logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG DVD/CD ROM nie odczytuje płyt, buczy i chrobocze - jak naprawić?

K-a-c-p-e-r 27 Sty 2015 21:31 1002 5
REKLAMA
  • #1 14375112
    K-a-c-p-e-r
    Uczeń
    Ocena: 5
    Witam!
    Mam nośnik LG i dobrze się sprawował. Nie narzekałem na niego bo był wypasiony w bardzo duże obroty oraz laser. Później po kilku latach pojawiły się problemy. Zaczął buczeć i musiałem wkładać płytę 10razy. W końcu wogóle nie chciał czytać płyt. Po ich włożeniu zaczął rozpoczynać obroty (hałasując) i wtedy chrobotał co powodowało zatrzymanie obrotów i znowu rozpoczynanie obrotów...(bez końca)
    Już nic nie pomaga więc chciałbym go naprawić. Jakiś schemat albo porady się przydadzą. Proszę! Ratujcie dobry sprzęt!
  • REKLAMA
  • #2 14375206
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    K-a-c-p-e-r napisał:
    Nie narzekałem na niego bo był wypasiony w bardzo duże obroty oraz laser

Twoja wypowiedź rozłożyła mnie zarówno pod kątem językowym jak i logicznym - zaskoczyłeś mnie że czytnik nośników optycznych ma laser, zaiste niebywałe.
    K-a-c-p-e-r napisał:
    Mam nośnik LG

Napęd, nośnik to płyta.

W specyfikacji masz elektronik, więc rozwiązanie powinno nasunąć się samo. Na początek do wyczyszczenia soczewka, jeżeli nie pomoże laser do wymiany, a w tym wypadku z uwagi na opłacalność, napęd do utylizacji.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 14375818
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1163
    Nic niestety wieczne nie jest.
    Zacznij od wyczyszczenia. Sprawdź mechanikę. Może coś się dostało, może silniczek się zaciera itd.
    Napędy DVD są dziś tak takie i pospolite, że bez trudu znajdziesz coś w zamian.
    Ja mam napęd N/N od 8 lat i jeszcze się nie zdarzyło, by jakiejś płyty nie przeczytał. :)
  • #6 14376518
    K-a-c-p-e-r
    Uczeń
    Ocena: 5
    Sprawdzałem wszystko i nie pomagało. Przyda się schemat. Bez niego nic nie zrobię oprócz przeczyszczenia soczewki lasera itp.

Pomyliłem się. To była wina płyty, chociaż LG już nie pracuje dobrze. Ma problemy z hałasem i prędkościom. Dzięki że pomagaliście!

PS:Jak zamknąć temat, żeby nikt już tu nie napisał?
REKLAMA