logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orion VH-1030RC - przyjmuje kasete, ale nie odtwarza

cezar11 30 Wrz 2004 00:48 1520 14
REKLAMA
  • #1 883163
    cezar11
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam.
    Magnetowid nie do końca opasa taśmą wideo głowicę, przy ręcznym pokrecaniu nie czuć zadnych oporów. Mode Switch regenerowany i nie pomogło. Paski też są nowe. Może ktoś ma manuala do tego sprzętu.
  • REKLAMA
  • #2 884237
    Macowy
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Może capstan nie ma siły?
    Sprawdź łożyskowanie wirnika - jeśli ma luzy boczne wymień tulejki łożyskujące.

pozdro
  • #3 892453
    cezar11
    Poziom 15  
    Capstan jest ok. Pozatym zapomniałem dopisać ze przewijanie w obydwie strony działa.
  • REKLAMA
  • #4 893011
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    cezar11 napisał:
    Magnetowid nie do końca opasa taśmą wideo głowicę

A co się dzieje dalej? mechanizm zatrzymuje się czy wraca do pozycji STOP.
  • #5 894363
    cezar11
    Poziom 15  
    Wraca z powrotem do pozycji STOP. Takze przy zamknietej obudowie, więc moim zdaniem to nie przez czujniki, gdyby ktoś je podejrzewał.
  • #6 894429
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 204
    Wg tego co piszesz moim zdaniem to błąd w mechanice.
    Może ktoś próbował grzebać i poprzestawiał koła zębate i uzależnienia miedzy nimi.
    Po pierwsze sprawdź znaczniki na kołach zebatych opasania w stosunku do koła rodzaju pracy,ponadto przesuwki i listwy mechaniki,może gdzieś brakuje zęba itd.Ja najlepiej to rozebrałbym to na części jak zegarek i od nowa złożył ,po rozebraniu napewno znajdziesz jakiś błąd.Może ktoś coś na siłę robił i połamał zębatki.
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • REKLAMA
  • #7 894435
    tel12
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Jeśli to video ma plastikowe koło napędu mechanizmu to sprawdź dokładnie czy nie jest bokiem wytarte przez wodzik.
  • #8 894927
    cezar11
    Poziom 15  
    OK, zanim zaczne rozbirać go na czynniki pierwsze to może ktoś mi poda jakiś link do złożeniówki, bo tak to jakoś mam pewne obawy, mam jakaś ściąganą z jakiejs zagranicznej strony (5 plików rar, do kilku typów) ale jest mało czytelne, marne skany i słabo czytelne.
  • REKLAMA
  • #9 895351
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 204
    Najlepiej byłoby zamówić instrukcje serwisową dam ci namiar 022/6155270 Schematy'' w godz 8-22 w dni rob.
    A jeżeli już zaczniesz rozbierać,a nie masz w tym doświadczenia, rozrysuj sobie na kartce papieu szkic chassi, zaznacz nr kolejność wyjmowanych części a potem w odrotnej kolejności składaj,uważaj na sprężynki i zawleczki ,bo podczas demontażu mogą prysnąć na drugi koniec pomieszczenia.No i dobrze mieć pod ręką zestaw serwisowy właśnie z takich zawleczek i podkładek,bo zawsze się coś ułamie lub zgubi.
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • #10 895452
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    :arrow: cezar11
    Podaj e-mail na PW, wyślę ustawienia.
    Pełny opis mechanizmu znajduje się w DS SE n3.
    Ps. Mam inną koncepję tej usterki ale warto sprawdzić ustawienia mechanizmu.
  • #11 907720
    mirek2
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Zobacz czy prawidlowo startuje drum zanim zaczniesz rozbierac mechanizm.Zdarza sie czasem cos z servo lub samym silnikiem.
  • #12 909128
    cezar11
    Poziom 15  
    Drum motor własnie wcale nie startuje. Nie wiem czy dlatego ze taśma nie dokońca dochodzi, czy może taśma niedochodzi do końca dlatego że drum nie startuje.
    Sprawdziłem 2 znaki na kołach na mechanice i się zgadzają. Nie bardzo mam ochotę rozkręcać całą mechanikę. Ale jak bedzie trzeba...
  • #13 910501
    tel12
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Drum powinien zacząć się kręcić w momencie rozpoczęcia procesu opasania ( wysuwania widełek). Trzeba sprawdzić od serwo do silnika.
  • #14 911004
    cezar11
    Poziom 15  
    acha tylko jak, bo to jest dopiero drugie wideo w moich rekach i pierwsze z takimi objawami. Jak mam sprawdzić serwo? Dodam że mam do dyspozycji tylko miernik uniwersalny. Prosił bym o dość łopatologicze wyjaśnienie ;)
  • #15 930690
    cezar11
    Poziom 15  
    Czy ktoś jeszcze tu zagląda? Cały czas potrzebuję pomocy co do tego przętu.

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Orion VH-1030RC przyjmuje kasetę, ale nie odtwarza, ponieważ mechanizm opasania taśmy nie działa prawidłowo – taśma nie opasa głowicy, a przy ręcznym pokręcaniu nie wyczuwalne są opory. Mode Switch został regenerowany, a paski wymienione na nowe, jednak problem pozostał. Przewijanie taśmy w obie strony działa poprawnie, co wyklucza problem z capstanem. Mechanizm po próbie odtwarzania wraca do pozycji STOP, co sugeruje błąd mechaniczny, np. nieprawidłowe ustawienie kół zębatych, brak zębów lub uszkodzenie elementów napędu. Zalecane jest sprawdzenie stanu kół zębatych, plastikowych kół napędu oraz łożyskowania wirnika. Drum motor nie uruchamia się podczas próby odtwarzania, co może wskazywać na problem z serwomechanizmem lub silnikiem. Wskazane jest sprawdzenie połączenia serwo-silnik oraz ustawień mechanizmu, które można znaleźć w dokumentacji serwisowej (DS SE n3). Brak dostępnej czytelnej instrukcji serwisowej utrudnia diagnozę, dlatego sugerowano zamówienie oryginalnej instrukcji serwisowej oraz ostrożne rozbieranie mechanizmu z dokumentacją własną. Do diagnostyki serwomechanizmu można użyć miernika uniwersalnego, jednak potrzebne są szczegółowe wskazówki dotyczące pomiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA