logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo DMQ-14A1 TXT - spuchnięty kondensator C414, TV nie włącza się

Grzes55555 19 Paź 2009 00:45 1962 4
REKLAMA
  • #1 7146616
    Grzes55555
    Poziom 10  
    ponawiam posta ze względu nadgorliwości panów ,,moderatorów" którzy swoją nadgorliwością powołując się na pkt 8.1. regulaminu wyrzucają moje posty.
    Nie wiem czy jest to złośliwość czy brak zgody aby ktoś komuś pomógł...
    Jeżeli brak chęci pomocy innym jest obniżaniem poziomu to po co jest forum?

dostałem telewizor Daewoo DMQ-14A1 TXT.
    Telewizor się nie włączał , świeciła dioda standby.
    Po otwarciu okazało się że jest spuchnięty kondensator C 414 -22uF 160V.
    Czy tylko to może być przyczyną usterki? Dodam jeszcze że wylutowałem go i spróbowałem włączyć telewizor bez niego, włączył się na chwilkę i na kineskopie był wąski poziomy pasek-na środku, a po chwili mniej więcej na środku kineskopu pojawiła się kolorowa plamka średnicy około 4 cm, po czym sam się wyłaczył i już nie wstał.
    Czy coś jeszcze mogło ulec uszkodzeniu?
    Jutro idę po ten kondensator.
    Proszę o pomoc

ps
    dziekuje uzytkownikom dj_mati oraz adam.1.1 którzy okazali ludzkie podejście do problemu
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7146678
    andrzej c
    Poziom 29  
    Ocena: 38
    Jak odbiornik się wyłączył i już się nie uruchomił, to mogła paść końcówka odchylania H- tranzystor Q402, lub jego zasilanie. Poziomy pasek świadczy o uszkodzeniu odchylania pionowego. Może być uszkodzony sam układ IC301 (TDA3653B). Należy sprawdzić miernikiem, czy nie ma zwarć. Gdy wystartuje odchylanie poziome trzeba zobaczyć, czy jest prawidłowo zasilony ( pin 9 i po diodzie pin 6). Tam ma być ok. 25 V. Ponieważ mocno się grzeje należy poprawić luty na jego wyprowadzeniach. Warto sprawdzić ( podmienić) kondensatory w jego aplikacji, a zwłaszcza C308- 100 µF i C311- 1000 µF. A tak ogólnie spuchnięty elektrolit na napięciu systemowym i uszkodzony pion mogą świadczyć o zawyżonych napięciach na wyjściu zasilacza. Zatem bezwzględnie należy wymienić elektrolity po pierwotnej stronie przetwornicy.
  • REKLAMA
  • #4 7146683
    Edmund511
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Po wlutowaniu kondensatora C 414 -22uF/160V sprawdź napięcie +B ( główne ) czy nie jest za wysokie. Najlepiej za pomocą żarówki. Z tego co piszesz prawdopodobnie będzie jeszcze uszkodzony układ odchylania V.
  • #5 7147506
    Grzes55555
    Poziom 10  
    wymieniłem C414 oraz wszystkie elektrolity w przetwornicy.również okazał się spalony I402 (L7812CV).
    Telewizor działa.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Temat uważam za zamknięty.
REKLAMA