logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer resetuje się po załadowaniu Windowsa - problem z instalacją systemu

DL93 10 Lis 2010 20:37 1082 12
REKLAMA
  • #1 8727098
    DL93
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich.
    Na wstepie zaczne od problemu. Otóż tak:
    Komputer zaczął sprawiać kłopoty resetował się zamulał no i jeszcze raz resetował
    pewnego razu podczas próby włączenia PC wystąpił pierwszy kłopot monitor się nie włączał był w stanie czówania ale komp chodził normalnie było słychać pracę dysku itp.Wcześniej już mi się to kilka razy zdarzało ale załatwiałem to tak, że rozbierałem całego kompa na części pierwsze, ramy podłączałem od największej kości do najmniejszej resetując jednocześnie BIOSA, ale dobra coś załapało i monitor się zapalił więc podłączyłem dysk i zaczęły się poważniejsze kłopoty.Komputer się włączał jak należy ale po załadowaniu systemu [po przeleceniu tych kresek] komputer się resetuje i na nowo ładuje i tak dalej.Postanowiłem że postawie na nowo system i tak próbowałem zrobić wszystko szlo o dziwo dobrze ale wyskoczył jakiś błąd że nie ma pliku jakiegoś i nie można go odczytać było to już podczas instalacji nie kopiowania. ponawiałem próbę aby spróbować ponownie odczytać ten plik ale się nie udało więc go pominąłem i podczas instalowania składników sieciowych zawiecha
    chciałem powtórzyć na nowo całą operacje instalacji Windowsa ale kiedy pojawił się niebieski ekran i coś tam na szarym pasku się kopiowało wyskoczył błąd że niemożna odczytać pliku AVG.sys czy coś takiego. podłączyłem dysk z kompa z którego obecnie piszę i po załadowaniu systemu także się resetuje.MAM NADZIEJE ŻE W MIARĘ DOBRZE OPISAŁEM MÓJ PROBLEM PROSZĘ O POMOC I WSKAZÓWKI CO MAM ZROBIĆ ABY NIE RESETOWAŁ MI SIĘ KOMPUTER PO ZAŁADOWANIU SYSTEMU.
  • REKLAMA
  • #2 8727153
    keymaker
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Robiles czysta instalacje czy nadpisywales system (funkcja napraw w instalatorze)?
  • REKLAMA
  • #3 8727232
    DL93
    Poziom 9  
    Najpierw sformatowałem a później instalowałem na nowo, więc raczej czystą
  • #4 8727326
    Eidems
    Poziom 29  
    Ocena: 253
    Czy wszystko w komputerze jest dobrze złożone?
  • #5 8727363
    KSX
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Czy płyta z Windowsem to pirat, czy może jest zniszczona?
  • REKLAMA
  • #6 8727383
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    Podaj PEŁNĄ konfigurację komputera włącznie z mocą i marką zasilacza.
  • #7 8727389
    DL93
    Poziom 9  
    W kompie wszystko jest raczej dobrze podłączone w biosie wskazuje dysk i cd-rom. płyta z windowsem jest orginalna i nowa niema żadnych śladów użytkowania próbowałem uruchomić w trybie awaryjnym ale po załadowaniu reset :/
  • #8 8727418
    emas112211
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    DL93 napisał:

Komputer zaczął sprawiać kłopoty resetował się zamulał no i jeszcze raz resetował
    w takiej kolejności?

DL93 napisał:
    pewnego razu podczas próby włączenia PC wystąpił pierwszy kłopot monitor się nie włączał był w stanie czówania ale komp chodził normalnie było słychać pracę dysku itp.
    to, że dysk się kręcił to nie znaczy, że komputer chodził normalnie
    DL93 napisał:

MAM NADZIEJE ŻE W MIARĘ DOBRZE OPISAŁEM MÓJ PROBLEM PROSZĘ O POMOC I WSKAZÓWKI CO MAM ZROBIĆ ABY NIE RESETOWAŁ MI SIĘ KOMPUTER PO ZAŁADOWANIU SYSTEMU.
    i tu się zdziwisz, bo nie - nie podałeś konfiguracji, polecam póki co rozłożenie i złożenie ponowne
  • REKLAMA
  • #9 8727499
    DL93
    Poziom 9  
    a więc zasilacz z tego co jest na nim napisane to tak:
    CODEGEN 300W MODEL:300X1
    procesor AMD atchlon 2400+ [z pamięci]
    ram:2x256 i 512 ddr1
    karta graficzna:ATI radeon 9800 128mb[z pamięci]
    płyta główna :PCNET HT2001 0308 [nie jestem pewien czy to jest nazwa płyty]
  • #10 8727797
    keymaker
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Proponuje najpierw przeprowadzić testy gruntowne MemTest dla pamięci oraz MHDD dla dysku twardego. Zasilacz do wymiany, codegen może być problemem.
  • #11 8727829
    warma-87
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Sprawdz proszę ja Ciebie kondensatory jak wyglądają, czy nie są popuchnięte, 2 sprawa to czy ściągałeś cooler z procesora? może dobrze ciepła nie odprowadzać i mogą być takie "klocki". Sprawdz też pamięć RAM pojedyńczo, kiedyś miałem taki przypadek, że DDR1 się grzały i komp fiksował.
  • #12 8728813
    KSX
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Taki samowolny restart pasuje pod kondensatory lub padający zasilacz, spróbuj zastąpić go innym np pożycz od kumpla <-- pamiętaj zasilacz powinien być 300W lub większy
  • #13 8729834
    DL93
    Poziom 9  
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi okazało sie że to wina płyty głównej kondensator obok slotów na ramy był wylany wymieniłem zasilacz jak i płytę główną i działa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który resetuje się po załadowaniu systemu Windows. Po kilku próbach uruchomienia i instalacji systemu, użytkownik stwierdził, że komputer działał, ale monitor nie włączał się, a po załadowaniu systemu następowały nieustanne restarty. Użytkownik przeprowadził czystą instalację systemu, ale napotkał błędy związane z brakującymi plikami. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie konfiguracji sprzętowej, w tym zasilacza, pamięci RAM oraz kondensatorów na płycie głównej. Ostatecznie, po wymianie płyty głównej i zasilacza, problem został rozwiązany.
REKLAMA