logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór karty graficznej low-profile do Dell Optiplex GX260 z AGP 4x i zasilaczem 180W

Shadow9955 22 Lis 2010 14:53 9291 16
  • #1 8775305
    Shadow9955
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam szanownych kolegów.
    Chciałbym kupić dobra kartę graficzna do modelu jak w temacie .Niestety ma obudowę typu Desktop wiec w gre wchodzą karty low-profile...
    Na pewnym portalu aukcyjnym znalazłem taką oto kartę: Klik

niestety mam parę wątpliwości:
    1.Czy karta pójdzie na tym komputerze? (chodzi o zasilacz chyba 180W)
    2.Czy karta pod AGP 8x pójdzie na 4x?
    3. czy są do tego modelu inne , mocniejsze zasilacze , albo czy da sie wstawic jakiś normalny ATX np 400W(poza obudową)
    prosze o pomoc.
    Pozdrawiam
  • #2 8775836
    mr_barbrady
    Poziom 10  
    Pójdzie na 4x, 180W to na pewno za malo dla tej karty.
  • #3 8776263
    Shadow9955
    Poziom 9  
    Szkoda...
    nie wiem, moze jednak da sie?
    Sama karta pobiera max 48W, mój ''komputer'' to
    Pentium 4 2.0GhZ
    Dysk Maxtor 40GB
    512 MB RAM
    Napęd CD-ROM 48x Lite-On
    Moze ma troche mocy w ''zapasie''? bo ktoś tu juz pisał że ma Della GX260 I karte ATI3450.....
  • #4 8779177
    dag86
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,
    przerabiałem ten temat w swoim GX270 jedyne co stabilnie pracowało u mnie przy fabrycznym zasilaczu i P4 3GHz to radeon 9550 128MB. Jest jeszcze jedna istotna sprawa a mianowicie AGP 4x. Jaki jest sens szukania jak najszybszej karty graficznej skoro i tak ograniczasz jej parametry powolnym złączem. Jest jeszcze jeden istotny problem temperatura w obudowie. Zauważyłem u siebie po włożeniu radeona, że podniosła się temperatura wewnątrz obudowy co skutkowało podwyższoną temperaturą procesora i głośną pracą chłodzenia na nim. Uruchamianie gier trochę lepszych od pasjansa skutkowało odpaleniem czegoś podobnego do silnika odkurzacza w pokoju.
  • #5 8833193
    Shadow9955
    Poziom 9  
    mnie to nie dotyczy :)
    kupiłem radeona 3450 i DZIAŁA Oo wszystko ciche, tylko jak np. uruchomiegta sa na max detalach to trochę szumi ^^ ale wazne że działa płynnie.
    Czy ktoś wie jaką nagrywarke DVD mozna do niego wsadzić?
  • #6 8837646
    szczepanizator
    Poziom 2  
    Hej,

ja do gx260 wsadziłem nagrywarkę od laptopa, na allegro są odpowiednie przejściówki.

Zamierzam zamontować taka samą kartę jak Ty ale mam w planie wymianę procka na 3 gigowy i zastanawiam się czy zasilacz pociągnie to wszystko.

Napisz gdyby działo się coś podejrzanego.

Pozdrawiam.
  • #7 8841031
    Shadow9955
    Poziom 9  
    Hej,
    Niestety ale tej karty i procesora 3GhZ na bank nie pociągnie
    Ja teraz komibinuje jak wstawić inny zasil. (niekoniecznie w obudowie)
    O efektach dam znać
  • #8 8982817
    szczepanizator
    Poziom 2  
    Siemano,

pisałeś, że karta ta pobiera max 48W, czy to pewna in formacja? Gdzie ją znalazłeś?

Staram się zmniejszyć pobór prądu pozostałych komponentów, wymieniłem dysk na SSD, kupiłem nagrywarkę z zewnętrznym zasilaczem.

Mój procek max pobiera 80W + 48W karta + 2W dysk. Razem daje to 130W czyli zostaje 30W na płytę główną (GX260 posiada zasilacz 160W). Wydaje się, że OK.

Muszę tylko sprawdzić czy rzeczywiście ta karta pobiera 48W - jak tak to kupuje.

Daj znać proszę,

pozdro,
  • #9 9113291
    wgruza
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Witam,
    ze swojego doświadczenia mogę napisać że Dell GX270 w obudowie SFF (najmniejszej) z zasilaczem o mocy 160W pracuje poprawnie z zainstalowanymi komponentami:
    - CPU: Intel Pentium 4 HT 2,8 Ghz, 512 KB Cache , Nothwood
    - RAM: 2 x 1 GB DDR 1 400Mhz
    - GPU: Asus AH3450 256MB DDR2 (Radeon HD3450)
    - Nagrywarka DVD 8x (slim)
    - HDD: WD Caviar Green 500GB Sata
    - Urządzenia USB: Karta WiFi B/G, kamera internetowa, Bluetooth

Całość pracuje w takiej konfiguracji już ponad 2 lata, nie ma problemów ze stabilnością czy "wyciem" wentylatora (zainteresowanych jak polepszyć chłodzenie w tych komputerach zapraszam do jednego z moich tematów - szukaj: GX270).
    Komputer stoi w zabudowanym (otwieranym) biurku, za monitorem. Nie ma za dobrych warunków na "świeże, zimne powietrze.
    Uważam ten komputer za naprawdę kawałek solidnego sprzętu a firmę Dell za jak najbardziej godną polecenia (z HP i Fujitsu mam nie miłe doświadczenie).

Aha ... płyta GX270 obsługuje AGP 8x, więc nie prawdą jest, że nowsze karty pracują w wolniejszym trybie. Zresztą, nawet jeśli by tak było to przepustowość AGP 4x nie stanowi "wąskiego gardła" dla systemu (brak spadku wydajności - inne komponenty mają większy wpływ).
  • #10 10859702
    baggy1997
    Poziom 1  
    Proszę o gadaniu na temat , bo z niego zboczyliście . Mam lepszy zasilacz od założyciela tematu ( chyba 240 W ) , ale też chciałbym wiedzieć jaką kartę graficzną można kupić na tę płytę główna za ok.100-150 zł i ewentualnie jeszcze proszę o doradzenie jaki kupić tani zasilacz .

Z góry dziękuję .. Bagiet
  • #11 10869634
    wgruza
    Poziom 21  
    Witam.
    Opisz jaki typ obudowy posiadasz.
    Jeśli to Dell GX270 w obudowie desktop, jak ta:
    Wybór karty graficznej low-profile do Dell Optiplex GX260 z AGP 4x i zasilaczem 180W
    to prawdopodobnie masz zasilacz 210W.
    Zauważ że zasilacz nie jest standardowy więc nie ma właściwie możliwości podmiany go na inny niż oryginalny.
    Do obudowy typu desktop i USFF możesz użyć tylko kart AGP niskoprofilowych / low profile.
    Jedyną sensowną kartą tego typu jest ASUS AH3450 (Radeon HD3450).
    Karta występuje w dwóch wersjach:
    1. 256MB pamięci, złącza: DVI, VGA (na taśmie), TV-Out

2 512MB pamięci, złącza: DVI, VGA (na taśmie), HDMI

Obie te karty spisują się całkiem nieźle (używam kilku GX270), chyba nie ma nic silniejszego na niski profil.
    Karty są bardzo energooszczędne (u mnie chodzą na zasilaczu 160W - bez problemów), ale wymagają podłączenia dodatkowego zasilania na złącze typu MOLEX (jak w starych HDD, CD).
    Słabą stroną tych kart jest ich chłodzenie. Niewielki radiator i wentylator bez możliwości regulacji obrotów. Ponadto wentylator cechuje się małą żywotnością - u mnie w obu kartach się zatarł i musiałem wymienić na lepsze.
    W cenie jaką podałeś powinieneś bez problemu się zmieścić - proponuje szukać na aukcjach internetowych - nowe karty to już rzadkość.
    Obie karty mają wbudowany sprzętowy dekoder do filmów HD - dosyć kłopotliwy w konfiguracji ale jednak jest
  • #12 10870036
    kozak69
    Poziom 25  
    Ocena: 76
    a do pci express co bys polecil?
  • #13 10870096
    wgruza
    Poziom 21  
    To ma być karta do Dell GX280 Desktop?
    Jeśli tak to szukałbym czegoś od ATI (najlepiej nie wymagającego podłączania zewnętrznego zasilania) np. HD 5450 (raczej wersja z aktywnym chłodzeniem, ze względu na brak miejsca sam radiator może nie wystarczyć)
  • #15 10870446
    wgruza
    Poziom 21  
    Jeśli podałeś dobry model to z informacji:
    http://bizsupport2.austin.hp.com/bc/docs/support/SupportManual/c01361552/c01361552.pdf

i tu:
    http://bizsupport2.austin.hp.com/bc/docs/support/SupportManual/c01602850/c01602850.pdf
    wynika, że tylko karty nisko profilowe wejdą do tego komputera.

Nie wiem jak z zasilaczem ale myślę, że podobnie jak w Dell-ach, czyli szału nie ma.
    Polecona karta (HD 5450 w niskim profilu) też powinna być ok.
    Przypominam, że temat jest o komputerach Dell z rodziny GX więc jeśli masz jakieś dodatkowe pytania o HP to załóż osobny wątek.
  • #16 10870808
    kozak69
    Poziom 25  
    Ocena: 76
    z tego co widzialem to zasilacz ma okolo 240W i chyba kupię tego HD5450
  • #17 14161756
    cronics
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Potrzebuje zamienniki kondensatorow to tej plyty GX260 bo o orginaly ciezko 3.6v 1800 mikro ultra low esr pomocy bo juz nie wiem gdzie szukac

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują na temat wyboru karty graficznej low-profile do komputera Dell Optiplex GX260, który obsługuje złącze AGP 4x i ma zasilacz o mocy 180W. Wiele osób podkreśla, że zasilacz 180W może być niewystarczający dla niektórych kart graficznych, mimo że niektóre modele, takie jak ATI Radeon HD 3450, działają poprawnie w tej konfiguracji. Użytkownicy zwracają uwagę na ograniczenia związane z temperaturą wewnętrzną obudowy oraz na konieczność poszukiwania kart graficznych, które nie wymagają dodatkowego zasilania. Pojawiają się również pytania o możliwość wymiany zasilacza na mocniejszy oraz o inne komponenty, takie jak nagrywarki DVD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA