Koledzy, mam taki zestaw:
PCU AMD Athlon XP 3000+ 2.17GHz
MOBO Asus A7N8X-E
RAM 3x 512MB DDR (nie widzi jednej kości, czyli 1GB)
GPU nVidia GeForce Fx 5200 (128MB)
HDD Seagate 500GB + Samsung 80GB
PSU Kepler 350W
stary ComboDrive
stara obudowa
Jest u mnie od siedmiu lat i chciałbym go odświeżyć, bo zaczyna mieć kłopoty z filmami HD. W gry raczej nie gram, chociaż czasem lubię w coś postrzelać. Główne zadanie mojego komputera to właśnie wyświetlanie filmów (telewizor LCD 32" i zestaw głośników 5.1), mało wymagające programy użytkowe oraz od czasu do czasu jakaś giera (np. Quake, czekam też na Diablo III). Nie jestem maniakiem overlockingu, nie mam też wymagań co do specjalnego wyglądu zewnętrznego mojego kompa. Chciałbym, żeby był cichy, chociaż sprawę chłodzenia zostawiam na później.
Druga sprawa to finanse, wiadomo - chciałbym jak najtaniej.
Chcę wymienić płytę i procka, nie wiem, co z kartą graficzną i zasilaczem, czy te 350W wystarczy? Na pewno też nie obędzie się bez nowej obudowy. Nagrywarkę DVD na razie sobie daruję.
Na początku myślałem o takim zestawie:
ale niestety nie mogę wydać tyle kasy. Dlatego zastanawiam się, czy nie zakupić czegoś takiego:
PCU:
AMD Athlon II X2 245
MOBO:
Gigabyte MA770T-UD3P (lub UD3 lub USB3)
lub
ASUS M4A77TD PRO/USB3
no i do tego DDR3 w odpowiedniej ilości.
Moje pytania:
1. Procesor - czy X2 245 wystarczy, bo ma bardzo atrakcyjną cenę? Czy chcąc kupić coś mocniejszego, wybrać czterordzeniowego Athlona, czy lepiej Phenoma?
2. Płyta - czym różnią się wersje Gigabyte, które podałem, którą najlepiej wybrać, albo czy może lepiej zainteresować się Asusem (może macie inne propozycje)?
3. Czy muszę zmieniać kartę graficzną, a jeżeli tak - to na jaką?
4. Czy zasilacz, który mam, wystarczy, czy będę musiał kupić coś mocniejszego?
PCU AMD Athlon XP 3000+ 2.17GHz
MOBO Asus A7N8X-E
RAM 3x 512MB DDR (nie widzi jednej kości, czyli 1GB)
GPU nVidia GeForce Fx 5200 (128MB)
HDD Seagate 500GB + Samsung 80GB
PSU Kepler 350W
stary ComboDrive
stara obudowa
Jest u mnie od siedmiu lat i chciałbym go odświeżyć, bo zaczyna mieć kłopoty z filmami HD. W gry raczej nie gram, chociaż czasem lubię w coś postrzelać. Główne zadanie mojego komputera to właśnie wyświetlanie filmów (telewizor LCD 32" i zestaw głośników 5.1), mało wymagające programy użytkowe oraz od czasu do czasu jakaś giera (np. Quake, czekam też na Diablo III). Nie jestem maniakiem overlockingu, nie mam też wymagań co do specjalnego wyglądu zewnętrznego mojego kompa. Chciałbym, żeby był cichy, chociaż sprawę chłodzenia zostawiam na później.
Druga sprawa to finanse, wiadomo - chciałbym jak najtaniej.
Chcę wymienić płytę i procka, nie wiem, co z kartą graficzną i zasilaczem, czy te 350W wystarczy? Na pewno też nie obędzie się bez nowej obudowy. Nagrywarkę DVD na razie sobie daruję.
Na początku myślałem o takim zestawie:
ale niestety nie mogę wydać tyle kasy. Dlatego zastanawiam się, czy nie zakupić czegoś takiego:
PCU:
AMD Athlon II X2 245
MOBO:
Gigabyte MA770T-UD3P (lub UD3 lub USB3)
lub
ASUS M4A77TD PRO/USB3
no i do tego DDR3 w odpowiedniej ilości.
Moje pytania:
1. Procesor - czy X2 245 wystarczy, bo ma bardzo atrakcyjną cenę? Czy chcąc kupić coś mocniejszego, wybrać czterordzeniowego Athlona, czy lepiej Phenoma?
2. Płyta - czym różnią się wersje Gigabyte, które podałem, którą najlepiej wybrać, albo czy może lepiej zainteresować się Asusem (może macie inne propozycje)?
3. Czy muszę zmieniać kartę graficzną, a jeżeli tak - to na jaką?
4. Czy zasilacz, który mam, wystarczy, czy będę musiał kupić coś mocniejszego?