logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja desktopa: wybór podzespołów do filmów HD i gier jak Diablo III

esurio77 08 Lis 2010 18:09 1217 4
REKLAMA
  • #1 8718524
    esurio77
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Koledzy, 9 miesięcy temu pytałem o odświeżenie mojego desktopa, ale ponieważ zakup nie doszedł do skutku, a na rynku trochę się pozmieniało, pytam jeszcze raz. Mam taki zestaw:

PCU AMD Athlon XP 3000+ 2.17GHz
    MOBO Asus A7N8X-E
    RAM 3x 512MB DDR (nie widzi jednej kości, czyli 1GB)
    GPU nVidia GeForce Fx 5200 (128MB)
    HDD Seagate 500GB + Samsung 80GB
    PSU Kepler 350W
    stary ComboDrive
    stara obudowa

Jest u mnie od siedmiu lat i muszę go odświeżyć, bo zaczyna mieć kłopoty z filmami HD. W gry raczej nie gram, chociaż czasem lubię w coś postrzelać. Główne zadanie mojego komputera to właśnie wyświetlanie filmów (telewizor LCD 32" i zestaw głośników 5.1), video strumieniowe, mało wymagające programy użytkowe oraz od czasu do czasu jakaś giera (np. Quake, czekam też na Diablo III). Nie jestem maniakiem overlockingu, nie mam też wymagań co do specjalnego wyglądu zewnętrznego mojego kompa. Chciałbym, żeby był cichy (trochę ciągnę po nocach), chociaż sprawę chłodzenia zostawiam na później.
    Druga sprawa to finanse, wiadomo - chciałbym jak najtaniej.
    Chcę wymienić płytę i procka, kartę graficzną i pewnie trzeba zasilacz. Na pewno też nie obędzie się bez nowej obudowy, ale to zostawiam na później. Nagrywarkę DVD na razie sobie daruję.

Do dyspozycji mam max 1000zł, ale wolałbym taniej.
    Co radzicie?
  • REKLAMA
  • #2 8721007
    esurio77
    Poziom 10  
    napisałem 1000zł, to pieniądze na mobo, procek i gpu, na zasilacz coś więcej jeszcze wysupłam.

trochę się z tym wszystkim spieszę, bo coś niedobrego dzieje się z moją starą płytą główną (resetuje ustawienia bios-u, nie rozpoznaje np. klawiatury bezprzewodowej), a była już raz naprawiana.

co sugerujecie?

PS myślałem nad TAKĄ GPU (512 wystarczy?), jeżeli chodzi o mobo i cpu to na pewno amd, no i dochodzą jeszcze pamiątki, o tym zapomniałem.
  • REKLAMA
  • #3 8721858
    neophyte
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Athlon X2 250 ~200PLN
    Asus M4A785TD-M EVO ~280PLN lub MSI 785GM-E51 ~280PLN lub Asrock M3A785GMH/128M ~260PLN
    2x2GB Patriot DDR3 1333 PGS CL7 ~270

Na początek możesz korzystać z integry jeśli nie grasz w wymagające gry a mocniejszą kartę dokupić później.
  • REKLAMA
  • #4 8722386
    esurio77
    Poziom 10  
    jeszcze trzy pytanka:
    1. czy wymiana płyty i cpu bez ruszania grafiki wymusi kupno mocniejszego zasilacza?
    2. czy ewentualne podpięcie mojej starej karty graficznej do tej płyty spowoduje jej współpracę z zintegrowaną, czy to nie działa w ten sposób?
    3. czy podane pamiątki nie mają za dużych radiatorów do tej płyty?
  • #5 8735999
    bulla666
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    1. Zasilacza nie musisz wymieniać nawet jak wymienisz kartę graficzną.
    2. Wątpię żeby działały dwie karty jednocześnie. Pewny nie jestem.
    3. Nie rozumiem. Jak pamięć może mieć za duże radiatory? :D Wszystko jest ok.

Za pozostałe 300zl kup jakąś kartę graficzną np. Sapphire HD 5550 ULTIMATE 1GB DDR2 DVI VGA HDMI. Ma wszystkie 3 potrzebne wyjścia VGA, DVI i HDMI więc możesz telewizor od razu kablem HDMI podłączyć i jakość jest o niebo lepsza niż z kabla VGA. Po za tym karta jest bezgłośna. Później przeinstaluj sobie windowsa 7 x64 bo pewnie masz xp. Taka moja rada ;)
REKLAMA