logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie podłączyć radio LG LAC2900RN w starszym samochodzie?

Mariuzs3 12 Lis 2010 11:20 2710 11
REKLAMA
  • #1 8733629
    Mariuzs3
    Poziom 10  
    Witam zakupiłem radio samochodowe LG LAC2900RN i mam problem z jego podłączeniem gdyż w moim samochodzie nie ma kostek do podłączenia dlatego zakupiłem kostki w sklepie i podłączyłem je do kostek od radia i problem się pojawił otóż podłączyłem radio i wszystko tak jak "miało być" ale nic się nie stało pomyślałem stare auto może złe kable więc zrobiłem nową instalacje prowadząc każdy kabelek na nowo (kabelki sprawdzone i dobre). Poniżej załączam instrukcje podłączenia którą się kierowałem a która dołączona była do radia:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Zgodnie z tym co widzicie podłączyłem moje radio:
    I......... nic się nie stało XD zaczołem się zastanawiać dlaczego i po dłuższym czasie zaczołem kombinować wiadomo ciekawość ale nic kombinowałem i kombinowałem nawet zaczołem myśleć że radio jest zepsute i kupiłem niedziałającą puszke ale nagle światełko w tunelu radio zaczeło działać :) panel świeci moge wyszukiwać stacje radiowe i ogólnie jest super ale połączenie wygląda dość dziwnie bo wygląda tak:
    Nie nie wasze oczy was nie mylą kabelek który miał służyć za kabelek dla głośników w połączeniu z tymi dwoma daje możliwość włączenia radia i nie ważne który kabelek to będzie fiolet fiolet z czarnym paskiem szary biały zielony obojętne radio w takim połączeniu działa ale w czym problem nie pisze tu żeby się pochwalić tylko by prosić o pomoc zatem oto mój problem: nawet z tym połączeniem gdy radio się włącza znajduje stacje radiowe i każdy przycisk działa nie moge podłączyć głośników tak aby one grały i nie mam zielonego pojęcia dlaczego :/ jest ktoś kto mógłby mi pomóc ?
  • REKLAMA
  • #2 8733753
    LoLek85
    Poziom 28  
    Ocena: 302
    Napewno coś musiałes pokręcić. Gdzie kupowałeś radio?? Jest nowe??
  • REKLAMA
  • #3 8733783
    Mariuzs3
    Poziom 10  
    naturalnie że jest nowe jeszcze pachnie świeżością i nie wiem czy coś pokręciłem czy nie ale zilustrowałem połączenia które zrobiłem i sam jestem zdziwiony dlatego postanowiłem napisać
  • #4 8733882
    LoLek85
    Poziom 28  
    Nie podłączyłeś do ściemniacza tak poza tematem...

Moderowany przez Błażej:

A czy jest to konieczne do pracy radioodbiornika? Po co wprowadzasz jeszcze dodatkowy zamęt?

• #5 8733895
    rybeh
    Poziom 27  
    Ocena: 277
    Pierwszy rysunek mówi jednoznacznie co do czego.
    Przy połączeniu w.g. rysunku drugiego radio musi działać.
    Kostka z czterema parami przewodów to tylko wyjścia na cztery głośniki.
    Nic więcej do nich nie wolno podłączać.
  • REKLAMA
  • #6 8733905
    Mariuzs3
    Poziom 10  
    wiem :) to co jest nie podłączone nie podłączonym jest świadomie to skoda 120 tu ściemniacz nie potrzebny
    a dla rozjaśnienia sprawy przypomne iż radio chodziło mam tylko problem z tym żeby głośniki chodziły a nie wiem jak je podłączyć mam zmieniać całe połączenie ? czy z tym połączeniem dołączyć inaczej głośniki ?

Dodano po 2 [minuty]:

rysunek drugi ilustruje to jak podłączyłem radio ono już tak było podłączone i wiem że powinno działać ale nie zadziałało i wiem że druga kostka jest tylko do głośników ale nie wiem dlaczego radio włącza się dopiero po podłączeniu obojętnie którego kabelka od głośników do plusa na kumulatorze :/
  • #7 8734118
    rybeh
    Poziom 27  
    Ocena: 277
    Radio po takich "ćwiczeniach" to 100% naprawa w serwisie.
    Forum chyba nic tu już nie zrobi.
  • #8 8734222
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3614
    Do autora wątku:
    używając funkcji ZMIEŃ popraw temat na zgodny z zasadami tu obowiązującymi i błędy, które popełniłeś! W przeciwnym razie zostaną wyciągnięte konsekwencje regulaminowe.

Po podłączeniu zasilania do wyjścia głośnikowego prawie na pewno uszkodziłeś końcówkę mocy (musisz mieć na prawdę dużo szczęścia, by tak się nie stało).
    Radio powinno podjąć pracę po podłączeniu według rysunku 2. Możliwe, że w trakcie podłączania coś uszkodziłeś.
    Radio do serwisu. Niestety, najczęściej gwarancje nie obejmują uszkodzeń końcówek mocy.
  • #9 8734417
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1392
    Ponieważ twój post zaniża poziom radia samochodowe początkujący - przenoszę go do Piaskownicy. Tytuł poprawiłem bo też był nieregulaminowy.
  • REKLAMA
  • #10 8734473
    Mariuzs3
    Poziom 10  
    a czy po uszkodzeniu końcówek mocy nie powinno być tak że radio się wogóle nie włączy ? a ono się włącza i wszystko gra z tym że tego grania nie słychać bo żadna kombinacja nie aktywuje głośników :/

Dodano po 53 [sekundy]:

i przepraszam moderatorów za tytuł ale poprostu chciałem uzyskać szybkiej odpowiedzi :)
  • #11 8734504
    LoLek85
    Poziom 28  
    W przypadku gdy uszkodzona jest końcówka mocy radio sie włącza, tyle że nie podaje wzmocnionego sygnału na wyjścia głośnikowe, w ogóle nic nie podaje na wyjścia.

Gwarancja zazwyczaj tego nie obejmuje, jak ktoś wspomniał wcześniej.
  • #12 8734509
    Mariuzs3
    Poziom 10  
    ok wielkie dzięki za pomoc :)
    temat można uznać za zamknięty :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem radia samochodowego LG LAC2900RN, które nie działa pomimo poprawnego podłączenia. Po zakupie kostek do podłączenia, radio włącza się, ale nie słychać dźwięku z głośników. Użytkownik sprawdził kable i wykonał nową instalację, jednak głośniki nie działają. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z uszkodzenia końcówki mocy, co może być skutkiem nieprawidłowego podłączenia. Wskazują również, że radio powinno działać zgodnie z dołączoną instrukcją. Użytkownik potwierdza, że radio działa, ale nie podaje sygnału do głośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA