logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi HTS723280L9A362 - 80GB - 7200 RPM - po prostu stanał

groomek 17 Lis 2010 13:49 1970 7
REKLAMA
  • #1 8754772
    groomek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam problem z powyższym dyskiem. Generalnie to bym go wywalił bo jest na gwarancji i Dell dałby mi nowy ale ponieważ mam tam nagrane ważne rzeczy to za wszelką cenę chcę spróbować odzyskać dane z tego dysku. Profesjonalna firma krzyknęła 5000 PLN netto
    Co prawda mam tam nagrane narodziny syna ale nie stać mnie na taką kwotę krótko mówiąc.

Problem polega na tym że najpierw zaczął się chrzanić Vista. Wyskakiwały okienka i po uruchomieniu się zawieszał. Tak więc przeszedłem na Safety Mode i zacząłem przygotowowywać się do archiwizacji. Niestety nie zdążyłem bo w pewnym momencie zawiesił sie w Safety Mode i wisiał i wisiał. Tak więc potraktowałem go przyciskiem Shut Down. Po restarcie komp nie widzi dysku, w biosie go nie ma ani na innych kompach też. Co ciekawe sam dysk się włacza i słychac pracę urządzenia ale zaden system go nie widzi.

Serwis stwierdził: "uszkodzenie zawartości NV-RAM oraz na skutek uderzen glowic o ograniczniki w trakcie powrotu do strefy parkowania (znajdujacej sie poza talerzami), głowice nieporawnie wchodzac na prowadnice doznały uszkodzenia"

Z tego co udało mi się doczytać na forum to kwestia NV-RAM jest pewna. nie jestem przekonany natomiast co do głowicy. Przecież słysze że talerze się kręcą wiec jak to możliwe aby nastąpiło ich uszkodzenie?

Szczęście w nieszcześciu że posiadam drugi taki dysk identyczny. Dlatego chciałbym najpierw sprawdzić czy to nie sama elektronika. Bo nie jestem przekonany co do tej drugiej wady.
    Podpowiedzcie jak to zrobić prawidłowo żeby czegoś nie spartolić? Z góry dzieki
  • REKLAMA
  • #2 8758407
    dollars
    Poziom 11  
    groomek napisał:
    (...)mam tam nagrane ważne rzeczy to za wszelką cenę chcę spróbować odzyskać dane z tego dysku. Profesjonalna firma krzyknęła 5000 PLN netto (...)nie stać mnie na taką kwotę krótko mówiąc.

Nie wiem dlaczego piszesz, że za każdą cenę, skoro jednak nie za każdą a tutaj raczej tanio na pewno nie będzie (jeśli uszkodzona jest głowica/głowice lub zapiły na platerze)

groomek napisał:
    Problem polega na tym że najpierw zaczął się chrzanić Vista. Wyskakiwały okienka i po uruchomieniu się zawieszał. Tak więc przeszedłem na Safety Mode i zacząłem przygotowowywać się do archiwizacji. Niestety nie zdążyłem bo w pewnym momencie zawiesił sie w Safety Mode i wisiał i wisiał. Tak więc potraktowałem go przyciskiem Shut Down. Po restarcie komp nie widzi dysku, w biosie go nie ma ani na innych kompach też. Co ciekawe sam dysk się włacza i słychac pracę urządzenia ale zaden system go nie widzi.

W ustawionym nośniku na Safe Mode nie masz możliwości uruchomienia nośnika, więc zastanów się co piszesz.

groomek napisał:
    Serwis stwierdził: "uszkodzenie zawartości NV-RAM oraz na skutek uderzen glowic o ograniczniki w trakcie powrotu do strefy parkowania (znajdujacej sie poza talerzami), głowice nieporawnie wchodzac na prowadnice doznały uszkodzenia"
    Z tego co udało mi się doczytać na forum to kwestia NV-RAM jest pewna. nie jestem przekonany natomiast co do głowicy. Przecież słysze że talerze się kręcą wiec jak to możliwe aby nastąpiło ich uszkodzenie?

Widać, że czytałeś bez zrozumienia - gdybyś miał uszkodzoną zawartość w NV-RAM lub flash elektronicznie - również nie uruchomiłbyś nośnika. Natomiast co do uszkodzenia mechanicznego, to ten nośnik parkuje głowice poza platerami, więc nie ma to nic wspólnego z tym, czy platery się kręcą. Świadczy to jedynie o tym, że flash NV-RAM nie jest uszkodzony fizycznie a jeśli kombinowałes z jego wgraniem z innego nośnika, to możesz mieć problem z inicjalizacją dysku. Generalnie jeżeli masz zerwane głowice (diagnoza serwisu) radziłbym Ci nie uruchamiać tego dysku.

groomek napisał:
    Szczęście w nieszcześciu że posiadam drugi taki dysk identyczny. Dlatego chciałbym najpierw sprawdzić czy to nie sama elektronika. Bo nie jestem przekonany co do tej drugiej wady.
    Podpowiedzcie jak to zrobić prawidłowo żeby czegoś nie spartolić?

Poszukać odpowiedni lab DR w swojej okolicy, to najbezpieczniejsze dla Twoich danych.
  • REKLAMA
  • #3 8758569
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Są tańsze firmy. Zapewne kwotę usłyszałeś od firmy O... ;) Najdroższej w PL.
  • #4 8758926
    groomek
    Poziom 10  
    Dollars:
    Odnosnie "za wszelką cenę"
    Jak pisałem ten post to wiedziałem ze zaraz znajdzie sie taki "spec" co to od razu znajdzie i wyrzuci. Nie pomyliłem się. To problemu nie rozwiaże wiec nie dyskutujmy o tym co niepotrzebne. 5000 to dla mnie za dużo, koniec i kropka.

Pisząc o Safgety Mode mam na mysli ten w Windowsie
    Dysk działał aż się w nim zawiesił i potem już nie można było uruchomic kompa bo nie widział dysku ani Win ani Bios.
    Tak wiec zadam pytanie konkretnie:
    czy wyłaczając komp poprzez "wyciagniecie wtyczki" gdy sie zawiesił mogła uszkodzić się głowica tak jak to pisze serwis?

Co do opisanych przeze mnie symptomów to czy nie sadzicie ze kwestia uszkodzenia mechanicznego talerzy jest w tym przypadku naciagana aby wybulic wiecej pieniedzy? Dysk nigdy nie upadł ani nawet mocnych wstrząsów nie przeżył. Więcej laptop w 90 procentach był Hibernowany a nie wyłączany wiec za dużo operacji Włacz/Wyłacz to w życiu nie przeżył.

W pracy mam identycznego Laptopa z identycznym dyskiem i nie ma on takiej taryfy ulgowej. Jeździ w delegacje, torba rzucana na siedzienie, czesto "wyciagam wtyczke z gniazkda" po prostu o niego nie dbam i jak do tej pory żadnych objawów. A ten wychuchany, wymuskany i po jednym z pierwszych shut downów się wysypał. To mnie najbardziej wkurza w tym wszystkim.

Dodano po 1 [minuty]:

michal_aniol napisał:
    Są tańsze firmy. Zapewne kwotę usłyszałeś od firmy O... ;) Najdroższej w PL.

mozesz podpowiedziec jakąś z okolic Wawy?
    ale taką niwielką i uczciwą a nie jakas korporacje co to na prezesów i managerów muszą zarobic?
  • REKLAMA
  • #5 8759235
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Z wawy nie znam nikogo wartego polecenia. Dysk możesz wysłać, są dobrzy specjaliści w innych miastach ;)
  • #6 8759432
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    1) Czy dysk był otwarty w poprzedniej firmie?
    2) Czy dysk obecnie stuka głowicami? Czy po podłączeniu zasilania uruchamia się silnik (na ile zrozumiałem, to uruchamia)? Czy przystawiając ucho do dysku słyszysz pracę głowic?
    3) Od pojawienia się pierwszych objawów w systemie (jakie komunikaty?) do unieruchomienia dysku ile razy restartowałeś komputer (w przybliżeniu)?
  • REKLAMA
  • #7 8760727
    groomek
    Poziom 10  
    msthhk napisał:
    1) Czy dysk był otwarty w poprzedniej firmie?
    2) Czy dysk obecnie stuka głowicami? Czy po podłączeniu zasilania uruchamia się silnik (na ile zrozumiałem, to uruchamia)? Czy przystawiając ucho do dysku słyszysz pracę głowic?
    3) Od pojawienia się pierwszych objawów w systemie (jakie komunikaty?) do unieruchomienia dysku ile razy restartowałeś komputer (w przybliżeniu)?

Ad 1 - Z tego co mi wiadomo otwierany nie był
    Ad 2 i 3 - tak dysk się uruchamia i słychać ze we wnetrzu jest "ruch" ale nie mam umiejetnosci aby ocenić czy to pracujace głowice
    Ad 4 - komputer był restartowany okolo 3-5 razy i wszystko było ok. po czym poprosiłem specjaliste coby zerknał. przyszedł włączył kompa i zawiesił się w Safe Modzie w Windowsie. Specjalista zrobił to samo co ja wczesniej czyli nacisnał guziczek i go przytrzymał i po tym juz bios nie widzi dysku
  • #8 8760958
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Ad 2 i 3: Czy ten ruch, to tylko odgłos kręcącego się talerza (czyli rozpedzanie i szum talerza), czy słyszysz też charakterystyczne kliknięcie głowicy, a potem 'skrobanie' przy kalibracji? Posłuchaj pliku.
    Załączniki:
    • hts.rar (814.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem Hitachi HTS723280L9A362, który przestał być widoczny w BIOSie i systemie po zawieszeniu się w trybie awaryjnym Windows. Dysk był używany w laptopie, na którym zarejestrowano ważne dane, w tym narodziny syna. Użytkownik rozważał odzyskanie danych, ale koszt usługi profesjonalnej firmy wynosi 5000 PLN, co jest dla niego zbyt wysoką kwotą. W odpowiedziach poruszono kwestie uszkodzeń mechanicznych, w tym głowic oraz NV-RAM, a także zasugerowano poszukiwanie tańszych usług odzyskiwania danych. Użytkownik podkreśla, że dysk nie był narażony na wstrząsy ani upadki, co budzi wątpliwości co do diagnozy serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA