logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Autoklaw Hallo Uniklav - regulacja temperatury na programie 134 stopnie

hosunio 12 Lis 2010 10:38 5827 10
REKLAMA
  • #1 8733482
    hosunio
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam

Posiadam autoklaw Hallo, na programie 134 stopnie nie dobija temperatury. Dochodzi do 133 stopni (2 bary) i po chwili załącza się pompka. Temperatura spada do ok 130 stopni i tak zostaje do końca cyklu (ok 12min), ciśnienie spada do ok -0.8 bara. Czy są w tym modelu takie potencjometry jak w Melagu, gdzie reguluje się temperaturę na poszczególnych programach?

Dodam tylko, że to jest to samo co Mocom Exacta tylko produkowany na rynek niemiecki.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 8739360
    fernandosucre
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 204
    Coś kolego nie tak piszesz bo jeżeli nie dobija ci autoklaw do ciśnienia i temperatury to tym samym nie kończy cyklu jeżeli jest to to samo co exacta to powinno wywalić ci błąd A2 , A3. A pompa po prostu wysusza ci autoklaw. Exacta ma potencjometry do regulacji temperatury na płycie głównej. Napisz dokładnie w której fazie ci wywala ten autoklaw postaram się pomóc ale więcej szczegółów proszę.
  • #3 8741034
    fernandosucre
    Co do samej kalibracji to już kiedyś komuś opisywałem w tym dziale jakie pr-ki do czego są. Post z 28 marca.
  • REKLAMA
  • #4 8741497
    hosunio
    Poziom 10  
    Nie wyskakuje żaden błąd, po skończeniu sterylizacji mam 4 sygnały dzwiękowe.

Opiszę jak wygląda to u mnie:

program 134 stopnie 16min

start

po 6 min jest 100stopni i ciśnienie 0
    po 12 min 121 stopni 1.2 bara
    po 16min czas sią włącza (16min) 131 stopni 1.9 bara
    po 19min czas (13min) 133stopnie 2.0 bara

po chwili załącza się pompka i ciśnienie idzie w dół a temperatura spada do 128 stopni

minute przed końcem jest 131 stopni i ciśnienie -0.7 bara

Jak czasówka dojdzie do końca to mam 4 sygnały dźwiękowe.

Autoklaw posiada 2 czujniki temperatury, zewnętrzny i wewnętrzny.

Zdjęcie 3,4 i 5 przedstawia płytki od których idą przewody do czujników temp. Lewy wewnętrzny a prawy zewnętrzny.

Autoklaw Hallo Uniklav - regulacja temperatury na programie 134 stopnie Autoklaw Hallo Uniklav - regulacja temperatury na programie 134 stopnie Autoklaw Hallo Uniklav - regulacja temperatury na programie 134 stopnie Autoklaw Hallo Uniklav - regulacja temperatury na programie 134 stopnie Autoklaw Hallo Uniklav - regulacja temperatury na programie 134 stopnie

Postu z 28 marca nie znalazłem, jest tylko jego dubel w koszu ale tam nie ma nic napisane.
  • #5 8744635
    fernandosucre
    Masz ciśnienie i temperaturę o.k. więc nic nie kalibruj problem jest gdzie indziej. Robi ci autoklaw próżnię wstępną? A jak tak to do jakiej wartości

Dodano po 3 [minuty]:

Elektronika jest inna niż w exacie czy urani.
  • REKLAMA
  • #6 8744851
    hosunio
    Poziom 10  
    Właśnie nie robi, próżnia włącza się dopiero przy suszeniu. Po włączeniu programu do uzyskania 100 stopni słychać tylko "bulgotki", później prawdopodobnie zamyka się elektrozawór i już nic nie słychać.
  • #7 8753591
    fernandosucre
    Jak możesz zrób zdjęcia komory i całego autoklawu bo prawdopodobnie jest to wczesna wersja seleny mocomu. interesuje mnie rozmieszczenie pompy zbiorników i elektrozaworów.
  • #8 8869565
    araman
    Poziom 14  
    Ocena: 147
    Witam wszystkich,Mam podobny problem więc nie będę zakładał nowego wątku. Od pewnego czasu mam problem z autoklawem Mocom Exacta na cyklu sterylizacji 134 stopnie dochodzi do początku procesu ( nagrzewa się poprawnie wytwarza próźnie wstępną wszystko jest OK ) jak dogrzewa już do 134 i nabija ciśnienie powyżej 2 otwiera się zawór z tyłu i para idzie zna ścianę i wyświetla się A2. Co ciekawe na procesie 121 stopni przez 2 tygodnie było Ok a dzisiaj wywaliło A2. Zawiozłem do naprawy przez 3 dni był włączany kilkanaście razy i za każdym razem było OK. Przywiozłem do gabinetu i po 2 dniach kicha. Może ktoś ma jakiś pomysł co to może być.
    Dzisiaj jakiś sądny dzień kłopot z autoklawem, padł mikrosilnik, lampa do utwardzeń i jeszcze nas zasypało że nie można wyjechać z domu. Pozostaje internet.
  • #9 8872879
    fernandosucre
    Z którego roku ta exacta? Napisz dokładnie jakie masz ciśnienie i temperaturę w czasie gdy wywala ci A2. A najlepiej zadzwoń postaram się pomóc telef na priva wysyłam
  • #10 8922797
    araman
    Poziom 14  
    Ocena: 147
    Przepraszam że się nie odezwałem. Na wczoraj Autoklaw działa . Był w naprawie ale tam w ciągu 2 dni był załączony kilkanaście razy i za każdym razem program przechodził do końca bez problemu. Więc co tu naprawiać. Przywiozłem do gabinetu i akurat był Pan który naprawia nam sprzęt od wielu lat i który 2 miesiące wcześniej też sprawdzał autoklaw i na kilkanaście załączeń wszystkie były OK. Podłączył jakąś kostkę testową i wyregulował parametry ciśnienia i teraz jest dobrze.( Aż boję się to pisać).
  • REKLAMA
  • #11 8998821
    pietas
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Ja bym obstawiał uszkodzony czujnik ciśnienia (za niskie wskazanie ciśnienia) albo zawór bezpieczeństwa (za szybko wywala)

Podsumowanie tematu

Problem z autoklawem Hallo Uniklav polega na tym, że nie osiąga wymaganej temperatury 134°C, zatrzymując się na 133°C przy ciśnieniu 2 bary, co skutkuje spadkiem temperatury do około 130°C po włączeniu pompki. Użytkownik zauważył, że autoklaw nie generuje próżni wstępnej, co może wpływać na proces sterylizacji. Wskazano, że model ten, podobny do Mocom Exacta, powinien wyświetlać błędy A2 lub A3 w przypadku problemów z ciśnieniem i temperaturą. Wskazówki dotyczące kalibracji potencjometrów oraz sprawdzenia czujników temperatury i ciśnienia zostały zasugerowane jako możliwe rozwiązania. Dodatkowo, zasugerowano, aby użytkownik dostarczył zdjęcia komory autoklawu, co mogłoby pomóc w diagnozie. W przypadku podobnych problemów z Mocom Exacta, użytkownicy zauważyli, że czasami problemy ustępują po naprawach, co sugeruje, że mogą występować problemy z elektroniką lub czujnikami.

Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA