logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Combo LG GCC4520B - brak odczytu DVD, dekoder czy laser? Jak sprawdzić?

mario205 11 Lis 2010 19:11 1674 9
REKLAMA
  • #1 8731190
    mario205
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Witam. Mam combo LG GCC4520B, które czyta zwykłe CD i CD audio ale nie czyta DVD. Czy to wina lasera ( ale skoro czyta inne formaty to laser raczej jest ok, prawda?), czy brak na kompie jakiegoś dekodera DVD ?

1. Jak sprawdzić, czy na kompie mam taki dekoder ?
    2. Czy taki dekoder musi pochodzić od producenta sprzętu, czy może być dowolny ?

P.S Tą nagrywarkę dostałem kilka dni temu od kumpla, który utylizuje sprzęt komputerowy i nie wiem, czy do momentu demontażu to combo czytało DVD czy nie.
  • REKLAMA
  • #2 8731253
    Manfred48
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    To, ze nagrywarka czyta CD nie musi oznaczać ze laser jest sprawny ponieważ zazwyczaj są montowane osobne lasery dla CD i DVD i być może ten drugi jest uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #3 8731305
    mario205
    Poziom 18  
    Jeśli laser = jedno ,,szklane oczko,, a dla dwóch laserów muszą być takie dwa, to moje combo ma tylko jeden laser. Częściowo znalazłęm też odpowiedź na jedno z moich pytań. Okazuje się, że nie mam na kompie żadnych dekoderów DVD

Combo LG GCC4520B - brak odczytu DVD, dekoder czy laser? Jak sprawdzić?

Może tu leży przyczyna nieczytania DVD ?
  • REKLAMA
  • #4 8735002
    Manfred48
    Poziom 17  
    mario205 napisał:
    Jeśli laser = jedno ,,szklane oczko,, a dla dwóch laserów muszą być takie dwa, to moje combo ma tylko jeden laser.

Większej bzdury w życiu nie słyszałem. To co widzisz na zewnątrz to tylko 1/10 całej optyki modułu laserowego.

Poza tym dlaczego przyczepiłeś się do tych dekoderów DVD ? Czyta Ci zwykłe płytki DVD z plikami ?
  • #5 8735339
    mario205
    Poziom 18  
    Cytat:
    Większej bzdury w życiu nie słyszałem. To co widzisz na zewnątrz to tylko 1/10 całej optyki modułu laserowego.

Na pewno masz rację, że to bzdury, ale jako laik w tej dziedzinie mam do nich prawo. Gdybym był fachowcem to nie szukałbym pomocy na forum.
    Co do czytania DVD z plikami, też ich nie czyta. Po wybraniu opcji OTWÓRZ, długo wisi klepsydra, a potem otwiera się puste okno. We właściwościach pokazany jest zapełniony dysk i 0 bajtów. Do dekoderów doczepiłem się dlatego, że wcześniej szukałem pomocy w ,,ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW,, które oferuje Windows. Tam na jednym z etapów podana jest taka informacja, że być może należy wgrać bądź zaktualizować dekoder DVD na komputerze, dlatego zapytałem o te dekodery.
  • REKLAMA
  • #6 8735390
    Manfred48
    Poziom 17  
    W takim razie ten napęd raczej do niczego Ci się nie przyda. Próbowałeś nagrywać jakieś płytki ?
  • #7 8740447
    mario205
    Poziom 18  
    Nie próbowałem nagrywać bo nie mam akurat wolnej płytki DVD. W poniedziałek kupię i spróbuję nagrać obraz iso. Jeśli nie pójdzie, to pokombinuję trochę trymerkiem przy laserze. Może akurat ruszy, a jeśli nie to i tak całe DVD nadaje się tylko na części. Wymiana lasera jest nieopłacalna bo to leciwy już sprzęt.
  • #8 8755472
    mario205
    Poziom 18  
    Niestety, nie można również nagrać płytki. Po kliknięciu ,,Nagraj,, pojawia się komunikat, aby włożyć płytkę, mimo iż płytka jest w napędzie.

P.S Ta nagrywarka generuje jakiś błąd ponieważ po jej podpięciu ( jako MASTER) albo całkowicie zawiesza BIOS albo wywala mi drugi dysk (SLAVE) mimo że są podłączone na oddzielnych taśmach.
  • #9 8758144
    Manfred48
    Poziom 17  
    Możesz jeszcze poszukać w sieci nowego firmware do tego napędu ale myślę, że to nic nie da bo to jednak jest uszkodzenie sprzętowe, a sama naprawa jest nieopłacalna.
  • #10 8770135
    mario205
    Poziom 18  
    Manfred48, próby podregulowania lasera trymerkiem nie dały rezultatu, więc nie ma co dalej męczyć tego sprzętu. . Dziękuję za zainteresowanie i chęć pomocy.Temat został wyczerpany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z napędem combo LG GCC4520B, który odczytuje płyty CD, ale nie czyta DVD. W dyskusji poruszono możliwość uszkodzenia lasera, który może być odpowiedzialny za brak odczytu DVD, mimo że napęd działa z innymi formatami. Użytkownik odkrył, że na komputerze brakuje dekodera DVD, co może być przyczyną problemu. Inni uczestnicy forum sugerują, że napęd może mieć uszkodzony laser, ponieważ różne lasery są używane do odczytu CD i DVD. Użytkownik próbował regulacji lasera, ale nie przyniosło to rezultatów. Ostatecznie, naprawa napędu wydaje się nieopłacalna, a użytkownik rozważa jego utylizację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA