logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prosty nadajnik FM (87,5-108) z zasięgiem 300 m - 1000 m

esperoaranos 20 Nov 2010 18:20 2592 16
ADVERTISEMENT
  • #1 8768017
    esperoaranos
    Level 14  
    Rate: 5
    Witam. Chciałbym zbudować prosty nadajnik FM (oczywiście tylko w celach doświadczalnych i po jednym uruchomieniu został by on odstawiony na półkę, proszę mi się tu nie rozpisywać o polskim prawie - to forum elektroniczne a nie prawnicze) w paśmie 87,5 - 108 MHz o zasięgu od 300 do 1000 metrów lub więcej. Znalazłem 2 projekty. Jeden prosty i dla mnie zrozumiały a drugi też prosty ale już dla mnie tak nie bardzo zrozumiały, jednak bardziej mnie zainteresował ze względu na moc 1W. Nie wiem jak zrobić te cewki z mikrohenrami, czy tam gdzie pisze out to antena, gdzie masa, mikrofon i czy te wszystkie trójkąty to właśnie połączyć jako masa. A co do pierwszego to mam pytanie co trzeba zrobić aby w miejsce mikrofonu wstawić np. MP3 czy wyjście na głośniki z komputera i czy można by jeszcze wydłużyć jego zasięg dzięki zastosowaniu wzmacniacza czy coś by się popsuło. Ten jaki mi przyszedł do głowy to na BF240 (schemat zamieszczam poniżej)

Źródło pierwszego: To view the material on this forum you must be logged in.

Źródło drugiego: To view the material on this forum you must be logged in.

Schemat pierwszego:
    To view the material on this forum you must be logged in.
    i schemat wzmacniacza o którym pomyślałem:

Schemat drugiego, już trochę spolszczony przeze mnie:

PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC
  • ADVERTISEMENT
  • #2 8768954
    Anonymous
    Level 1  
  • ADVERTISEMENT
  • #3 8769253
    SP5ANJ
    Rest in Peace
    Help: 1382
    Rate: 655
    esperoaranos wrote:
    Chciałbym zbudować prosty nadajnik FM (oczywiście tylko w celach doświadczalnych i po jednym uruchomieniu został by on odstawiony na półkę ...

Jeżeli w celach edukacyjnych i po uruchomieniu ... - to po co pytasz o zasięg. ???
    Quote:
    Nie wiem jak zrobić te cewki z mikrohenrami, czy tam gdzie pisze out to antena, gdzie masa, mikrofon i czy te wszystkie trójkąty to właśnie połączyć jako masa.

Słabo to widzę jeżeli masz takie pojęcie o Radiotechnice.

Odpowiadając na Twoje pytanie to żaden z tych nadajników nie pokryje terenu 1km nawet przy czułości odbiornika około 15uV/50om .

Quote:
    A co do pierwszego to mam pytanie co trzeba zrobić aby w miejsce mikrofonu wstawić np. MP3 czy wyjście na głośniki z komputera

Wstawić kondensator separujący (szeregowo z wejściem).

Pozdrawiam.
  • #4 8769304
    SP8JZ
    Level 33  
    Help: 143
    Rate: 211
    Ta cewka to nie jest udziwnienie, tylko piracka wersja oscylatora colpitsa ze sprzężeniem pojemnościowym. Tzw. "pluskwa"
    Podobnego pirata widziałem kiedyś w internacie. Niezwykle stabilny oscylator (nie pamiętam jaki), separator plus wersja stopnia końcowego j/w - 3szt. BF195. Zmierzyłem moc na sprawdzianie PAR'u (ten segmentowy) i uwaga...1,5W out !
    SP5ANJ, czy my dobrze robimy?
    Cel ma się rozumieć badawczo-poznawczo-naukowy.
  • ADVERTISEMENT
  • #5 8769418
    esperoaranos
    Level 14  
    Oczywiście badawczo-poznawczo naukowy. Dziękuję za rady. Chyba zrobię ten pierwszy jeżeli kolega mówi że niezwykle stabilny. Macie może jakieś uwagi czy rady w kwestii jeszcze lepszego udoskonalenia tego nadajnika? Aha i mam 2 tranzystory BF195 wymontowane ze śnieżki, coś podmienić? zmienić? I jakiej pojemności ten kondensator i na ile volt? Chyba bardzo mało... Walić śmiało, nie obrażę się za bardzo krytyczne komentarze, jestem w tej dziedzinie elektroniki noob'em ^^
  • ADVERTISEMENT
  • #6 8769464
    SP8JZ
    Level 33  
    Nie zrozumieliśmy się.
    Twój układzik to jest po prostu piracka wersja pluskwy, której schemat wersji podstawowej jest narysowany w każdej szanującej się szatni szkoły o profilu elektronicznym.
    Ale ja mówię o całkiem innym układzie z tą różnicą, że stopień końcowy był w podobnej wersji układu z równolegle łączonymi tranzystorami i obawiam się, że schematu w sieci nie ma. To była czterostopniowa konstrukcja ze wzmacniaczem m.cz. Spróbuję poszukać czegoś podobnego......

PS. Ten układ przestaje działać, kiedy zbliżysz do niego chociażby dłoń! Pisałem Ci - szukaj czegoś stabilniejszego.
  • #7 8769506
    esperoaranos
    Level 14  
    Aha, generalnie chodzi mi o to żeby dla satysfakcji nadać coś odległość 300 - 1000 m. na legendarnym paśmie 88-108 MHz np. na 89.10 MHz, tam jest głucho... Nie mam na celu zakłócania stacji radiowych czy TV. Chciałbym aby schemat był banalny i części łatwe w zdobyciu. Byłbym bardzo wdzięczny za odnalezienie czegoś jak kolega powyżej pisze.
  • #8 8769523
    SP8JZ
    Level 33  
    Uczenie się, a łamanie prawa to dwie różne bajki. Masz zamiar łamać prawo, a następnie myślisz o kontrukcji - wybacz, ale przeczytaj sobie co napisałeś na początku. Mam wrażenie, że masz nieco rozszczepioną osobowość.
  • #9 8769528
    esperoaranos
    Level 14  
    Ale mówię - po dokonaniu tego wyczynu nadajnik zostaje odstawiony na półkę! I chcę się nadal uczyć, a nie zostać gangsterem... I nie będę nadawał tam gdzie radio jakieś.

Nigdy sobie nie wybaczę że udałem się do liceum - profil humanistyczny....;/
  • #10 8769548
    Anonymous
    Level 1  
  • #11 8769606
    SP8JZ
    Level 33  
    A dlaczego ja odpowiedziałem koledze, który ma zamiar zostać piratem, jak myślisz?
    Odpowiem tak: po części odpowiedziałeś na to pytanie. Z tym, że nie chodziło do końca o fantastyczne hobby jakim jest krótkofalastwo - niestety jest to gips dla dobrze sytuowanych finansowo ludzi, lub pasjonatów którzy potrafią zrobić to własnoręcznie.
    Są tacy, którzy potrzebują takich prostych rzeczy, aby stawiać sobie coraz wyższe wymagania związane z edukacją
    I kol. ANJ też pewnie ma ten sam dylemat.
  • #12 8769633
    esperoaranos
    Level 14  
    SP8JZ wrote:
    A dlaczego ja odpowiedziałem koledze, który ma zamiar zostać piratem, jak myślisz?

Ja mam zamiar zostać piratem? Jezu Chryste... Gdyby tak miało być to bym sobie kupił np. to:To view the material on this forum you must be logged in.

Wszystko gotowe, tylko włączyć i zakłócać. Ale mi chodzi o satysfakcje że zrobiłem coś sam!
  • #13 8769634
    SP8JZ
    Level 33  
    Moje pierwsze urządzenie, które wykonałem sam było wręcz genialne w swojej prostocie i dowiedziałem się o tym dopiero w technikum ! Był to odbiornik detektorowy i masz przykład na mojej osobie jak proste rzeczy mogą wciągać. Dzisiaj pracuję w tym zawodzie.
    Kolego esperoaranos taka mała sugestia: pracujesz na ostrzeżenie
  • #14 8769653
    esperoaranos
    Level 14  
    Jednak mimo moich próśb zeszliśmy na politykę. Wróćmy do tematu, jakieś konkrety pomysłów prostych nadajników? Jeżeli nie to za jakiś czas wezmę się za ten pierwszy projekt...
  • Helpful post
    #15 8769691
    Anonymous
    Level 1  
  • #16 8769708
    SP8JZ
    Level 33  
    Masz pewnie na myśli koszta. Nie wypowiadam się. Powiedziałem, co wiedziałem.
  • #17 8769723
    esperoaranos
    Level 14  
    Kolego RitterX - właśnie o to mi chodziło! (MC2833) Od poniedziałku zbieram materiały.

Aha, i obiecuje że za miesiąc, może półtora, spróbuje to z 1 postu i odezwę się do Ciebie z wynikami. :P Temat zamykam, lecą pkt.

Topic summary

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat budowy prostego nadajnika FM w paśmie 87,5-108 MHz z zasięgiem od 300 do 1000 metrów. Znalazł dwa projekty, z których jeden jest prostszy, a drugi bardziej skomplikowany, ale interesujący ze względu na moc 1W. Użytkownik ma wątpliwości dotyczące budowy cewek oraz podłączenia mikrofonu lub źródła dźwięku, jak MP3. Odpowiedzi wskazują na potrzebę użycia odpowiednich tranzystorów, takich jak BFR91, oraz na konieczność poszukiwania prostszych schematów nadajników. Wskazano również na problemy związane z zasięgiem oraz stabilnością układów. Użytkownik wyraża chęć nauki i eksperymentowania, ale nie ma zamiaru łamać prawa.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT