logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB TTI 880 - Słabe nadawanie po zmianie anteny, możliwa usterka PTT?

casaDEstifler89 21 Lis 2010 22:32 2982 4
REKLAMA
  • #1 8773744
    casaDEstifler89
    Poziom 10  
    Witam wszystkich forumowiczów!!

Wnoszę nowy temat, gdyż po przejrzeniu kilkudziesięciu postów a propos problemów z nadawaniem i gruszką, nie znalazłem mojego przypadku.
    Tak więc 3 dni temu radio działało normalnie. Po zmianie anteny, a właściwie przy próbie sprawności spotkała mnie niespodzianka. Mianowicie po wciśnięciu przycisku PTT sygnał na wyświetlaczu waha się pomiędzy 2-3, gdzie kiedyś widniała zawsze moc maksymalna w skali 5/5. Jeżeli chodzi o przełączanie z RX na TX to jest ok.

Jeżeli chodzi o odbieranie, to wszystko słyszę normalnie i bez większych szumów czy też zakłóceń. Podczas próby nadawania jestem słyszalny w promieniu 0,5-1,5 km lub też dalej z dużymi zakłóceniami.

Czy możliwa jest usterka samego przełącznika PTT, jego styków czy też wina leży po stronie podzespołów radia??
    Pozdrawiam

Regulamin pkt 11.1. Popraw to. / Olek II/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8774078
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 854
    Wygląda na winę anteny(źle zestrojona). Podmień i opisz efekty
  • REKLAMA
  • #3 8781872
    casaDEstifler89
    Poziom 10  
    Dzięki wielkie za sugestię. Okazało się, że wina nie leży może po stronie samej anteny, jak kabla, który przytrzaśnięty na pewnym odcinku źle łączył.

Teraz podmieniłem na kabel H155 Cabletech'a i wydaje się być na razie w porządku z tym nadawaniem. Zastanawia mnie jednak, jak wpływa potencjalnie wysoka jakość tego kabla na odbiór i nadawanie. Nie mogę odpowiednio wyregulować pokrętłami SQUELCH i RF GAIN, aby dźwięk odbioru był wyraźny. Odbiera sygnał z odległości około 6-7 km i przerywa, trochę trzeszczy. Mnie w tej samej odległości słychać dobrze.

Jakaś rada?
  • REKLAMA
  • #4 8781951
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 854
    To już zależy od radia. Nie każde radio będzie dobrze pracować z każdą anteną. Antena może być zbyt skuteczna i zatykać radio itp.

Kabel na odcinku do 5m bez znaczenia byle miał impedancje 50Ohm. Na większe odległości dobiera się kabel ze względu na tłumienie sygnału. H155 jeden z lepszych kabli
  • #5 8782223
    casaDEstifler89
    Poziom 10  
    Podejrzewałem taką właśnie ewentualność, z tym, że pod tym samym radiem posiadałem antenę PRESIDENT MISSOURI na oryginalnym kablu i wszystko działało perfekcyjnie. Zasięg działania nawet do 15 km. Teraz posiadam SUNKER ELITE CB116. Czy możliwym jest, iż choć antena jest gorszej jakości, to kabel podnosi jakość przesyłu sygnału i przez to właśnie radio się "zatyka"?

Dodano po 4 [minuty]:

Zapomniałem dodać, że długość kabla po zmierzeniu wynosi 4,8m. Natomiast jeśli chodzi o wskaźnik mocy nadawania, to teraz na tym H155 momentalnie wyznacza wartość maksymalną. Wcześniej dążył bardziej powoli. Jeżeli można byłoby tak rzec, to tak "na raty". Najpierw do 2-3, następnie wyświetlał maksimum.

Pozdrawiam i dziękuję za wypowiedzi.
REKLAMA