logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Windows XP do korzystania z dwóch kart sieciowych?

ffrreeaakk 07 Lis 2010 16:23 10998 10
REKLAMA
  • #1 8714255
    ffrreeaakk
    Poziom 10  
    Mam jeden komputer z Windows XP i dwie karty sieciowe. Jedną jestem podłączony do internetu przez swój router. Drugą wifi mogę połączyć się do sieci kolegi za ścianą i również być podłączonym do internetu (mam jego pozwolenie i hasło).
    I teraz tak... jak jednocześnie pobieram plik i gram online to mam duże pingi. Chciałbym zrobić tak, że pobieram plik przez wifi (połączenie kolegi), a sam gram przez swoje. Tylko jak wskazać różnym aplikacjom, żeby korzystały z innych interfejsów? Jak skonfigurować "dwie bramy"?
  • REKLAMA
  • #2 8714318
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Różnym aplikacjom się nie da przypisać bramy.

Można jedynie zrobić to na podstawie adresu docelowego.

Tzn jak internetowy adres servera (lub sieciowy) X to brama B1, jak internetowy adares servera (lub sieciowy) Y to brama B2.
  • REKLAMA
  • #3 8714363
    mosi2
    Poziom 10  
    a coś takiego jak połączenie mostkowe nie działa?
  • Pomocny post
    #4 8714374
    bogiebog
    Poziom 43  
    Nie widzę związku.

Wybór bramy w systemie jest (określany) przez docelowy IP.

Z okna CMD.exe wpisz
    route print
  • #5 8714591
    ffrreeaakk
    Poziom 10  
    bogiebog napisał:

Z okna CMD.exe wpisz
    route print

Ooo! Myślę że to mi pomoże. Później spróbuję coś dodać. Szkoda że nie ma łatwiejszego sposobu na zarządzanie tym co tam dopisuję. "Jak trwałe" są te dopisane trasy? Będą na stałe czy tylko do restartu?

Edit: OK, dodałem trasę na onet.pl i udało mi się spingować go jednym połączeniem a wszystkie inne strony drugim. Szkoda że to dość niewygodne i trzeba znać konkretny adres, ale lepsze to niż nic. Trwalsze trasy ustala się z przełącznikiem -p.
    Dzięki!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 10690887
    mgrlukasz
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Problem wykorzystania dwóch łączy udało mi sie rozwiazać poprzez programik ForceBindIP

Krótki opis jak można wykorzystać dwa różne łącza internetowe naraz w Windowsie minusem jest to że aplikacja może wykorzystywać tylko jedno z łącz.

Instalujemy program ForceBinIP następnie wypakowujemy ForceBindIP-1.2a.zip i kopiujemy pliku do windows\system32
    http://www.r1ch.net/stuff/forcebindip/

Następnie włączamy notatnik i piszemy komendę
    ForceBindIP 1.2.3.4 c:\full\path\to\app.exe
    -1.2.3.4.- To jest IP naszej bramy internetowej

c:\full\path\to\app.exe- adres do wybranej aplikacji np
    ForceBindIP -i 192.168.1.2 "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" – jeżeli jest spacja w ścieżce dostępowej piszemy w cudzysłowach

Jeżeli nasze łącze ma zmienne IP to należy odszukać w rejestrze HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces tam wybieramy nasz interfejs kopiujemy jego nazwę do polecenia

ForceBindIP {4FA65F75-7A5F-4BCA-A3A2-59824B2F5CA0} c:\path\to\app.exe
    Wtedy automatycznie będzie nam zmieniał się IP w naszym ścieżce dostępowej do aplikacji

Po wykonaniu tych czynności zapisujemy plik testowy jako *.bat i uruchamiamy aplikacje z tego pliku
    Testowałem i działa na Windows 7
  • #7 11526284
    dawid1346
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Mi to nie działa :( Chcę aby CS korzystał z jednego łącza a reszta z drugiego.
    ForceBindIP -i 192.168.1.1 G:\Steam\SteamApps\bigcyc1983\counter-strike\hl.exe
    ForceBindIP {847446AF-EEAC-4D0A-820B-E5A60A560027} G:\Steam\SteamApps\bigcyc1983\counter-strike\hl.exe

Na CS nie dział więc wypróbowałem na Operze i też nie działa
    ForceBindIP -i 192.168.1.1 "C:\Program Files\Opera\opera.exe"
    ForceBindIP {847446AF-EEAC-4D0A-820B-E5A60A560027} "C:\Program Files\Opera\opera.exe"

Cytat:
    Mam dwa łącza internetowe, jedno z radiówki przez router (TP-Link TL-WR740N), połączone z komputerem kablem RJ i drugie DSL też przez router (Linksys WG54G2) ale połączone z komputerem bezprzewodowo.

Chcę aby wszystko korzystało z radiówki tylko gra Counter-Strike z DSL.
    Na radiowym internecie mam w CS-e duże pingi a na DSL małe, stąd mój pomysł wykorzystania DSL w Counter-Striku.
  • #8 13806308
    strykul
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Wiem, że odkopuję, mam jednak pytanie co do programu ForceBlindIP - czy da się przypisać adres bramy poszczególnym funkcjom eksploratora Windows ? Chciałbym, żeby dysk sieciowy łączył się przez Wifi, ale np. system aktualizował już po kablu...
  • REKLAMA
  • #9 13806406
    bogiebog
    Poziom 43  
    Routingiem możesz wymusić interfej, np
    adres docelowy = 1.2.3.4 => użyj WIFI karty
    adres docelowy = 8.9.3.* => użyj WIFI kart
    reszta domyślnie przez lan
  • #10 13806606
    strykul
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Mógłbyś to wyjaśnić, lub odesłać mnie do jakiegoś tutoriala? ForceBlindIP jednak nie zda egzaminu, bo nie jestem w stanie wybrać exploratora Windows w ten sposób...
  • #11 13806806
    bogiebog
    Poziom 43  
    google windows route add

route ADD 8.9.3.0 MASK 255.255.255.0 IP_BRAMY_przez_WIFI

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak skonfigurować Windows XP do korzystania z dwóch kart sieciowych, aby pobierać pliki przez jedno połączenie (WiFi) i grać online przez drugie (LAN). Odpowiedzi wskazują, że nie można przypisać bram do poszczególnych aplikacji, ale można ustawić trasy routingu na podstawie adresów docelowych. Użytkownik może użyć polecenia `route print` w CMD, aby zobaczyć aktualne trasy. Program ForceBindIP został zaproponowany jako rozwiązanie do przypisania aplikacji do konkretnego interfejsu, jednak niektóre aplikacje mogą nie działać poprawnie z tym narzędziem. Użytkownicy dzielą się również informacjami na temat trwałości tras oraz sposobów ich dodawania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA