1 8711721
    nezuhe
    Poziom 10  
    Witam.

Mam problem z dyskiem Samsunga HD160JJ SATA. Podczas uruchamiania komputera nie włącza się monitor, a dysk wydaje dziwne dźwięki, takie kliknięcie i krótkie chrobotanie, na przemian co jakąś sekundę lub dwie. Po krótkim czasie dźwięku nie ma, ale komp dalej stoi. Gdy resetuje dźwięków już nie ma ale komp nadal się nie rusza. Gdy go wyłączę i włączę wszystko od nowa. Reszta podzespołów wydaje się działać więc wykluczam jakieś inne powikłania, tym bardziej, że gdy go podpinam pod drugiego kompa jako drugi dysk, dźwięk znów się pojawia tak jak wcześniej z tą różnicą, że włącza się monitor, a komp zatrzymuje się przy wczytywaniu biosa. Próbowałem podpinać go do innych gniazd, sprawdzałem wtyczki itp i nic. To nie mój komputer tylko znajomej, wziąłem go żeby wymienić jej padnięty wiatrak na płycie głównej i ogólnie go przeczyścić. Wcześniej miał taki problem, że pojawiał się bluescreen na sekundę i wyłączał się komputer, ale to raczej bym zwalił na to padnięte chłodzenie.

Moje pytanie jest takie: czy ktoś się orientuje co może mu dolegać? Czy nadaje się on już tylko do utylizacji czy coś się z niego wyciągnie? Jeżeli to jego koniec to czy jest opcja odzyskać dane?

Jeżeli to pomoże to mogę spróbować nagrać jego "gadanie".

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8711796
    moddyy
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Zrób odczyt smart .
  • REKLAMA
  • #3 8711953
    nezuhe
    Poziom 10  
    Mała poprawka, bios się nie włączał przez źle założone ramy...
    Teraz komputer nie widzi dysku, czy w takim wypadku da się zrobić odczyt smart?
  • REKLAMA
  • #4 8712446
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Program MHDD ma możliwość odczytu dysku którego nie wykrywa BIOS (zdaje się, że z komendą DISABLEBIOS ale sprawdź) ale stukanie i chrobotanie zaraz po uruchomieniu wskazuje, że dysk ma poważny problem np: z wczytaniem danych z SA a wtedy nie da rady nic zrobić w domowych warunkach. Jak nie wykryje w żaden sposób to dane jeszcze do odzyskania ale już tylko w serwisie.
  • REKLAMA
  • #5 8712555
    nezuhe
    Poziom 10  
    Używałem MHDD, ale w żaden sposób nie chce go wykryć. Może to być spowodowane jakimś moim zaniedbaniem czy raczej sam zdechł? Generalnie wiem jak się obchodzić z komputerem i nie zrobiłem nic co mogłoby go zniszczyć, ale bywa różnie...
  • #6 8712686
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    No jeżeli chcesz dane odzyskać to tylko serwis. Jeżeli złącze zasilania jest w porządku, zasilacz komputerowy jest ok, komputer nie był uderzany, potrząsany, przesuwany a dysk się nie przegrzał podczas pracy to dysk prawdopodobnie padł sam z siebie.
  • #7 8712699
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Wygląda na padnięte głowice. Terminal powiedział by nieco więcej. Jesli Ci zależy na danych to nie męcz już tego dysku.
  • #8 8712703
    nezuhe
    Poziom 10  
    Był noszony bo przynosiłem go od koleżanki, ale jak napisałem wiem jak się obchodzić ze sprzętem więc uważałem na niego. Nie wiozłem go autem więc wstrząsy wykluczyłem, niosłem go w rękach bo to nie daleko. Podziało się z nim po wyczyszczeniu. Jeszcze raz go oglądne i znów spróbuje podłączyć do drugiego kompa, może potrzebuje czasu. Miałem naprawić a dobiłem go do końca hehe

Dzięki wszystkim za pomoc.
    Pozdrawiam
  • #9 8712758
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    nezuhe napisał:
    Podziało się z nim po wyczyszczeniu

Jakie czyszczenie masz na myśli?
  • #10 8712936
    nezuhe
    Poziom 10  
    Ogólne czyszczenie wszystkiego co jest w środku, wiatraków, płyty głównej, karty graficznej. Co do dysku to przetarłem go ściereczką.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym Samsung HD160JJ, który wydaje dziwne dźwięki (kliknięcia i chrobotanie) podczas uruchamiania komputera, co uniemożliwia załadowanie systemu. Po podłączeniu do innego komputera dysk nie jest wykrywany przez BIOS, co sugeruje poważne uszkodzenie. Użytkownik próbował użyć programu MHDD do odczytu, jednak dysk nie został wykryty. Wskazano, że jeśli zasilanie i złącza są w porządku, a dysk nie był uszkadzany mechanicznie, to prawdopodobnie uległ awarii. Rekomendowane jest skorzystanie z usług serwisu w celu odzyskania danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA