logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zablokować połączenia Windows XP z serwerami Microsoftu?

poster 28 Wrz 2004 14:33 1524 10
REKLAMA
  • #1 879866
    poster
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Mam win xp sp1 i łącze radiowe.
    Gdy wyłącze wszystkie programy korzystające z internetu: gadugadu, emule, przeglądarke, w wykresie wysyłania bitów jest cały czas ponad 20 Kbps. Upload wynosi ponad 50 kbps; spowodowane jest to połączeniami z serverami microsoftu
    (sprawdzalem w netstat, jest ich z 20 połączeń).
    Moje
    pytanie brzmmi: jak te połączenia przerwac i jak wyłączyc to aby windows nie łączył sie z serverami microsoftu?
  • REKLAMA
  • #2 879876
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    sprobuj wylaczyc auto update albo zarzuc firewala zeby kontrolowac
    dostep do netu programow
  • #3 880023
    yurus1
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Spróbuj użyć programy XP Antispy i wyłącz wszystkie aktualizacje i usługi automatycznej aktualizacji
  • REKLAMA
  • #5 883013
    poster
    Poziom 14  
    dzięki za odpowiedzi, juz sie za to biore zobaczymy co z tego wyjdzie;)
  • REKLAMA
  • #6 891876
    poster
    Poziom 14  
    hmm...rezultat jakis jest ale jeszcze są połączenia, których ja nie chcę:|
    czy są jakies programy monitorujace siec? Takie żeby można byłą wyłączyc jakies połączenia?
  • #7 891917
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    zainstaluj program typu firewall
    np zone alarm
  • REKLAMA
  • #8 891947
    Dominik S
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    polecam AGNITUM OUTPOST FIREWALl PRO
  • #9 895417
    poster
    Poziom 14  
    tak tylko ze ja uzywam p2p :sm12: , a z tego co wiem to takie programy nie działaja dobrze gdy ma sie firewalla....
  • #10 897066
    Markatel2
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zainstaluj sobie Pande Platinium 7 z Komuter Eksperta , jest pełna wersja na dwa miechy , ja taką używam i jak jakiś program chce się połączyć z netem to Panda się pyta co ma zrobić czy odrzucić czy puścić lub puścić jednorazowo jak nie masz pewności co to za program .
  • #11 903801
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    poster napisał:
    tak tylko ze ja uzywam p2p :sm12: , a z tego co wiem to takie programy nie działaja dobrze gdy ma się firewalla....
    Co ma piernik do wiatraka? Ustawisz firewalla tak żeby przepuszczał określony ruch i wsio.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik systemu Windows XP SP1 zauważył stały ruch sieciowy generowany przez połączenia z serwerami Microsoftu, nawet przy wyłączonych aplikacjach korzystających z internetu. W celu zablokowania tych połączeń zalecane jest wyłączenie automatycznych aktualizacji systemu (Auto Update) oraz zastosowanie zapory sieciowej (firewalla) do kontroli ruchu wychodzącego. Proponowano użycie narzędzi takich jak XP Antispy do dezaktywacji usług aktualizacji oraz firewalli typu Zone Alarm, Agnitum Outpost Firewall Pro lub Panda Platinum 7, które umożliwiają monitorowanie i selektywne blokowanie połączeń sieciowych. Dyskusja podkreśla, że odpowiednia konfiguracja firewalla pozwala na przepuszczanie tylko wybranych połączeń, co jest istotne zwłaszcza przy korzystaniu z sieci P2P.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA