Koledzy, 9 miesięcy temu pytałem o odświeżenie mojego desktopa, ale ponieważ zakup nie doszedł do skutku, a na rynku trochę się pozmieniało, pytam jeszcze raz. Mam taki zestaw:
PCU AMD Athlon XP 3000+ 2.17GHz
MOBO Asus A7N8X-E
RAM 3x 512MB DDR (nie widzi jednej kości, czyli 1GB)
GPU nVidia GeForce Fx 5200 (128MB)
HDD Seagate 500GB + Samsung 80GB
PSU Kepler 350W
stary ComboDrive
stara obudowa
Jest u mnie od siedmiu lat i muszę go odświeżyć, bo zaczyna mieć kłopoty z filmami HD. W gry raczej nie gram, chociaż czasem lubię w coś postrzelać. Główne zadanie mojego komputera to właśnie wyświetlanie filmów (telewizor LCD 32" i zestaw głośników 5.1), video strumieniowe, mało wymagające programy użytkowe oraz od czasu do czasu jakaś giera (np. Quake, czekam też na Diablo III). Nie jestem maniakiem overlockingu, nie mam też wymagań co do specjalnego wyglądu zewnętrznego mojego kompa. Chciałbym, żeby był cichy (trochę ciągnę po nocach), chociaż sprawę chłodzenia zostawiam na później.
Druga sprawa to finanse, wiadomo - chciałbym jak najtaniej.
Chcę wymienić płytę i procka, kartę graficzną i pewnie trzeba zasilacz. Na pewno też nie obędzie się bez nowej obudowy, ale to zostawiam na później. Nagrywarkę DVD na razie sobie daruję.
Do dyspozycji mam max 1000zł, ale wolałbym taniej.
Co radzicie?
PCU AMD Athlon XP 3000+ 2.17GHz
MOBO Asus A7N8X-E
RAM 3x 512MB DDR (nie widzi jednej kości, czyli 1GB)
GPU nVidia GeForce Fx 5200 (128MB)
HDD Seagate 500GB + Samsung 80GB
PSU Kepler 350W
stary ComboDrive
stara obudowa
Jest u mnie od siedmiu lat i muszę go odświeżyć, bo zaczyna mieć kłopoty z filmami HD. W gry raczej nie gram, chociaż czasem lubię w coś postrzelać. Główne zadanie mojego komputera to właśnie wyświetlanie filmów (telewizor LCD 32" i zestaw głośników 5.1), video strumieniowe, mało wymagające programy użytkowe oraz od czasu do czasu jakaś giera (np. Quake, czekam też na Diablo III). Nie jestem maniakiem overlockingu, nie mam też wymagań co do specjalnego wyglądu zewnętrznego mojego kompa. Chciałbym, żeby był cichy (trochę ciągnę po nocach), chociaż sprawę chłodzenia zostawiam na później.
Druga sprawa to finanse, wiadomo - chciałbym jak najtaniej.
Chcę wymienić płytę i procka, kartę graficzną i pewnie trzeba zasilacz. Na pewno też nie obędzie się bez nowej obudowy, ale to zostawiam na później. Nagrywarkę DVD na razie sobie daruję.
Do dyspozycji mam max 1000zł, ale wolałbym taniej.
Co radzicie?