logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung HD160JJ - dysk widoczny w BIOS, ale nie w systemie Windows

Stallker19 06 Lut 2014 19:28 1446 5
  • #1 13269966
    Stallker19
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam.Mam następujący problem,posiadam dysk twardy-http://dyski.cdrinfo.pl/dyski/561-Samsung-HD160JJ-Spin-Point-P80SD-160-8-SATA-II. Kiedy go podłączam do komputera jako drugi dysk windows mi się nie chce otworzyć zatrzymuje się na uruchamianiu systemu.Kiedyś na tym dysku próbowałem postawić windowsa,bios go widział lecz na końcu opisu tego dysku w biosie widniał znak zapytania.System postawiłem na innym dysku i podpiąłem ten dysk jako dodatkowy też był widoczny w biosie lecz w systemie nie,tylko przy pomocy jakiegoś tam programu był widoczny.W zarządzaniu dyskami go też nie było :(.Przydzielić go nie mogłem,naprawdę nie wiem co z tym dyskiem jest nie tak :( Może brak jakiegos sterownika lub coś innego.Proszę o pomoc w tej sprawie,wszystkie sugestie mogą pomóc :)
  • #2 13270338
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2107
    Stallker19 napisał:
    ,naprawdę nie wiem co z tym dyskiem jest nie tak

My też nie wiemy.
    Może jak podasz SMART tego dysku, to coś będzie można powiedzieć.
    Programów jest kilka
    Victoria - Dobrze opisane parametry nie odczytuje z dysków podłączonych przez USB i SCSI.
    MHDD - Działa z startowego medium kiedy nie można uruchomić dysk w Windows nie odczytuje z dysków USB i SCSI.
    Crystal Disk Info - Odczytuje dysku USB i SCSI działa pod Windows z Windows 7 włącznie.
    HDDScan - Odczytuje z dysków USB i SCSI działa pod Windowsem.
    Smart mon tools - Odczytuje S.M.A.R.T. w systemach Linux
  • #3 13270781
    zieloczek100
    Poziom 38  
    Ocena: 51
    I HD Tune odczytuje smart z większości dysków, z tym, że CDI robi to w jeszcze większej ilości ;)
REKLAMA