logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć schemat radiomagnetofonu RMS 475?

Andrew 03 Lut 2003 23:16 6797 10
REKLAMA
  • #1 92580
    Andrew
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam !

Poszukuje schematu lub adresu gdzie jest schemat do radiomagnetofonu RMS 475.
    Z góry serdecznie dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 93246
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 93908
    Andrew
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Dzieki za uwagi bede walczył pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 94514
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    picia z tpsa napisał:
    JESLI CHCESZ GO PRZESTROIC TO MASZ WSKAZÓWKI

będziesz miał z tym radiem dużo kłopotu. Jest do tego potrzebny koniecznie miernik częstotliwości.Radio ma bardzo dziwny układ głowicy i kapryśny jest przy przestrojeniu potrafi się wzbudzać i jest ciężko pokryć cały zakres, życzę powodzenia!..

Święta prawda -jest tylko jeszcze jedno radio ,które przebija głupotą rozwiązań konstruktorskich rzeczonego RMS475 i też jest to któryś z RMS ,tyle że wyszedł w 2 odmianach i na szczęście ta "głupsza" wersja jest rzadziej spotykana (bodajże 451). Wspomnę tylko ,że kondensator filtra pośredniej był wykorzystany jako część obwodu rezonansowego stopnia wcz. A co do RMS475 to tylko raz go robiłem ,a każdego następnego odsyłałem do diabła...... -może dlatego ,że nie lubię robić kaszany. :arrow: Andrew to już będzie coś jak Ci się uda to zrobić w miarę porządnie .....
  • #6 94853
    xlukas
    Poziom 12  
    oto schemat, pozdrowienia!![/img]
    Załączniki:
    • Radiomagnetofon RMS-475.zip (355.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 16946078
    levyblok
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Zrobiłem tak .Cewka L 305 2+3 zwoja , C312 zmieniony na 22 pF .C301 dobrany metodą prób bo zależało mi na jednej stacji z dołu zakresu więc po wstawieniu 42 pF zaczeła obierać.Jedyny minus jest taki ,że dwie skrajne stacje są na środku skali.
  • #8 16950055
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    Po opisie jaki wstawiłeś wnioskuję, że radio sprawia co najwyżej wrażenie przestrojonego. Jak zamiast 22pF pracującego na dolnym ukf wstawiasz na górnym 42pF. Skąd w ogóle wytrzasnąłeś taką wartość? Składana z kilku równolegle połączonych pojemności? I co niby ma być wtedy lepiej dla większej pojemności niż na dolnym ukf? W dodatku jak dwie skrajne stacje można mieć na środku skali? Czyli co radio obecnie pokrywa zakres z wielkim zapasem ~80-120MHz?
  • #9 16952736
    levyblok
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Po wstawieniu C 301= 10pF i C312 27pF z cewką L 305 2+3 dwa zwoje ściśnięte na max mogłem odebrać max 91,5 do 107.Zmieniłem tylko C 312 na 22 pf i wtedy dwie skrajne wskoczyły na środek skali.
  • #10 16953413
    Gaguspan
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    yaurent napisał:
    picia z tpsa napisał:
    JESLI CHCESZ GO PRZESTROIC TO MASZ WSKAZÓWKI

będziesz miał z tym radiem dużo kłopotu. Jest do tego potrzebny koniecznie miernik częstotliwości.Radio ma bardzo dziwny układ głowicy i kapryśny jest przy przestrojeniu potrafi się wzbudzać i jest ciężko pokryć cały zakres, życzę powodzenia!..

Święta prawda -jest tylko jeszcze jedno radio ,które przebija głupotą rozwiązań konstruktorskich rzeczonego RMS475 i też jest to któryś z RMS ,tyle że wyszedł w 2 odmianach i na szczęście ta "głupsza" wersja jest rzadziej spotykana (bodajże 451). Wspomnę tylko ,że kondensator filtra pośredniej był wykorzystany jako część obwodu rezonansowego stopnia wcz. A co do RMS475 to tylko raz go robiłem ,a każdego następnego odsyłałem do diabła...... -może dlatego ,że nie lubię robić kaszany. :arrow: Andrew to już będzie coś jak Ci się uda to zrobić w miarę porządnie .....

Kolego yaurent nie wiem o czym ty w ogóle piszesz.
    RMS 475 to nic innego jak RMS 451 tylko że w odświeżonej designerskiej wersji.
    " Wnętrzności " są te same - poza kilkoma modyfikacjami . Różnicą są przede wszystkim wymiary ( odłączane głośniki ) bo układ "super stereo " w mniejszym modelu ( RMS 451 ) wiele miał do życzenia.
    Po przejściu na system CCIR nastał trend na dostosowania sprzętu do odbioru fal UKF na " zachodnie " pasmo i sam w mojej kilkunastoletniej karierze dużo sztuk RMS-sek przestroiłem i ( o ile pamiętam ) z żadnym nie miałem jakichkolwiek kłopotów.
    A tak nie obrażając Ciebie i obserwując co niektórych śmiem twierdzić, że mało jest specjalistów, którzy CHCĄ i POTRAFIĄ naprawić sprzęt polskiej produkcji nie odsyłając ich do diabła.
  • #11 16955977
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    levyblok napisał:
    Zmieniłem tylko C 312 na 22 pf i wtedy dwie skrajne wskoczyły na środek skali.

U ciebie tylko wszystko wskakuje... Bez miernika częstotliwości więcej to strzelania na oślep niż uzyskanie rzeczywistego pokrycia 87-108,5MHz. Bez miernika ładnie to się przestraja głowice z tunerów diory typu GFE-105, GFE-110, GFE-112.
    W przenośnych radyjkach jak przychodzi ściskać, rozciągać cewki to trzeba liczyć na dużo szczęścia aby mieć pewność uzyskania oczekiwanego pokrycia pasma.
    Bez tego zaczynają się domysły: czy stacja, którą teraz odbieram na środku skali jest rzeczywiście tą stacja odebrana na podstawowej częstotliwości, czy może jest to jakaś lustrzanka, czy może produkt-mutant mieszacza?
    Gdzie masz miernik częstotliwości? Miałeś składać i co?
    Kilkanaście lat temu gdy przestrajałem jednego RMS475A skończyło się tak jak na obrazku, który wtedy narysowałem ku pamięci
    Gdzie znaleźć schemat radiomagnetofonu RMS 475?
    Układ został lekko przerobiony, bo oryginalny nie oddawał na nowym ukf tego co po nim oczekiwałem.
    Dziś bym zrobił to trochę inaczej.
    Wadą RMS475A jest niepotrzebnie tak duża zmiana pojemności kondensatora strojeniowego dla obwodów rezonansowych - prawie 15pF na całym torze obrotu kondensatora od minimum do max pojemności. Na takiej zmianie bez problemu można uzyskać i 25MHz pasma przestrajania przy dobraniu indukcyjności, a ty masz problem z pokryciem pasma - tak się kończą macanki bez miernika.
    To nawet warikapy BB104 (używane w innych głowicach zamiast kondensatora strojeniowego) przy zmianach napięcia 3-25V nie uzyskują tak dużej zmiany pojemności (dochodzą one do delta C = ~10pF), a mimo to obwody LC z nimi, bez problemu uzyskują z zapasem pokrycie górnego ukf.
    W innych radyjkach (np. OR Zosia R-614) takie kondensatory są skracane dodatkową pojemnością szeregową, bo nie ma potrzeby aż tak dużej zmiany pojemności do pokrycia pasma ukf.
    W wyniku przesadnie dużej zmiany pojemności agregatu strojeniowego, cewki obwodów wychodzą dużo krótsze, o mniejszej indukcyjności (aby obwody nie przestrajały się z niepotrzebnym zapasem poza 87-108,5MHz) w porównaniu z innymi radiami przenośnymi, spada dobroć takich obwodów i czułość tych radyjek nie jest jakaś wybitna. Do mizernej czułości przyczynia się też wejściowy BF414, który przy 100MHz jest kiepski.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu radiomagnetofonu RMS 475 oraz wskazówek dotyczących jego przestrojenia. Schemat został udostępniony na forum elektroda.pl. Dyskusja zwraca uwagę na trudności związane z przestrojeniem tego modelu, wynikające z nietypowej konstrukcji głowicy i kapryśnego zachowania układu, który łatwo się wzbudza i trudno pokrywa cały zakres UKF. Podano konkretne zmiany elementów: cewka L-305 z 3+6 na 2+5 zwojów, cewka L-303 z 12 na 8 zwojów, kondensatory C312 z 47pF na 33pF, C311 z 220pF na 56pF oraz zastosowanie trymera równoległego do cewki oscylatora. Wymagany jest miernik częstotliwości do precyzyjnego dostrojenia. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z modyfikacjami, m.in. zmianą pojemności kondensatorów i regulacją cewek, co wpływało na zakres odbioru i pozycję stacji na skali. Poruszono także temat podobnego modelu RMS 451, który ma zbliżoną konstrukcję, lecz różni się wymiarami i systemem głośników. Wskazano, że naprawa i przestrojenie polskich radiomagnetofonów wymaga specjalistycznej wiedzy i cierpliwości, a bez odpowiednich narzędzi (miernika częstotliwości) próby są często nieskuteczne i prowadzą do nieprawidłowego pokrycia pasma UKF.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA