logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać dźwięk przy połączeniu laptopa z TV LCD kablem VGA?

Robik6 16 Lis 2010 12:30 2053 6
REKLAMA
  • #1 8750350
    Robik6
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Witam !

Połączyłem laptop z telewizorem LCD za pomocą kabla VGA. Obraz jest ale nie ma dźwięku :-(
    Proszę o pomoc jak dodać dźwięk ? ...potrzebuję dodatkowe połączeni z gniazdem audio ? Dodatkowy lub inny kabel ? ..a może coś gdzieś w kompie poprzestawać ?
    Pozdrawiam.

Oprogramowanie w kompie XP , brak gniazd HDMI.

Nie wiem czy wybrałem dobry dział dla mojego problemu - jeśli nie to przepraszam.
  • REKLAMA
  • #2 8750415
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 877
    Musisz podłączyć dźwięk dodatkowym "kablem". (VGA nie transmituje dźwięku :cry: )
  • REKLAMA
  • #4 8751300
    Robik6
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedzi i linki.
    Dołączyłem dodatkowo do kabla VGA kabel audio laptop do TV LCD i dalej nic :-(
    Czy trzeba coś przestawić w kompie czy w telewizorze we właściwościach dźwięku itd...?
    Kurcze już nie wyrabiam :-(
    Podpowiedzcie proszę co jest grane ?
  • REKLAMA
  • #5 8751368
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 877
    Może nie w tą "dziurkę" w telewizorze podłączyłeś, w moim jest osobne wejście dźwięku koło gniazda VGA , przy nim napis "audio in VGA".
  • #6 8752167
    Robik6
    Poziom 10  
    Qbuś napisał:
    Może nie w tą "dziurkę" w telewizorze podłączyłeś, w moim jest osobne wejście dźwięku koło gniazda VGA , przy nim napis "audio in VGA".

nie da się pomylić "dziury" :-) mam dwie L i R i kicha głosu jak nie było tak nie ma.
    Myślę że czegoś nie wiem a coś trzeba przestawić w ustawieniach TV. Odbiornik TV mam Philips 37PFL8605H może ktoś jeszcze podpowie mając wiedzę w tym temacie..?

Dodano po 9 [minuty]:

Qbuś napisał:

...oj przyszło mi coś do głowy że chyba Masz racje , do AUDIO in VGA ale muszę mieć kabel do telewizora z jedną wtyczką , a ja kombinuje z kablem co ma dwie wtyczki - może tu tkwi problem..?
    Muszę skombinować taki kabel :-)
    Narazie bardzo dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #7 8756680
    Robik6
    Poziom 10  
    Już po problemie .
    Jak połączenie z kompem VCA to audio tylko z gniazdem audio/VGA/HDMI w TV i jest OK.
    Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik połączył laptop z telewizorem LCD za pomocą kabla VGA, jednak nie uzyskał dźwięku. Odpowiedzi wskazują, że VGA nie przesyła dźwięku, dlatego konieczne jest użycie dodatkowego kabla audio. Użytkownik próbował podłączyć kabel audio, ale nie uzyskał efektu. Wskazano, że ważne jest, aby podłączyć kabel audio do odpowiedniego gniazda w telewizorze, które jest oznaczone jako "audio in VGA". Po dalszych próbach użytkownik zrozumiał, że potrzebuje kabla audio z jedną wtyczką, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA