logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWE 8525 - pralka nie reaguje na przycisk start, co sprawdzić?

piiter1 09 Lis 2010 11:20 5339 2
REKLAMA
  • #1 8721132
    piiter1
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam
    Po raz któryś z kolei pralka odmówiła posłuszeństwa. Nie reaguje na przycisk załącz. Po nastawieniu programu przycisk miga, po jego wciśnięciu powinien się palić bez przerwy a pralka powinna ruszyć a tak nie jest. Przycisk raz zareaguje i słychać pyknięcie przekaźnika ale po 1-2 sekundzie odpuszcza i dalej miga a pralka stoi lub można sobie przyciskać ze 100 razy i nic, zero reakcji.

Parę miesięcy temu też tak miała - już po gwarancji było. Fachowiec nie wiedział co z nią zrobić. Sprawdziłem hydrostat (wymieniany był jeszcze na gwarancji) ale był ok a pralka reagowała tylko na "przelanie pralki" czyli na 3 styk i załączała się pompa. Na nic innego nie reagowała. Po paru takich załączeniach zaczęła normalnie działać - nie wiem dla czego. Teraz sytuacja jest podobna tzn. na 3 styk hydrostatu "przelanie pralki" reaguje i załącza się pompa ale nic więcej.

Zastanawiam się czy może to być blokada zamka pokrywy. Nie wyciągałem go jeszcze.
    Czy ktoś pomoże :?:
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8724163
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    Te pierwsze pyknięcie to prawdopodobnie przekaźnik silnika , sprawdź przejście na szczotkach silnika, może się zawiesiły w szczotkotrzymaczach.Pozdrawiam.
  • #3 8747605
    piiter1
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam
    Problem rozwiązany - pralka działa.
    Powodem był styk w blokadzie drzwi/klapy pralki. Blokada marki Bitron typ BP P/5.
    W blokadzie tej są dwa styczniki:
    1. zamykający obwód gdy drzwi pralki są zamknięte - i ten właśnie był zaśniedziały
    i w ogóle nie było przepływu. Niestety nie zrobiłem zdjęć ale to co tam zobaczyłem nie było za wesołe (bardzo mocno zaśniedziałe styki, których prawie już nie było i bardzo dużo zielonej warstwy koło styku - taka jak czasem tworzy się jak bateria wyleje - nie wiem skąd się tam wzięła). Styk wyczyściłem ale całość prawie w rękach się rozlatywała.

2. zamykający obwód gdy zacznie działać blokada zamka - ten był ok.
    Pralka ma 3 lata.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że komuś pomogę.
REKLAMA