logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak ogrzewania pietra. Czy temperatura będzie wyższa?

loczek68 14 Lis 2010 10:46 3000 16
REKLAMA
  • #1 8741456
    loczek68
    Poziom 10  
    Przeczytałem szczegółowo forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania, więc może ktos z uzytkowników miał podobny problem i mi pomoże.
    Otóż mam piec gazowy Immergas Avio 24 ze sterownikiem( sterownik jest umieszczony na piętrze budynku). Budynek jest eksploatowany drugi sezon grzewczy i jest ocieplony. Nie ma problemów z utrzymaniem temperatury na parterze ( podłogówka + grzejniki w pokojach), ale góra jest cały czas niedogrzana, grzejniki na górze są ledwo ciepłe i mozna stwierdzić, że jest zimno.
    Podłogówka ma swoją pompę mieszającą i oddzielne zasilanie. Zasilanie grzejników i zasilanie góry budynku idzie z rozdzielacza przez rurę alupex fi 20. Podejrzewam, że cyrkulacja wody na góre budynku jest zbyt słaba.
    Teraz pytanie: jesli założe pompę na powrocie z zasilania góry budynku, temperatura grzejników bedzie wyższa???
    Prosze o szybkie info jesli można, zima się zbliża i mam nadzieje, że uda mi sie cos poprawić w ogrzewaniu.
  • REKLAMA
  • #2 8742063
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 754
    przytłum grzejniki na parterze
  • #3 8742558
    loczek68
    Poziom 10  
    Na dole grzejniki są poskrecane( kryzy na grzejnikach są przykręcone do połowy, podziałka jest od 1 do 8, ustawione jest na 5). Nawet jak grzejniki na dole pozakręcam, ciepła woda w grzejnikach na pętrze pojawi sie i tak późno. Po za tym, grzejniki na górze są ciepłe tylko do połowy, dlatego domniemam zbyt mały lub zbyt wolny przepływ wody c.o. na piętro.
  • #4 8742676
    serwo66
    Poziom 25  
    Ocena: 292
    Jak chodzi centralne grzejniki na dole i na górze grzeją tak samo czy inaczej
  • REKLAMA
  • #5 8742700
    loczek68
    Poziom 10  
    Jak pracuje centralne, grzejniki na dole są ciepłe w ciągu kilku minut. Na górze, dopiero po około 30 minutach są ledwo ciepłe i to tylko do połowy.
    Czy moje rozumowanie co do dodatkowej pompy na powrocie jest dobre??

Dodano po 22 [minuty]:

Czy dokładając dodatkową pompę w obieg na powrocie c.o. z piętra, nie spowoduje zakłóceń pompy na piecu c.o. Piec ma pompę 15-50 i jest ustawiona juz na 3 bieg.
  • #6 8743001
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 8743274
    loczek68
    Poziom 10  
    Czy piec jest wyregulowany do tego obciążenia tego nie wiem........ale zrobiłem mały eksperynent.....podniosłem temperaturę do 23 st. na sterowniku i grzejniki na górze, zagrzało mi w dośc krótkim czasie. Później tylko piec powinien załączać się gdy tenperatura spadnie poniżej zadanej. Niestety piec załącza się ale na krótko i nie zdąży dogrzać wody na piętrze. Histereza sterownika jest taka a nie inna i nie można tego prawdopodobnie zmienić. Cały czas nurtuje mnie pytanie , na ile może pomóc mała pompa ( może 15-30 ) na powrocie.
  • REKLAMA
  • #8 8743328
    dariuszkowa
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    A czy masz założone glowice termostatyczne na grzejnikach na górze ?
  • #9 8743346
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 8743349
    loczek68
    Poziom 10  
    Grzejniki są kupione razem z głowicami termostatycznymi i są otwarte na max. czyli przepływ wody c.o. powinien byc ok.

Dodano po 4 [minuty]:

Wiem, ze ten piec ma moc do 24 kv, niestety już drugi sezon grzewczy zapowiada się, że całą góre bede miał niegrzaną.
    Wiem również, że pompa na piecu powinna dac sobie radę.....ale niestety jest inaczej.
    Nie mam zastrzeżeń do ogrzania parteru domu, podłogówka i 3 grzejniki świetnie sobie radzą, ale góry niestety nie mogę dogrzać.
  • REKLAMA
  • #11 8743390
    dariuszkowa
    Poziom 12  
    Zdejmij całkiem głowice termostatyczne na górze
  • #12 8743391
    loczek68
    Poziom 10  
    Sterownik steruje praca pieca c.o. załączą się oczywiście co jakiś czas. Z moich obserwacji wynika, że załącza się zbyt często. Wzywałem serwis i stwierdzili, że sterownik jest ok.
    Przy zadanej temp. 22 st, potrafi się załączyć przy temp. 22,4 st. ale nie załączy sie przy 21,5 st.
  • #13 8743412
    dariuszkowa
    Poziom 12  
    Spróbuj też odpowietrzyc grzejniki na górze.

Dodano po 3 [minuty]:

Możesz też spróbować odłaczyć sterownik (zewrzec styki) i poobserwować co sie będzie działo.
  • #14 8744509
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 754
    wyczyść kolego filtr na CO może to on ogranicza przepływ
  • #15 8745316
    eLolek
    Poziom 16  
    Ocena: 75
    Z opisu wynika, że faktycznie masz kłopoty z przepływem na piętrze. Jeżeli pompa w kotle jest na max to rzeczywiście sprawdź filtr na obiegu c.o. - może jest zabrudzony. Jeśli nie, to prawdopodobnie pompa od podłogówki podbiera zbyt dużo wody i na piętro idzie zbyt mały przepływ. Tu pomogłoby sprzęgło hydrauliczne i dodatkowa pompa na grzejniki. Jeśli założysz pompę na powrocie z piętra (lub zasilaniu), to piętro może się poprawi, ale może okazać się, że parter nie grzeje.
    Spróbuj też zmniejszyć bieg pompy od podłogówki albo nawet na pewien czas wyłącz ją całkowicie. Jeżeli grzejniki na piętrze zrobią się ciepłe jak na parterze, to masz przyczynę. No i czy masz na kotle ciśnienie powyżej 1 bara ? Na pewno nie jest to sprawa za małej mocy kotła! Wtedy kocioł pracowałby non-stop a grzejniki (wszystkie) byłyby ledwo-ledwo ciepłe.
  • #16 8747503
    loczek68
    Poziom 10  
    Dzieki za rady.....zaczynam je wdrażać...o wynikach nie omieszkam napisać
    pozdrawiam.
  • #17 10024545
    maria-n
    Poziom 11  
    @loczek68
    a jednak OMIESZKAŁEŚ napisać

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z niedogrzanym piętrem w budynku, gdzie zainstalowany jest piec gazowy Immergas Avio 24. Na parterze temperatura jest utrzymywana bez problemów, natomiast grzejniki na górze są ledwo ciepłe. Użytkownik podejrzewa zbyt słabą cyrkulację wody i rozważa zainstalowanie dodatkowej pompy na powrocie zasilania do góry budynku. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, takie jak regulacja kotła, sprawdzenie filtrów, odpowietrzenie grzejników oraz ewentualne zmniejszenie wydajności pompy podłogówki. Użytkownik zauważył, że podniesienie temperatury na sterowniku poprawiło sytuację, ale piec nie działał wystarczająco długo, aby dogrzać górę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA