logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10?

all_tel 14 Lis 2010 16:27 7018 17
REKLAMA
  • #1 8742898
    all_tel
    Poziom 25  
    Ocena: 65
    Witam
    Dostałem od znajomego projektorek jak w temacie, usterka wygląda jakby była rozjechana "zbieżność kolorów". Czy da się to jakość to ustawić w "domowych warunkach" :). Poniżej dołączam zdjęcia.
    Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10? Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10?
  • REKLAMA
  • #2 8745283
    all_tel
    Poziom 25  
    Trochę posiedziałem przy projektorze i wydaje mi się że nie jest to rozjechana zbieżność kolorów, tylko odbicie obrazu. Wyłączyłem każdy kolor i okazało się że jest nadal odbicie obrazu :( i jeszcze jedno kiedy włącza się projektor to napis Sanyo wydaje wygląda na wyświetlany poprawnie. Poniżej załączam zdjęcia optyki.
    Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10? Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10? Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10?
  • REKLAMA
  • #3 8747254
    bodzio1
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam kolegę miałem 2 takie same przypadki w tym modelu jest to niestety wina elektroniki a nie położenia matryc, niestety nie udało mi się tego zrobić nawet przez menu serwisowe ale może ktoś miał taki przypadek i go naprawił ??
  • #4 9029732
    daniello01
    Poziom 11  
    Witam, faktycznie jest to wina płyty głównej w projektorze. Usterka została usunięta przez dodanie rezystora nastawnego. Po małej regulacji obraz idealny.
  • REKLAMA
  • #5 9029956
    all_tel
    Poziom 25  
    daniello01 napisał:
    Witame, faktycznie jest to wina płyty głównej w projektorze. Usterka została usunięta przez dodanie rezystora nastawnego. Po małej regulacji obraz idealny.

witam
    możesz opisać lub dać zdjęcie gdzie wstawić ten rezystor ?
    pozdr.
  • #6 9030721
    sani777
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam , na zdjęciach jest obraz z dwóch matryc , napis SANYO powinien być biały no i ten potencjometr..... :-) (oj!!! przepraszam REZYSTOR NASTAWNY) coś dziwnego się tu dzieje..
  • REKLAMA
  • #7 9031428
    daniello01
    Poziom 11  
    Przepraszam, ale pisze tutaj o problemie rozjechanych kolorów w projektorze jak w temacie, a nie o przebarwieniach obrazu. Moja usterka wyglądała następująco. Po włączeniu projektora logo było ok co dziwne potem gdy logo zgasło to była sytuacja jak na zdjęciach z samej góry postu. Dodam iż podczas wyłączania projektora napis Power off?? tez był ok. Co wyklucza rozbieżność matryc. Myślałem, że jakiś elektrolit się skończył więc sprawdziłem wszystkie w projektorze, było to pracochłonne i przyznam się, że przez przypadek udało mi się naprawić usterkę. Tak do końca nie wiem czym ona jest spowodowana. Jak uda mi się załatwić aparat to wrzucę fotki.
  • #8 9034184
    daniello01
    Poziom 11  
    Jak obiecałem wstawiam fotki miejsca podłączenia rezystora. Regulacje odbywa się między 2k Ohm - max 300Ohm. Podczas regulacji widać jak rozjechany obraz wraca na swoje miejsce. Po przekroczeniu 300Ohm zaczynają pojawiać się pionowe pasy.

Dodano po 9 [minuty]:

Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10? Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10? Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10? Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10? Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10?

Dodano po 37 [minuty]:

Jeszcze fotki rzucanego obrazu. Przed regulacją -->
    Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10? Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10?

Dodano po 4 [minuty]:

Po regulacji -->
    Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10? Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10? Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10? Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10? Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10?

Przepraszam za jakość, ale obraz wyświetlany jest na zieloną tapetę w kwadratowe wzorki. Mam nadzieje że pomogłem. Pozdrawiam
  • #9 9038756
    daniello01
    Poziom 11  
    Tak przy okazji, wie ktoś może jak sprawdzić przebieg lampy w tym modelu projektora?:D
  • #10 9042357
    all_tel
    Poziom 25  
    daniello01 napisał:
    Przepraszam, ale pisze tutaj o problemie rozjechanych kolorów w projektorze jak w temacie, a nie o przebarwieniach obrazu. Moja usterka wyglądała następująco. Po włączeniu projektora logo było ok co dziwne potem gdy logo zgasło to była sytuacja jak na zdjęciach z samej góry postu. Dodam iż podczas wyłączania projektora napis Power off?? tez był ok. Co wyklucza rozbieżność matryc. Myślałem, że jakiś elektrolit się skończył więc sprawdziłem wszystkie w projektorze, było to pracochłonne i przyznam się, że przez przypadek udało mi się naprawić usterkę. Tak do końca nie wiem czym ona jest spowodowana. Jak uda mi się załatwić aparat to wrzucę fotki.

mam pytanko te elektrolity wymieniałeś na płycie głównej czy na zasiaczach ?
    pozdr.
  • #11 9042706
    daniello01
    Poziom 11  
    Oczywiście zacząłem od zasiłki i nic. W tedy wpadłem w taką desperację, że wymieniałem wszystkie po kolei na płycie i to też nie wniosło nic nowego, ale myślałem, że pod wpływem temperatury, któryś mógł ulec uszkodzeniu. A czy ktoś już próbował ten mój sposób z rezystancją??.
  • #12 9167240
    peemwu
    Poziom 1  
    Witam,

wznawiam temat, mianowicie mam problem ze zbieżnością kolorów (kolory przesunięte względem siebie, podobnie jak na zdjęciach daniello01) w 2 projektorach PLC-XW55. Przejrzałem service manual z modelu PLC-XU55 (do znalezienia w działe -> Projektory --> Trochę dokumentacji) i na stronie 14 okazało się, że nie należy ruszać paneli LCD, gdyż są założone i ustawione z "fabryczną precyzją". Niestety nie wiedziałem o tym przed rozebraniem ww projektora. Wg wspomnianego manula, po ruszeniu panelu LCD wymagana jest kalibracja specjalnym programem "color shading correction 3.0". Czy ktoś z Was posiada taki program, bądź wie gdzie można go zdobyć?

pozdrawiam!
  • #13 9210696
    poloczek
    Poziom 10  
    Opisana wyżej płyta główna jest "podobna" do tej, która znajduje się w modelu Sanyo PLC XW20, niestety instrukcji serwisowej dla modelu Sanyo PLC-SE10 nie mogę znaleźć ani w internecie ani u nas na forum a chciałbym porównać czy miejsce do którego dostawiany jest rezystor pokrywa się z tym z załączonych zdjęć:
    Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10? Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10? Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10? Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10?
    Obszar, który wygląda "podobnie" jak i opis z service manual'a dla tego modelu, który należy sprawdzić czy pokrywa się z podanymi wartościami znajduje się dokładnie tu:
    Czy próba naprawy może być identyczna jak w przypadku PLC-SE10 ?
    Jeśli tak, to na których obwodach "założyć" regulację biorąc pod uwagę stan wyświetlanego obrazu jak z załącznika ?
    Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10?
  • #14 9572416
    pyton
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    poloczek <-- rozwiązałeś swój problem?

Po pracy spróbuje rzucić na to okiem ba mam ten sam problem.
    No chyba że już masz gotowe rozwiązanie.

Pozdrawiam
  • #15 9573410
    poloczek
    Poziom 10  
    Kupiłem drugi projektor, opisałem tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1604852.html
    Od tamtego czasu nie miałem okazji, żeby zająć się tematem więc nie wiem czy ingerencja w płytę główną może pomóc w tym modelu - wiem, że nie jest to wina toru optycznego ani źle ustawionych paneli
  • #16 10077166
    qubavip
    Poziom 10  
    A czy kotś z was może wie czy w projektorze sachara av-600 sb też zadziała taka poprawka?
    Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10? Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10? Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10?
  • #17 11054403
    djmegi
    Poziom 1  
    Mam ten sam problem, wlutowałem też potencjometr i obraz się trochę poprawił, jednak nie wyeliminowało to do końca problemu. Sprawdzę jeszcze te kondensatory bo od tego ciepła faktycznie mógł któryś wyschnąć. Jeśli potrzebuje ktoś Serwis manual do tego modelu to posiadam. pisać na GG 3515496.

Dodano po 3 [minuty]:

daniello01 napisał:
    Tak przy okazji, wie ktoś może jak sprawdzić przebieg lampy w tym modelu projektora?:D

Przytrzymaj przez około 20 sekund klawisz w górę.

Dodano po 2 [godziny] 58 [minuty]:

rozwiązałem problem lutując trzy potencjometry dla każdego koloru po jednym obraz poprawił się o 100 procent.

Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10? Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10? Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10? Jak ustawić zbieżność kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10?

Dodano po 5 [godziny] 25 [minuty]:

Oto zdjęcia gdzie lutować.

• #18 14706498
    fw6666
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Odkopie nieco temat.

Patent z potencjometrem sprawdził się też u mnie.
    Miałem czerwone, pionowe pasy które zniknęły po ustawieniu 140ohm na potencjometrze.
    Został tylko jeden pas na lewym skraju ekranu.
    Przy ustawieniu mniejszego lub większego oporu, pojawia się więcej pasów.

Natomiast przez przypadek zauważyłem, że kiedy podpinam do potencjometru mój multimetr (żeby zmierzyć ustawiony opór), to ten pas znika.
    Wystarczy jedną sondą dotknąć jednej nogi potencjometru.

Co moge wlutować na stałe, żeby zadziałało jak ten multimetr?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z zbieżnością kolorów w projektorze Sanyo PLC-SE10, sugerując, że obraz jest rozjechany. Po analizie okazało się, że problem może być związany z elektroniką, a nie z położeniem matryc. Inni użytkownicy potwierdzili, że usterka może wynikać z płyty głównej, a rozwiązaniem jest dodanie rezystora nastawnego, co poprawia jakość obrazu. Wskazano również na konieczność kalibracji paneli LCD w przypadku ich przestawienia. Użytkownicy dzielili się zdjęciami oraz informacjami o lokalizacji rezystora i potencjometrów, które można wlutować w celu poprawy zbieżności kolorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA