logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poprawność ustawienia elementów optycznych - Sanyo PLC XU41

janek1111 21 Sty 2012 19:25 4201 16
REKLAMA
  • #1 10429163
    janek1111
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam

W wyniku czyszczenia, mojego pośpiechu i roztargnienia nie zaznaczyłem sobie ustawienia elementów optycznych w w/w projektorze. Raz już go złożyłem, ale obraz nie jest taki jaki powinien być. Nie chcę go już kilkakrotnie składać i rozkładać (przez metodę prób i błędów), bo obawiam się, że w którymś momencie coś zepsuję. Poniżej zdjęcia aktualnie ustawionych elementów. Proszę o pomoc i wskazanie źle ustawionych elementów.

Pozdrawiam

• REKLAMA
  • #2 10430306
    GORO35
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Nie widzę wyraźnie, ale wydaje mi się, że wszystkie soczewki są w odwrotną stronę. Poodwracaj tak aby wypukłym było w stronę światła (lampy).
  • REKLAMA
  • #3 10430486
    janek1111
    Poziom 13  
    Dzięki za podpowiedzi. Głównie chodzi mi o soczewki pierwsze od strony lampy (wspólne) i o tą blaszkę, bo po montowaniu widać, że nie pasuje jak inne części w danym miejscu, choć zamknąć pokrywę się da. Natomiast jeśli chodzi o filtry to myślę, że ich miejsca są na 100% dobrze.
  • #4 10433209
    janek1111
    Poziom 13  
    Złożyłem ponownie wg zaleceń. Efekt ten sam, czyli nie nakładają się kolory RGB:

• #5 10433665
    GORO35
    Poziom 14  
    Mi to wygląda na krzywo przykręcony pryzmat z matrycami.
  • REKLAMA
  • #6 10433756
    janek1111
    Poziom 13  
    Krzywo przykręcone matryce LCD czy krzywo przykręcony pryzmat? Bo matryce wykręcałem ale, ale tam nie ma jakiś możliwości do deregulacji bo wszystko idealnie jest tam przypasowane. Czy da się to w ustawieniach menu projektora to jakoś dostawiać?
  • #7 10434700
    GORO35
    Poziom 14  
    Czy projektor przed czyszczeniem wyświetlał wszystko normalnie?
  • #8 10434906
    janek1111
    Poziom 13  
    Jak najbardziej normalnie, kolory były idealnie zgrane. Przez czyszczenie chciałem zwiększyć ostrość, po za tym ilość kurzu na elementach świadczyła o jej zasadności.
  • #9 10438128
    janek1111
    Poziom 13  
    Jeśli faktycznie doszło do rozkalibrowania matryc, to jak je skalibrować? - Nie ma śrub kalibracyjnych i nie wiem jaki jest sposób włączenia go wpół rozebranego.... Ktoś na forum może mi w tym temacie pomóc??
  • #10 10446234
    Gitesson
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Jak dla mnie to może to być też spowodowane faktem, że promień wpada na matrycę pod złym kątem. Jesteś pewien, że prawidłowo włożyłeś lustra? W szczególności chodzi o to czy blaszki unieruchamiające lustra są po dobrej stronie. Zawsze też możesz spróbować poruszać delikatnie głowicą z matrycami przy włączonym projektorze i sprawdzić jak się zachowuje obraz - może to cię naprowadzi na rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #11 10462788
    janek1111
    Poziom 13  
    Luster nie wyciągałem, jedynie lekko przecierałem. Być może to wina tego, że wymontowałem matryce (choć jak wcześniej pisałem, ponowne zamontowanie nie powinno zniekształcić obrazu, gdyż części są idealnie dopasowane i nie ma możliwości kalibracji matryc).
  • #12 10463111
    GORO35
    Poziom 14  
    Znaczy odkręciłeś pojedyncze matryce od pryzmatu? Jeżeli tak to moim zdaniem mimo braku możliwości regulacji nastąpiło minimalne przesunięcie, co teraz jest efektem.
  • #13 10480934
    janek1111
    Poziom 13  
    Czyli co? Projektor do wywalenia? Istnieje jakaś szansa na kalibrację? Szkoda go się tak pozbywać...
  • #14 10799806
    fgfg
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam
    Przerabiałem temat z tym projektorem. Też odkręciłem matryce do wyczyszczenia a potem przeczytałem service manual - mądry Polak...
    Ale - da się to naprawić.
    Ja zrobiłem tak.
    Każdą matrycę odkręciłem od pryzmatu (4 czarne śrubki). Rozwierciłem te 4 otwory w rogach matryc na nieco większe aby powiększyć zakres regulacji. Na śrubki założyłem sprężynki dociskowe (krótkie - przycięte na ok 2 zwoje - ponieważ śrubki są krótkie i nie ma miejsca). Potem śrubkami wraz ze sprężynkami przykręciłem matryce nie dokręcając mocno. W zasadzie załapywałem śrubki na ok pół obrotu. Dzięki temu zabiegowi matryce można przesuwać w wystarczającym zakresie.
    Potem zamontowałem wszystko. Ale odkleiłem jeszcze tę czarną folię aby po zamontowaniu płyty głównej mieć dostęp do matryc.
    Włączyłem projektor, wyświetliłem obraz testowy (biała kratka na czarnym tle).
    Do pozycjonowania używałem cienkiego śrubokręta i malutkiego haczyka (coś w rodzaju szydełka).
    Przy pomocy tych dwóch narzędzi ustawiłem zbieżność w ok 15 - 20 min.
    Potem lakierem kapnąłem w okolicach dwóch górnych śrubek przy każdej matrycy aby na stałe zablokować matryce. I Volia - projektor wyświetla jak nowy!
    Tylko uwaga! Przed złożeniem projektora lepiej poczekać aż lakier wyschnie, żeby nie robić dwa razy roboty.
  • #15 10799841
    GORO35
    Poziom 14  
    Przyznam, że bardzo sprytna i zarazem skuteczna metoda. Mam podobny problem po wymianie matrycy w sony vpl cx6. Wszedłem do menu serwisowego i nie ma tam opcji do kalibracji matryc. Spędza mi to sen z oczu, bo na 100% serwisy mają jakiś sposób, aby to doregulować bez ingerencji mechanicznej. Normalnie skonam, ale się dowiem jak to się robi, bo wszystkie nowsze modele projektorów mają już matryce zamocowane na sztywno. Tymczasem gratuluję koledze pomysłowości, bo w końcu Polak potrafi!!!
  • #16 10800016
    fgfg
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Z tego co się dowiedziałem to matryce w SANYO PLC-XU41 są kalibrowane na jakimś zewnętrznym urządzeniu i tam bezpośrednio mocowane do pryzmatu. Tak pewnie jest bo uchwyty matryc są przylutowane do obudowy pryzmatu. Są przylutowane kroplą cyny w 4 punktach na każdą matrycę.
    Service manual do SANYO PLC-XU41 informuje iż pryzmat z matrycami występuje jako jedna część zamienna i nie ma możliwości kalibracji matryc na pryzmacie. Wymienia się cały moduł - niestety...

Nie wydaje mi się żeby była możliwość regulacji zbieżności w trybie serwisowym (programowo) z co najmniej dwóch powodów:

1) Obszar poszczególnych matryc już jest wykorzystany w całości więc przesunięcie obrazu w jakimkolwiek kierunku spowoduje jego obcięcie na tej krawędzi. Nie sądzę że matryce mają większy obszar zapasowy (koszty).

2) Gdyby błąd położenia matryc polegał na obróceniu jednej względem drugiej to nie dałoby to możliwości obrócenia obrazu programowo z powodu zjawiska aliasingu.

Pozostaje więc - zgodnie z zaleceniami producenta - tylko wymiana całości razem z pryzmatem. A wszyscy chyba dobrze wiemy dlaczego producenci zrezygnowali z możliwości dokonywania regulacji, a co za tym idzie, wymiany tylko jednej matrycy...
    Lub kombinowanie po swojemu aby ustawić matryce we właściwym położeniu.

GORO35 znasz może procedurę wejścia w tryb serwisowy w SANYO PLC-XU41?
  • #17 10803298
    GORO35
    Poziom 14  
    Jak do tond nie miałem takiej potrzeby żeby wchodzić do menu serwisowego w sanyo. Jak coś znajdę to dam znać. Sam jestem ciekawy co tam można podregulować.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z ustawieniem elementów optycznych w projektorze Sanyo PLC-XU41 po ich czyszczeniu. Po złożeniu projektora obraz nie był poprawny, co sugerowało błędne ustawienie soczewek i matryc. Użytkownicy forum wskazali na możliwość krzywego przykręcenia pryzmatu lub matryc, co mogło wpłynąć na zbieżność kolorów RGB. Zasugerowano również, że matryce mogą wymagać kalibracji, jednak w modelu Sanyo PLC-XU41 nie ma możliwości regulacji w trybie serwisowym. Użytkownik podjął próby ponownego montażu, ale problem pozostał. Wskazano na metodę modyfikacji mocowania matryc, aby umożliwić ich regulację, co może pomóc w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA