logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Galblaster obsługuje programowanie układów PAL 20L8 i PAL 16L8?

operator2wp 28 Wrz 2004 20:49 1733 10
  • #1 880503
    operator2wp
    Poziom 11  
    mam dwa uklady pal 20l8 i pal 16l8 czy moge uzyc do programowania - galblastera, jak nie to poradzcie mi jak je sie programuje i jak je uzywac z procesorkiem 80c51... pomocy...?
  • #2 880546
    wisiena
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Witam !!!!!
    No możesz zrobić programator. Możesz też użyć jakiegoś fabrycznego. Te scalaczki trzeba programować równolegle i ważne są zależności czasowe. Nie bardzo rozumiem co chcesz na nich robić a zwłaszcza na nich i '51. Przecież to logika programowalna ale nie on-the-fly. Napisz coś więcej.

(M.)
  • #3 880579
    Xitami
    Poziom 29  
    Ocena: 31
    Wisiena, dziwne pytanie, mnie zastosowanie wydaje się akurat książkowe. No bo do czegu służą pale, np. do poklejenia takiego malucha z paroma kostkami np. eprom ram jakieś wloty, wyloty, pewnie właśnie nawet jakiś układ uruchomieniowy powstaje (ja to drzewiej robiłem na bipolarnych PROMach)
  • #4 880613
    wisiena
    Poziom 18  
    xitami napisał:
    Wisiena, dziwne pytanie, mnie zastosowanie wydaje się akurat książkowe. No bo do czegu służą pale, np. do poklejenia takiego malucha z paroma kostkami np. eprom ram jakieś wloty, wyloty, pewnie właśnie nawet jakiś układ uruchomieniowy powstaje (ja to drzewiej robiłem na bipolarnych PROMach)

Autor tematu napisał : "jak je uzywac z procesorkiem 80c51".
    Po prostu uznałem, że początkuje w tym temacie bo jeżeli już ma kostki a nie wie co z nimi zrobić to je gdzieś tam znalazł i teraz chciałby ich użyć. Wydawało mi się, że najlepiej mu pomogę, jak będę wiedział co chce zrobić.

(M.)
  • #5 880677
    operator2wp
    Poziom 11  
    tz wiem do czego chce ich uzyc ale nie wiem jak.... chodzi mi o to aby podlaczyc do procesora msc51 - troche ramu, port I/O , LCD , flasha no i jeszcze aby na cos starczylo.... bo wiem ze te uklady stosuje sie po to aby zmniejszyc ilosc ukladow pomocniczych przy dekodowaniu adresow i otwieraniu do nich wejsc lub wyjsc.... i dlatego zwrocilem sie do was o pomoc bo jeszcze nie mialem z nimi do czynienia i nie wiem co i jak...
  • #6 880723
    wisiena
    Poziom 18  
    No rozumiem,
    tak czy tak musisz najpierw namalować jakiś schemat na zwykłych bramkach i dekoderach, które potem "zapakujesz" do GAL'a. Do napisania "programu" GAL'a polecam Abel'a albo po prostu narysowanie schematu w Protelu i kompilacja do jed'a.

(M.)
  • #7 880825
    operator2wp
    Poziom 11  
    troche to dla mnie trudne, a mozecie mi to jakos mniej wiecej objasnic jak to dziala ten uklad PAL/GAL?.... jakies przyklady schematow chociaz abym zalapal temat...
  • #8 880869
    Xitami
    Poziom 29  
    Ocena: 31
    ABEL CUPL albo WinCupl i ostatnio kursy w EP (kit avt-559) no w dwu słowach będzie trudno, przekop internet, kto jet producentem tych kostek? odwiedź jego stronę WWW
  • #9 881037
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    operator2wp napisał:
    troche to dla mnie trudne, a mozecie mi to jakos mniej wiecej objasnic jak to dziala ten uklad PAL/GAL?.... jakies przyklady schematow chociaz abym zalapal temat...
    Zobacz w specyfikacji jak wygląda schemat wywnętrzny. Jest on bardzo tłumaczący, ale najlepiej znaleźć jakiś ksiażkowy opis z komentarzem.
  • #10 881215
    wisiena
    Poziom 18  
    Ja również polecam kurs z EP. Poza tym jeżeli używasz Protela to pobaw się przykładami PLD z katalogu Example. Tam są właśnie schematy na bramkach.

(M.)
  • #11 881482
    operator2wp
    Poziom 11  
    akurat nie mam tych kursow z EP, moze ktos ma to w PDF'ie....? Dobra dzieki za rady, bo do tych kosci mam pdfy (datasheet)... ok jakby co to piszcie.... jeszcze raz dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości programowania układów PAL 20L8 i PAL 16L8 za pomocą programatora Galblaster oraz ich zastosowania z procesorem 80C51. Układy PAL programuje się równolegle, z zachowaniem odpowiednich zależności czasowych. Do tworzenia logiki programowalnej w PAL/GAL zaleca się najpierw zaprojektować schemat funkcjonalny na bramkach i dekoderach, który następnie można zaimplementować w układzie PAL. Do opisu i kompilacji logiki polecane są języki i narzędzia takie jak ABEL, CUPL, WinCUPL oraz oprogramowanie Protel z przykładami PLD. Układy PAL służą do redukcji liczby układów pomocniczych, np. w dekodowaniu adresów i sterowaniu wejściami/wyjściami mikrokontrolera 80C51. Wskazano również na konieczność zapoznania się z dokumentacją techniczną (datasheet) oraz kursami dostępnymi w Elektronice Praktycznej (EP), które omawiają programowanie i zastosowanie układów PAL/GAL.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA