logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

migomat sherman dualmig-200-regulacja opóźnienia prądu

darekx311 07 Lis 2010 14:44 8591 1
REKLAMA
  • #1 8713756
    darekx311
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam. Kupiłem migomat jak w temacie. Ogólnie sprawuje się bardzo dobrze, wszystko działa poprawnie, jednak jest pewien problem. Po puszczeniu przycisku w uchwycie spawalniczym, prąd jest rozłączany natychmiast, lecz drut przez około 1 sekundę nadal jest podawany. Spowodowane jest to najprawdopodobniej bezwładnością rozpędzonego silnika. I teraz moje pytanie: czy da się jakoś wyregulować opóźnienie wyłączenia prądu, tak żeby drut, który jeszcze przez moment jest podawany zdążył sie upalić? Na płytce sterownika (spark mig-160) widziałem małe potencjometry-czy one mogłyby być odpowiedzialne za tę właśnie regulację? Czy w ogóle w tym migomacie da się to wyregulować? Niestety nie znalazłem żadnego schematu tego sterownika, więc jeżeli ktoś takowy posiada, to prosiłbym o podesłanie go do mnie. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 8718759
    darekx311
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dodaję jeszcze fotki tej płytki, może się przydadzą. Ten niebieski przekaźnik, na którym nie widać oznaczenia to: SZ-S-112L. Dzisiaj sprawdziłem miernikiem czy faktycznie drut wywija się w wyniku rozpędu slinika, lecz okazało się, że przez ten czas około 1 sekundy na silniku cały czas jest napięcie i dlatego drut jest podawany.
    migomat sherman dualmig-200-regulacja opóźnienia prądu migomat sherman dualmig-200-regulacja opóźnienia prądu
REKLAMA