logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Siemens siwamat 7201 - nie pobiera wody na płukanie

pulikow 08 Lis 2010 22:57 3180 1
REKLAMA
  • #1 8720189
    pulikow
    Poziom 20  
    Ocena: 61
    Witam

Awarii uległa pralka siemens siwamat plus 7201.
    Otóż po włączeniu przechodzi bez problemu cykl prania zasadniczego, pobiera wodę, podgrzewa i wypuszcza.
    W chwili gdy powinno zacząć się płukanie/uszlachetnianie, przed pobraniem wody standardowo wypompowuje wodę po praniu zasadniczym jednak nie zaczyna pobierać czystej wody do płukania - pompa wypompowująca chodzi nonstop (programator nie przesuwa się).

Podejrzenie padło na programator co jednak (wydaje mi się) wykluczyłem.

Otóż, na innym cyklu (dla rzeczy syntetycznych) również nie uruchamia pobierania wody do płukania/uszlachetniania. Nie chce pobierać również wody na pranie wstępne. Jeśli wleję wodę do pralki (wiaderkiem) i przesunę programator troszkę dalej to reszta prania odbywa się już bez problemów.

Gdy zdjąłem wężyk prowadzący do czujnika (ciśnieniowego) poziomu wody i go lekko pompowałem to słychać było załączanie się różnych styków i kolejne reakcje programatora.

Gdzie szukać przyczyny? Co i jak jeszcze sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 8976639
    pulikow
    Poziom 20  
    Ocena: 61
    Usterka rozwiązana

Problemem okazał się elektrozawór wody.
    Jedna z cewek padła więc pralka nie pobierała wody przez co nie przechodziła do kolejnych etapów pracy.
REKLAMA