logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo DMQ-14a1 TXT - Przekaźnik tyka, telewizor nie startuje, płyta CP-330

22 Lis 2010 16:50 4215 11
REKLAMA
  • #1 8775690
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 8776137
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    macinek89 napisał:
    Tak jak w temacie, telewizor nie startuje, po włączeniu zasilania poprzez włącznik główny telewizor jest w stanie czuwania, jednak po każdej jednej próbie uruchomienia przekaźnik załącza się tylko na chwilkę i natychmiast wyłącza. Podczas przytrzymania przycisku aby włączyć przekaźnik "tyka" z częstotliwością ok 10Hz. Płyta główna to niby CP-330 chociaż wg schematu wiele rzeczy mi się nie zgadza. Odłączyłem wyjście przekaźnika i o dziwo sam działa poprawnie, przechodzi z stanu czuwania i załącza się na stałe. Co może być przyczyną awarii?
    z góry dziękuję za pomoc.

W takim dziale takie pytanie? Nawet w tym niższym trzeba wykazać się podstawową wiedzą. Coś pomierzyłeś? Pochwal się.
  • REKLAMA
  • #3 8777063
    aruna dyndane
    Poziom 24  
    Cytat:
    Co może być przyczyną awarii?

Starość.
  • #4 8777567
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    macinek89 napisał:
    Płyta główna to niby CP-330 chociaż wg schematu wiele rzeczy mi się nie zgadza.

No to napisz co ci się nie zgadza. Czy poza odłączaniem wyjścia przekaźnika, potrafisz coś jeszcze?

macinek89 napisał:
    po każdej jednej próbie uruchomienia przekaźnik załącza się tylko na chwilkę i natychmiast wyłącza.

Dlaczego wyłącza? Czego mu brakuje? W czasie startu trzeba działać i logicznie myśleć, miernik, oscyloskop, raptem 10-15 minut i po diagnozie. Z za klawiatury nikt nie podpowie, bo i sensu by to nie miało bez twojej pomocy.
  • #5 8779474
    aruna dyndane
    Poziom 24  
    Rzucił hasło i zniknął. Po paru dniach wpadnie i będzie szukał "gotowca", a tu guzik :)
  • REKLAMA
  • #6 8802897
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 8802983
    lamer.
    Poziom 33  
    Ocena: 49
    Cytat:
    Nie każdy siedzi dzień w dzień przed komputerem.

No to oczekuj podpowiedzi za tydzień.
    Miłego tygodnia Ci życzymy.
    Wszelkie uwagi za tydzień proszę.
  • #8 8803452
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    macinek89 napisał:
    Dostałem tv z prośbą rozwiązania awarii, nie mając większego pojęcia o analizie toru HV zwróciłem się z prośbą tutaj. Jeśli ktoś podpowie jakie punkty pomierzyć co na początku zbadać to myślę, że sobie poradzę.
    To jest dział Serwis-dalej czytaj ( mój podpis) co tam pisze.
    Jak chcesz nauki to też pisze gdzie.
  • #9 8804530
    aruna dyndane
    Poziom 24  
    Cytat:
    Nie każdy siedzi dzień w dzień przed komputerem.

Za tydzień powiem ci co o tym myślę.
  • REKLAMA
  • #10 8808076
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 8808858
    andrzej c
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Zanim wymienisz TDA3653B zrób to z kondensatorami elektrolitycznymi w jego aplikacji. Pozystor i R807 mają się grzać. Ponieważ odbiornik już nie młody dla świętego spokoju wymień kondensatory elektrolityczne w przetwornicy po pierwotnej i wtórnej stronie.
  • #12 9357617
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Daewoo DMQ-14a1 TXT nie uruchamia się, a przekaźnik tyka z częstotliwością 10Hz. Po odłączeniu wyjścia przekaźnika, układ działa poprawnie. Użytkownik nie ma sprzętu pomiarowego poza multimetrem i prosi o wskazówki dotyczące diagnozy. Po wymianie kondensatora C414 telewizor się uruchomił, ale pojawiła się pozioma linia na ekranie, co sugeruje problem z odchylaniem pionowym. Użytkownik planuje wymienić układ TDA3653B oraz sprawdzić kondensatory elektrolityczne w aplikacji. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez wymianę C414 i TDA3653B, co przywróciło obraz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA