logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirlpool AWE 2519 - blokada klapy i ciągłe pompowanie po wyborze programu

jerzy-paul 25 Gru 2014 17:45 2004 12
REKLAMA
  • #1 14254447
    jerzy-paul
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam posiadam pralkę jak w tytule. Po zamknięciu klapy i wybraniu programu do prania pralka od razu blokuje zamek i zaczyna pompować. Nie był nawet włączony ,,start,, a pralka już się zablokowała tzn blokada klapy się załączyła. Silnik sprawny grzałka sprawna (bez upływności) hydrostat sprawny(wężyk też jest drożny. Co może być przyczyną takiego zachowania.

pąpować, ta pisownia sprawia ból w oczach czytających.
    Proszę to poprawić!
    mod: mrhari
  • REKLAMA
  • #2 14254838
    SERSLAVA
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Dioda LED świeci się serwis???
  • REKLAMA
  • #3 14255083
    jerzy-paul
    Poziom 10  
    Dioda led serwis nie świeci. I w tym problem. Pralka na kazdym programie POMPUJE OK 2min. Potem się wyłancza. Klapa się odblokowuje jak gdyby nic.

Dodano po 10 [minuty]:

JA MAM BÓL ŻE PRALKA NIE DZIAŁA. A CZYTAJĄCY CHCĄ DOWIEDZIEĆ SIĘ KONKRETÓW NA TEMAT USTERKI W PRALCE A NIE CZY ,,PĄPUJE,, CZY,, POMPUJE,,
  • #4 14255155
    SERSLAVA
    Poziom 11  
    A jeśli naciśnięty ponownie "start", pralka zaczyna działać ??
  • #5 14255184
    jerzy-paul
    Poziom 10  
    Gdy wcisnę ponownie ,start,, nie reaguje dopiero jak pokrentłem ustawię na ,,zero,, potem wybiorę program i wcisnę start to zadziała. Ale tylko pompuje 2 min a dale to jak wyżej.
  • REKLAMA
  • #6 14255215
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Sprawdź programator.Widzę że kolega z Ukrainy robi mniej błędów niż ty.Nie krytykuj moderatora bo ma rację.
  • REKLAMA
  • #7 14255267
    SERSLAVA
    Poziom 11  
    Jeśli pompa spędził silnik musi przejść dwa razy , a następnie otworzyć zawór ustawiony wody . Triak nie może zablokować zapewnia stałe napięcie do blokady i przystanki programu.
    Dlategobłąd nie świecą diody świetlne ??? Nie rozumiem,algorytm jest zepsute roboty musi być pomyłka .
  • #8 14255270
    jerzy-paul
    Poziom 10  
    Ok. Ja nie KRYTYKUJĘ , A jak mam sprawdzić ten programator? Pewnie podstawić do drugiej takiej identycznej pralki(sprawnej) . Jak zadziała to programator jest ok. Ale to zbyt proste i nie mam drugiej pralki aby to sprawdzić
  • #9 14255290
    SERSLAVA
    Poziom 11  
    Możesz zmienić triaki miejsca , zamiast pompy , założyć blokadę . Powinno być 40 wat lutownicy nie mniej niż
  • #10 14255300
    jerzy-paul
    Poziom 10  
    Z tego co zrozumiałem to do wymiany jest triak sterujący pompą. Myślę że to jest właściwy trop.
  • #11 14255329
    SERSLAVA
    Poziom 11  
    Piszę do złej polski. przepraszam
  • #12 14255347
    jerzy-paul
    Poziom 10  
    Nie trzeba przepraszać. jutro wymienię triaka i zobaczymy co będzie. A Panu SERSLAWA dziękuję za cenne rady. Pozdrawiam.
  • #13 14255363
    SERSLAVA
    Poziom 11  
    Dziękuję bardzo , proszę o kontakt

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z pralką Whirlpool AWE 2519, która po zamknięciu klapy i wyborze programu od razu blokuje zamek i rozpoczyna pompowanie, mimo że nie wciśnięto przycisku "start". Po 2 minutach pompowania pralka się wyłącza, a klapa odblokowuje. Użytkownik sprawdził silnik, grzałkę oraz hydrostat, które działają poprawnie. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie programatora oraz triaka sterującego pompą, co może być przyczyną usterki. Użytkownik planuje wymienić triaka, aby rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA