Jestem użytkownikiem kotła Viessmann Vitopend 100 typ WHE0.Kocioł ten u mnie pracował jako jednofunkcyjny.Dokupiłem zasobnik cwu,czujnik pomiaru temperatury oraz cewkę (napęd)zaworu trójdrożnego i chcę uruchomić kocioł z funkcją podgrzewania cwu w zasobniku. Nie byłoby w tym nic trudnego,gdyby nie fakt że cewka (napęd zaworu trójdrożnego) przewidziany do mojego typu kotła powinien być na 24V, a sprzedano mi na 230V.Serwisant który podał mi nr katalogowy częsci poprostu zle mi go podal.Niestety nie mogę dokonac zamiany tej cewki ani jej zwrotu.W związku z powyższym chcę wstawić przekaźnik pośredniczacy, ktorego cewka byłby pobudzana bezpośrednio ze sterownika LGM 27 , a na styk podałbym 230V , który sterowałby elektromagnesem, a w konsekwencji zaworem trjódrożnym. Uważam ze takie rozwiązanie jest prawidłowe i nie niesie za sobą żadnych zagrożeń.Problem jednak jest taki, ze nie wiem na które piny płyty sterownika mam wpiąc przewody cewki przekażnika pośredniczącego.Na listwie są cztery wsówki w które wchodzą piny wtyczki, a do sterowania cewki potrzebne są dwa.Czy ktoś może mi podpowiedzieć do których pinów mam się podpiąć? Przy listwie nie ma żadnych oznaczeń! i jest miejsce na właczenie tylko jednej wtyczki.Stąd moje przypuszczenie ze ona powinna w to miejce być włączona.
A może ma ktoś wtyczkę np z uszkodznej cewki i chciałby ją odsprzedać? To by znacznie ułatwiło mi podłączenie tej cewki i nie potrzeba byłoby identyfikować wyprowadzeń.
Mogę też pójśc na wymianę cewki 230V na 24V. (moja cewka nowiutka i w orginalnym opakowaniu).Propozycje proszę na PW.
Doświadczonych kolegów proszę o pomoc.
A może ma ktoś wtyczkę np z uszkodznej cewki i chciałby ją odsprzedać? To by znacznie ułatwiło mi podłączenie tej cewki i nie potrzeba byłoby identyfikować wyprowadzeń.
Mogę też pójśc na wymianę cewki 230V na 24V. (moja cewka nowiutka i w orginalnym opakowaniu).Propozycje proszę na PW.
Doświadczonych kolegów proszę o pomoc.