logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Romet 717 - słabe światła, brak rozrusznika i kierunkowskazów po złożeniu

Zwierzak.13 10 Lis 2010 15:37 4971 13
REKLAMA
  • #1 8725957
    Zwierzak.13
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam pytanie rozbierałem romka i po złożeniu nie działa elektryka.
    Działają tylko przenie światła i podświetlenie tablicy ale świecą bardzo słabo a po za tym nic nie działa rozrusznik, tylne światła, kierunkowskazy, licznik
    gdy składałem podłączyłem kolor do koloru

Skuter odpala na kopa

Proszę o pomoc co mogło się stać ?
  • REKLAMA
  • #2 8726185
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Ocena: 3233
    Co mogło się stać? Połączyłeś źle.. Choć ciężko o to, tam są wtyczki przecież, co kawałek, wystarczy tylko wpiąć w prawidłowe wtyczki. Możesz je poprawić bo lubią nie łączyć (bo to chińszczyzna a nie ROMET)
  • REKLAMA
  • #3 8727331
    Zwierzak.13
    Poziom 10  
    No ale przecież podłączyłem kolor do koloru
  • Pomocny post
    #4 8727378
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    Poszukaj schematu. Może okazać się, że jest taki sam, jak w jakimś innym chińskim tworze. Sprawdź jeszcze raz okablowanie. Kolory niekoniecznie muszą się zgadzać.
    Akumulator masz naładowany? Masy dobrze podłączone?
    Po co rozbierałeś pojazd?
  • Pomocny post
    #5 8727573
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Błażej napisał:

Akumulator masz naładowany? Masy dobrze podłączone?
    Po co rozbierałeś pojazd?

Nienaładowany akumulator nie powoduje nie świecenie świateł niektórych i nie działanie części elektryki, tam są prądniczki ładujące o wystarczającej wydajności jak na te akumulatory (a właściwie to nawet przeładowujące akumulator). Jedyną przyczyną jest pomieszanie kabli lub po prostu któraś wtyczka nie łączy (bardzo często się to zdarza bo nie są one zabezpieczone przed wilgocią a pod tymi plastikami o nią nie trudno) bo osad się tworzy na stykach. A złączy tam nie pożałowali, ściągnięcie niemal każdego plastiku okupione jest odłączaniem przewodów, a żeby się dostać do silnika trzeba ściągnąć ich sporo.
  • REKLAMA
  • #6 8727605
    Błażej
    Cytat:
    Nienaładowany akumulator nie powoduje nie świecenie świateł niektórych i nie działanie części elektryki

Jak najbardziej powoduje. Przy pustej baterii i śladowych ilościach prądu, możesz mieć przykładowo ledwo świecące kontrolki lub żarzące się światła, a zupełnie martwy rozrusznik.
    W tym przypadku stawiam na pomieszaną elektrykę z pustą baterią do kompletu. Możliwe, że rozładowaną przez te wadliwe połączenia.
  • #7 8728437
    mulek
    Poziom 26  
    Ocena: 168
    Posprawdzaj wszystkie kable masy (zielony kolor).
  • #8 8728531
    Zwierzak.13
    Poziom 10  
    mam schemat i będę sprawdzał doładuje jeszcze akumulator

co do rozbierania to robiłem remont
  • Pomocny post
    #9 8728722
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Błażej napisał:

Jak najbardziej powoduje. Przy pustej baterii i śladowych ilościach prądu, możesz mieć przykładowo ledwo świecące kontrolki lub żarzące się światła, a zupełnie martwy rozrusznik.

Z martwym rozrusznikiem się zgadzam, ale co do świateł nie. Miałem już do czynienia z nienaładowanym akumulatorem w takim skuterze (większość tych podróbek ma takie same silniki, różnią się tylko plastikami), rozrusznik ani drgnął ale po zapaleniu z kopa wszystko działało prawidłowo. Jak pisałem te prądniczki są dość wydajne, mierzyłem napięcia na rozładowanym akumulatorze i przy "wolnych obrotach było nieco ponad 13V a przy ok połowie obrotów już prawie 15 V (więc tak jak mówiłem przeładowują-niszczą akumulator ale cóż, coś za coś).
    Chyba że aku byłby całkowicie rozładowany (zniszczony) i pożerał cały prąd ładowania.
  • REKLAMA
  • #10 8729015
    Zwierzak.13
    Poziom 10  
    Sprawdziłem kable bezpieczniki mase ładowałem akumulator podłączyłem tak jak na schemacie i dalej nic niewiem co już mam robić
    jak go zapale na kopa to nic nie dzaiała włączam światła swiecą tylko przednie ale słabo i podświetlenie tablicy kierunki nie działają tyne światło rozrusznik klakson a co mnie zdziwiło nawet obrotomierz
    a może jakaś część wysiadła ???
  • #11 8729449
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Spróbuj odłączyć akumulator na włączonym silniku i zobacz co się stanie wtedy ze światłami.
  • Pomocny post
    #12 8729782
    Błażej
    Tego kategorycznie bym nie próbował! Może się skończyć upaleniem regulatora.
    Sprawa jest prosta.
    Zaczynasz od sprawdzenia akumulatora i jego porządnego naładowania.
    Jak się będzie ładował, to sprawdzasz po kolei obwód po obwodzie, odpinając resztę i sprawdzając jedynie dany obwód na jakimś zewnętrznym zasilaniu.
    Mi wygląda na brak masy i płynięcie prądu w szeregu przez kilka odbiorników.
    Jeśli malowałeś elementy metalowe, to czy zapewniłeś kontakt w miejscach podłączeń masy?
  • #13 8729925
    Zwierzak.13
    Poziom 10  
    Zapaliłem skuter bez akumulatora w działało wszystko oprócz kierónków później zmieniłem kabel od akumulatora i wszystko działało

Już po sprawie źle podłączalem akumulator
    dawałem czerwnoy do plusa czarny do minusa i jeszcze jeden do minusa
    a powinien iść do plusa

dzięki wszystkim za pomoc
  • #14 8729998
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Błażej napisał:
    Tego kategorycznie bym nie próbował! Może się skończyć upaleniem regulatora.

Tam nie ma regulatora (w sensie regulującego napiecie bo to nie alternator tylko "prądnicopodobne" coś :) Tam jest tylko prądniczka przez prostownik i do akumulatora, ładuje takim napięciem jakie daje prądnica (bardzo szkodliwe dla akumulatora bo przy większych obrotach jest ono za duże.)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z elektryką w skuterze Romet 717 po jego rozłożeniu i ponownym złożeniu. Po złożeniu działały jedynie przednie światła i podświetlenie tablicy, a reszta elementów elektrycznych, w tym rozrusznik, tylne światła i kierunkowskazy, nie funkcjonowała. Użytkownik podłączył kable według kolorów, jednak nie uzyskał poprawnego działania. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie schematu elektrycznego, poprawności połączeń, stanu akumulatora oraz masy. Po dalszym badaniu, użytkownik odkrył, że błędnie podłączył akumulator, co było przyczyną problemów. Po poprawnym podłączeniu wszystko zaczęło działać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA