logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STM32 audio engine - czy ktoś wie coś na ten temat?

Jagged 13 Lis 2010 09:30 3459 9
REKLAMA
  • #1 8737106
    Jagged
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    W EP11/2010 przeczytałem o nowej bibliotece audio dla STM32. Na stronie ST znalazłem nawet o tym newsa: http://www.st.com/internet/com/press_release/p2476.jsp
    Ale już na stronach poszczególnych UC nie ma informacji o tej bibliotece. Tak jak by ją wcieło, czyżby ST wycofała się z pomysłu?
    Na tej archiwalnej stronie zapisanej przez googla, jeszcze widać wpis o tej bibliotece:
    http://webcache.googleusercontent.com/search?...TM32+audio+engine%22&cd=4&hl=pl&ct=clnk&gl=pl

Na stronie producenta, nie ma informacji o współpracy z ST: http://www.spiritdsp.com/products/audio.php

Czy ta biblioteka nadal jest darmowa, czy ktoś wie coś na ten temat?
  • REKLAMA
  • #2 8737225
    tymon_x
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    To jest wynik aktualizacji strony www STM, która przeszła niedawno ostrą modernizacją na "full-bajery menju". Firmaware, pewnie jeszcze nie do końca ogarnęli temat z umieszczeniem wszystkich plików.
    Wcześniej jak wchodziło się na stronę STM na temat STM32, to wszystkie pliki były na jednej stronie w prostym/prostackim html'u. Zachciało im się być trendy...

To jest wiążące jakby nie patrzeć:
    Cytat:
    Licensing Information
    The STM32 Spirit Audio Engine is available now with a no-charge license. License charge and royalties related to the use of MP3 and WMA technologies in the final product are not included and are due by the user to the appropriate entities.

Albo szukać, gdzieś tam może jest, albo poczekać aż im się przypomni że zapomnieli czegoś (;
  • #3 8737443
    Jagged
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Próbowałem wysłać im na maila o tym informacje, ale podany kontakt do webmastera nie działa. Czy ktoś może ściągnął tą bibliotekę?
  • REKLAMA
  • #4 8990512
    spuki
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Mam ten sam problem.
    Pytałem się na forum ST ale niestety nie ma jakiejkolwiek odpowiedzi (ani od firmy SpiritDSP, ani lokalnych dystrybutorów).
    Link

Jeśli ma ktoś więcej informacji w sprawie tej biblioteki Spirita "STM32 Audio Engine" to proszę o kontakt.

Pozdrawiam.
  • #5 9163586
    yuleeda
    Poziom 14  
    Na infolinii ST pod numerem 22 529 0529 powiedziano mi, że sama biblioteka faktycznie jest nieodpłatna, ale trzeba być firmą, podpisać NDA, umowę, i płacić haracz od każdego wyprodukowanego urządzenia, i że nic się z tym nie zrobi.
  • REKLAMA
  • #6 9163872
    Father
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    yuleeda napisał:
    ...płacić haracz od każdego wyprodukowanego urządzenia, i że nic się z tym nie zrobi.

Dla ścisłości haracz dotyczy opłat za używanie standardów MP3 i WMA zgodnie z notką ST:
    ST napisał:
    The STM32 Spirit Audio Engine is available now with a no-charge license. License charge and royalties related to the use of MP3 and WMA technologies in the final product are not included and are due by the user to the appropriate entities.
  • #7 15278585
    OldSkull
    Poziom 28  
    Ocena: 184
    Cześć,
    Co prawda temat stary, ale moje pytanie tutaj pasuje najbardziej, szczególnie że jest aktualizacją tematu.

Otóż na stronie STM32: http://www.st.com/web/en/catalog/tools/FM147/CL1794/SC961/SS1743/LN1734/PF250969
    widnieje informacja o bibliotece dekodera mp3. Podobne informacje można znaleźć o kodeku mp3 oraz podobnych bibliotekach dla WMA.
    Dzięki uprzejmości dystrybutora (firma Arrow) udało mi się ustalić, że opłaty licencyjne są wliczone w niektóre produkty - należy się kierować końcówką oznaczenia - V (sam dekoder) oraz W (kodek i dekoder). Produkty te są nieco droższe, tylko w niektórych wersjach, ale są i to jest ogromna zaleta.
    Natomiast gdzie tkwi haczyk. Otóż na podanej przeze mnie stronie jest kilka plików pdf. W jednym z nich:
    http://www.st.com/st-web-ui/static/active/en/.../technical/document/data_brief/DM00024540.pdf
    widnieje informacja, żeby skontaktować się z lokalnym biurem handlowym ST. Niestety polskie biuro jak zadzwonić to proszą o kontakt mailowy i obiecują odpisać, jeśli napisać maila to nie ma od nich żadnej odpowiedzi. Jestem trochę w kropce - od ponad miesiąca nie dostałem od nich żadnej informacji, nawet odmownej albo że nie wiedzą.
    Czy ktoś może już się kontaktował z ST w tej sprawie? Zna więcej szczegółów - czy trzeba coś więcej podpisywać, z jakiego ewentualnie innego źródła można ściągnąć te biblioteki? Czy są jakieś przykłady?
  • REKLAMA
  • #9 15371588
    OldSkull
    Poziom 28  
    Ocena: 184
    Z oficjalnym biurem wspomnianym na stronie st.com - w Warszawie.
    W końcu dostałem odpowiedź, po wielu przypomnieniach i wielu tygodniach czekania. Poważna firma tak nie powinna postępować. W dodatku nie do końca satysfakcjonującą - obostrzenia dotyczące używania są naprawdę spore, wymagają wglądu na bieżąco w dane sprzedaży, nie wystarczy im wiedzieć ile procesorów z końcówką "V" sprzedali - co niestety dla nas powoduje, że nie będziemy z nich korzystać. Cóż, pozostaje Vinculum - droższe ale bez tych wszystkich problemów.

Natomiast na plus to to, że rzeczywiście procesory z "V" na końcu mają już opłaconą licencję mp3. Duży plus. Sama biblioteka jest darmowa pod warunkiem podpisania tejże umowy. Niestety nie chcą jej bez tego udostępnić.
  • #10 15371941
    wilk125
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Czyli kosztów nie ma żadnych oprócz podpisania umowy?

Trochę nie rozumiem, skoro procki z "V" maja opłacona licencję to do czego jest potrzebny jakikolwiek wgląd w sprzedaż?

A co z darmową biblioteką LAME, nie ma jakiegos portu na ST?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat biblioteki audio dla STM32, która wydaje się być niedostępna na stronie producenta STMicroelectronics. Użytkownicy zauważyli, że po aktualizacji strony zniknęły informacje o bibliotece, a próby kontaktu z firmą nie przyniosły rezultatów. Z informacji uzyskanych przez jednego z uczestników wynika, że biblioteka jest darmowa, ale wymaga podpisania umowy NDA oraz opłat licencyjnych za użycie standardów MP3 i WMA. Procesory STM32 z oznaczeniem "V" mają już opłaconą licencję na MP3, co jest korzystne, jednakże wymagana jest również kontrola sprzedaży, co może być problematyczne dla użytkowników. Alternatywą może być biblioteka LAME, która nie wymaga takich obostrzeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA