logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR ORION VH-1070RC - jak rozebrać przełącznik funkcji?

lucas71 28 Lut 2008 20:41 1877 13
REKLAMA
  • #1 4856436
    lucas71
    Poziom 11  
    Witajcie.
    Wiem, ze podobnych postow bylo sporo, ale niestety w zadnym nie znalazlem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie, mianowicie: czy ten przelacznik funkcji jest nierozbieralny?
    Otoz objaw mam taki, ze po wlozeniu kasety i wcisnieciu START mechanizm startuje, widelki dojezdzaja do okolo 3/4 calej drogi i cofaja sie. Naczytalem sie, ze przede wszystkim trzeba oczyscic mode switch no i tutaj pojawil sie maly problem, bo wyciagnalem te plytke z przelacznikiem i za diabla nie wiem jak go rozebrac. Jest to plytka okolo 2.5cm X 4cm, do ktorej sa przylutowane 3 kable (zolty, pomaranczowy i zielony). Jest jedna czarna, plastikowa oslona, ktora bez problemu zdjalem, pokazalo mi sie kolko i z drugiej strony zebatka srednicy ok. 3mm i tutaj utknalem...
    http://www.wiltsgrove.co.uk/sub-category.php?ID=2015&CID=0043&PID=MODE-44
    Nadmienie, ze to jest mechanika dwupaskowa i oba zostaly wymienione na nowe.
    Poniewaz to stary i nietypowy VCR (kiedys przywieziony z Niemiec) to nie ma zbyt wiele informacji na jego temat, dlatego tez postanowilem kolejny raz poprosic Was o pomoc.

P.S. Sciagnalem jakies serwisowki do podobych modeli (1030, 1050, 1060) majac nadzieje na jakas pomoc, ale niestety sa spakowane w taki sposob, ze moj archiwizer sobie nie radzi.. Niedogodnosc Linuxa :|

Licze na zainteresowanie moim problemem, pozdrawiam.
    Jacek
  • REKLAMA
  • #2 4857676
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Przełącznik funkcyjny jest nierozbieralny ale jest sposób na sprawdzenie jego sprawności. Wcześniej należy jednak ustalić, czy w momencie rozpoczęcia ładowania taśmy na dysk startuje DRUM? Jeżeli nie to tak własnie zachowa się mechanizm, wycofa taśmę do kasety.
    Na temat uszkodzeń DRUM-a w tej mechanice były tematy, wystarczy wpisać do wyszukiwarki: VCR-L2
  • REKLAMA
  • #3 4858396
    lucas71
    Poziom 11  
    DRUM startuje. Nie wiem czy napisac "na szczescie" czy "niestety"?
    Podpowiedzcie w takim razie gdzie mozna zakupic taki switch?
  • #4 4858789
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Teraz kiedy wiadomo, że DRUM startuje można pokusić się o sprawdzenie przełącznika, który może ale nie musi być powodem usterki.
    Na pierwszej fotce widać jak zmieniają się stany logiczne przełącznika (SW1, SW2, SW3) przy przejściu od trybu STOP do PLAY. Na fotce drugiej widać połączenia przełącznika z mechanizmem. Teraz wystarczy manualnie (przy odłączeniu od sieci) załadować kasetę do pozycji STOP a następnie obserwować zmiany na liniach SW1, SW2, SW3 podczas ładowania taśmy na dysk. Do tego celu potrzebny jest omomierz wpięty między te linie a masę (GND).

• REKLAMA
  • #5 4859953
    lucas71
    Poziom 11  
    Oczywiscie tak zrobie (i od razu BARDZO dziekuje za Twoje zaangazowanie) tylko zastanawiam sie, czy jesli bedzie tylko czesciowy niekontakt to czy bede w stanie to zauwazyc... Niemniej jednak w poniedzialek zrobie taki test a na ewentualne dalsze wskazowki jak najbardziej czekam i za wszystkie podpowiedzi bede wdzieczny...

Pozdrawiam.
    Jacek
  • #6 5054123
    lucas71
    Poziom 11  
    Po baaardzo dlugim czasie dzis znow wzialem sie za naprawe tego sprzetu... Posprawdzalem przelacznik funkcji wedlug wskazowek oldboy'a - przelacza prawidlowo ale niestety mimo, ze paski sa nowe widelki nie dochodza do samego konca (zostaje im okolo 2cm do przejechania) i od razu wlacza sie STOP (nie przechodzi w stan STANDBY). Zalaczam jeszcze raz PLAY i identyczna sytuacja - caly czas widelki zatrzymuja sie w tym samym miejscu... Co ciekawe, zaczalem bawic sie przelacznikiem funkcji (ktorego udalo mi sie o dziwo rozebrac, wyczyscic i skleic) to w pewnych pozycjach tego przelacznika widelki szly do samego konca i zalaczalo sie odtwarzanie, ale oczywiscie po chwili sie wylaczalo bo mechanika i switch mode byly nie w swoich pozycjach... Czy to moze byc wina zlego ustawienia mechaniki? Moze jakies dziecko cosik wrzucilo do srodka itp... Niestety nie moglem znalezc zadnych znakow na kolach mechaniki wiec wolalem sie wstrzymac na ewentualne wasze wskazowki...
    Bede wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam.
    Jacek
  • REKLAMA
  • #7 5054551
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    W przypadku podejrzenia o złe ustawienie mechanizmu należy go manualnie sprawdzić. Sprawdzian wykonuje się przy odłączonym zasilaniu a do próby najlepiej użyć kasetę serwisową (atrapa). Napędzamy ręcznie ślimak silnika ładowania i sprawdzamy pracę mechanizmu w poszczególnych fazach aż do osiągnięcia pozycji PLAY (rolka dociskowa opiera się na osi Capstan-a). Jeżeli sprawdzian wypada pomyślnie to usterka jest po stronie elektrycznej (elektronicznej).
  • #8 5054679
    lucas71
    Poziom 11  
    Robilem taki test szczerze mowiac, wszystko "krecilo sie" prawidlowo, ale zauwazylem jeszcze jedna sprawe, nie wiem czy to moze miec jakis wplyw na taka usterke - otoz zauwazylem, ze jest pekniety slimak napedzajacy rozrzad... Czy przy dynamiczniejszej pracy niz pokrecanie reka moze to miec wplyw na takie zachowanie magnetowidu? Jak myslisz? Moze jak krece paluchem to jest OK a jak dochodza szybkie obroty silnika to slimak slizga sie na osce... Zauwazylem tez, ze kiedy naciskam PLAY to przelacznik funkcji nie dochodzi do pozycji, w ktorej powinien sie znajdowac w fazie "START". Moze troche kombinuje, ale nie bardzo mam jakis inny punkt zaczepienia...
    Dzieki za dotychczasowa pomoc.

Pozdrawiam
    Jacek
  • #9 5054858
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Bardzo prawdopodobne, że przy większym obciążeniu podczas ładowania taśmy na dysk ośka silnika LOADING ślizga się w pękniętym ślimaku i po przekroczeniu limitu czasowego procesor wyłącza.
  • #10 5054871
    lucas71
    Poziom 11  
    Hmm... to ten limit musialby byc minimalny, bo praktycznie od razu przelacza sie na STOP. Skleilem ten slimak z oska postaram sie w poniedzialek zlozyc z powrotem mechanizm i podziele sie wynikam.. Jakby co to pozwole sobie jeszcze zawracac Ci glowe...

Pozdrawiam
    Jacek
  • #11 5054910
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Limit czasowy nie liczy się od momentu zatrzymania ładowania ale od momentu startu ładowania. Jeżeli występuje poslizg to mechanizm nie osiągnie końcowego położenia w zadanym czasie.
  • #12 5055032
    lucas71
    Poziom 11  
    Nie wytrzymalem i przed chwila poskladalem wszystko w calosc... Niestety pekniety slimak nie byl przyczyna - usterka nie ustapila.. Chyba sie poddam... :( Nie bardzo wiem czego sie teraz juz czepic... Wygladalo mi na to jakby rozrzad nie do konca szedl i dlatego mialem nadzieje na ten slimak ale niestety to nie to...
    Jesli przychodzi Ci jeszcze cos do glowy to bede wdzieczny za wszelka pomoc i wskazowki...

Pozdrawiam
    Jacek
  • #13 5055128
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Załaduj manualnie taśmę na dysk - jak dla trybu PLAY - i włącz zasilanie, sprawdź czy pracuje Capstan i czy wyładuje taśmę do kasety.
  • #14 5055162
    lucas71
    Poziom 11  
    Juz robilem taki test - skreca tasme do kasety.
    Jesli masz GG to moze pogadamy na GG a ewentualne efekty opisze na forum, bo moze szkoda "miejsca" i pozniej czytania takich krotkich wypowiedzi nic nie znaczacych jak moja poprzednia? Moj nr to 3673121

Dla mnie to "na chlopski rozum" wyglada tak, jak gdyby silnik od napedu rozrzadu pracowal za krotko i dlatego switch mode nie dochodzi do pozycji START tylko zatrzymuje sie posrodku... Ale pewnie sa jeszcze jakies inne uzaleznienia...
    A moze po prostu padl scalak OEC9009 :( ale tego juz nie bede w stanie sprawdzic...

Pozdrawiam
    Jacek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z przełącznikiem funkcji w magnetowidzie VCR ORION VH-1070RC, który po włożeniu kasety i naciśnięciu START uruchamia mechanizm, ale widelki cofają się po przejechaniu około 3/4 drogi. Przełącznik funkcji jest nierozbieralny, jednak możliwe jest sprawdzenie jego stanu za pomocą pomiarów omomierzem na liniach logicznych SW1, SW2, SW3 podczas ładowania taśmy. Mechanizm DRUM uruchamia się prawidłowo, co wyklucza jego uszkodzenie. Problem może wynikać z nieprawidłowego ustawienia mechaniki lub uszkodzenia elementów napędu, takich jak pęknięty ślimak napędzający rozrząd, który przy większym obciążeniu powoduje poślizg i wyłączenie mechanizmu przez procesor po przekroczeniu limitu czasowego. Testy manualne mechanizmu wykazały prawidłową pracę, a problem z przełącznikiem funkcji może być związany z jego pozycjonowaniem w fazie START. Wskazano również możliwość uszkodzenia scalaka OEC9009, jednak brak jest możliwości jego łatwej diagnostyki. Zalecane jest manualne załadowanie taśmy i obserwacja pracy Capstanu oraz dalsze testy elektryczne przełącznika funkcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA