logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stałe napięcie na wyjściu wzmacniacza bez końcówek - co może być przyczyną?

wojtek57 01 Paź 2004 23:19 1463 9
REKLAMA
  • #1 886490
    wojtek57
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    witam kolegow.chcialbym sie zapytac jaka moze byc przyczyna takiego objawu we wzmacniaczu.koncowki sa wyjete,pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 886585
    wojtek57
    Poziom 15  
    a mozna cos wiecej?
  • REKLAMA
  • #4 886775
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    NO własnie sam byś napisał coś wiecej ani typu wzmacniacza ani nic. (końcówki wyjęte) Już po przestudiowaniu schematu powinniśmy CI powiedzieć.

KOńcówki wyjęte... znaczy ze wyjąłeś tranzystory wyjściowe... czy moduły? jak w WS304S?

Jesli wyjąłeś tranzystory znaczy że masz uszkodzone stopnie sterujace. Ale więcej szczgułów
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 886798
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Masz napewno uszkodzony wzmacniacz końcowy (mocy).Bez podania schematu nic dokładniej nie można określić.
  • #6 886984
    wojtek57
    Poziom 15  
    witam. troche sie juz z nim mecze.wczesniej juz pisalem o nim,ale nic ,wydawalo mi sie ze juz go zrobilem,aha,to jest technics su-vx800,koncowki na tranzystorach 2sa1265*2 i 2sc3182*2 na kanal,tak wiec wlaczylem go pogral troche jakies 15 min i koniec poszly wszystkie tranzystory mocy i troche innych elementow,teraz wymienilem wydaje mi sie wszystko i go wlaczylem bez tranzystorow mocy,po kilku sekundach wlacza sie przekaznik od kolumn i monentalnie sie wylacza,mierzylem napiecie na wyjsciu na prawym kanale ma ok 4V.napiecie zasilania jest ok +-60V,napewno przeoczylem jakis element,tylko gdzie dalej szukac?
  • #7 887808
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam Wojtku! Musisz wyjąć tranzystory z wzmacniacza różnicowego i sprawdzić ich bety, jak będą rozjechane, to musisz sparować, inaczej się nie da.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 887900
    wojtek57
    Poziom 15  
    witam Janka.sluchaj,ty masz ten schemat moglbys mi podpowiedziec gdzie na schemacie jest wzmacniacz roznicowy?pozdr.
  • #9 887934
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Cały sęk w tym, że nie mam schematu, bo bym Ci od razu powiedział, co trzeba wymienić, na pewno będzie na elektrodzie, musisz sobie go ściągnąć, a potem go wrzucić na forum, albo mi przesłać na skrzynkę, jak wolisz.
  • #10 887967
    wojtek57
    Poziom 15  
    witam.ty pewnie myslisz o sony ta-f270 bo taki tez mam ale tutaj ja pisze znowu o tym nieszczesnym technicsie soniaka odloze pewnie na pozniej jak bede mial skaner to wtedy wrzuce go tutaj.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Technics SU-VX800 wykazuje stałe napięcie na wyjściu pomimo wyjęcia tranzystorów końcowych mocy (2SA1265 i 2SC3182 po dwa na kanał). Po wymianie uszkodzonych tranzystorów mocy i innych elementów, przy włączeniu bez tranzystorów mocy, przekaźnik kolumn załącza się i natychmiast wyłącza. Napięcie zasilania wynosi około ±60 V, a na wyjściu prawego kanału utrzymuje się około 4 V. Możliwe przyczyny to zwarcie ścieżek, uszkodzone stopnie sterujące, a także niewłaściwe parametry tranzystorów wzmacniacza różnicowego, które należy wyjąć i sprawdzić ich wzmocnienie prądowe (beta), a następnie sparować. Brak schematu utrudnia dokładną diagnozę, zalecane jest pozyskanie schematu serwisowego i analiza stopni wzmacniacza różnicowego oraz ścieżek sygnałowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA