logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool ARC5550 - długie cykle pracy i odklejona tylna ściana chłodziarki

irekw38 09 Lis 2010 13:01 2740 6
REKLAMA
  • #1 8721341
    irekw38
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich

Posiadam chłodziarko-zamrażarkę Whirlpool ARC5500 (dwu komorowa, zamrażarka na dole) około 6-7 lat, od pewnego czasu bardzo długo pracuje (jakieś dwie godziny pracy - i 45 minut postoju). Dzieje się tak przynajmniej od kilku tygodni, na wstępie zauważyłem, iż w chłodziarce jest chłodzona dolna część jakieś 60%, górne dwie półki nie były schładzane.

Wezwałem dwóch różnych fachowców którzy wykonali szereg czynności, których niema sensu opisywać.
    Jedyne ważne fakty to:
    - sprawdzono szczelność podobno jest OK
    - wymieniony filtr chemiczny (był zatkany po kombinacjach wykonanych przez pierwszego fachowca)
    - instalacja napełniona nowy czynnikiem chłodzącym R600A tak jak poprzedni
    Ponadto drugi fachowiec miał zająć się odklejoną tylną ścianą (gdyż po przeczytaniu wielu postów doszedłem do wniosku iż jest odklejona, fachowiec również to potwierdził, odklejenie parownika na poziomie dwóch górnych półek).
    Wewnątrz chłodziarki jest ślad po otworze fi 8-10 zaklejony i nacięcie na tylnej ścianie około 4-5 cm.

Obecnie pracuje w ten sposób:
    - termostat nastawiony na 2/3
    - sprężarka pracuje jakieś 2 godziny postój jakieś 45-60 minut
    - temperatura w chłodziarce 6-8 st. w zamrażarce około 27 st.
    - w trakcie pracy oszrania się od góry na wysokości dwóch półek

W trakcie postoju po zejściu szronu, tylna ściana się ugina około 3-4 mm na całej powierzchni notabene najbardziej w tym obszarze, który się oszrania (co jest dla mnie dziwne).

Podejrzewam, że nadal jest odklejona tylna ściana.

I teraz moja prośba, w wielu wątkach różne osoby wypowiadają się w temacie odklejonej tylnej ściany, czy mógłbym prosić w miarę możliwości o opis w jaki sposób można przykleić tylną ścianę i jakich środków do tego użyć. Przy okazji nadmienię, że nie są mi obce żadne narzędzia.
    :-)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

PS.
    Instrukcja o którą proszę z pewnością przyda się wielu osobom.
  • REKLAMA
  • #2 8722998
    grzeg0
    Poziom 17  
    Ocena: 164
    Witam. Według mnie nie przykleisz ścianki do parownika. Trzeba wyciąć całą piankę i zapiankować na nowo( zwykłą pianką do montażu okien) To po pierwsze a po drugie to wydaje mi się że masz nieszczelność w parowniku dlatego się szroni.
  • REKLAMA
  • #3 8723996
    irekw38
    Poziom 11  
    Jak jest zbudowany parownik w tego typu lodówkach?
    - czy wygląda tak jak parowniki w starych lodówkach, czyli rurki przymocowane do blachy a blacha przyklejona do tylnej ściany i zapankowane.
    - czy są tylko rurki przyklejone do tylnej ściany i zapiankowane?

Załóżmy, że instalacja jest szczelna, więc jak powinienem postąpić?
  • #4 8726359
    grzeg0
    Poziom 17  
    W tej chwili nie pamiętam jaki jest tam parownik, ale i tak musisz usunąć piankę w tym miejscu gdzie odchodzi. Uważając przy tym żeby nie przebić parownika (lodówkę położyć przodem do ziemi) a następnie nałożyć piankę. Po wyschnięciu usunąć nadmiar pianki ostrym nożykiem.
  • REKLAMA
  • #5 8730456
    irekw38
    Poziom 11  
    Nie trzeba niczym sklejać parownika z komorą chłodziarki?
    Myślałem o sklejeniu np. silikonem lub połączenie mechaniczne np. za pomocą wkrętów lub opaskami samozaciskowymi takimi jakie stosuje się do mocowania przewodów?
  • REKLAMA
  • #6 8744426
    grzeg0
    Poziom 17  
    Sama pianka wszystko sklei. Pozdrawiam.
  • #7 8746115
    irekw38
    Poziom 11  
    Dzięki
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z chłodziarko-zamrażarką Whirlpool ARC5500, która ma długie cykle pracy (2 godziny pracy, 45 minut postoju) oraz nieefektywne chłodzenie górnych półek. Po interwencji dwóch fachowców, którzy sprawdzili szczelność, wymienili filtr chemiczny i napełnili instalację czynnikiem chłodzącym R600A, potwierdzono odklejenie tylnej ściany i parownika. Użytkownik pyta o sposób naprawy, w tym o konieczność usunięcia pianki izolacyjnej oraz metody ponownego przymocowania parownika. Odpowiedzi sugerują, że pianka montażowa wystarczy do naprawy, a niektóre metody, takie jak użycie silikonu czy wkrętów, nie są zalecane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA