logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 nie uruchamia się po instalacji, Gigabyte GA-EP31-DS3L, Seagate 500GB SATA

Wyskokowy Jony 23 Lis 2010 17:15 1137 4
REKLAMA
  • #1 8780027
    Wyskokowy Jony
    Poziom 2  
    Witam. Parę dni temu postawiłem Win7 i nagle przestał się uruchamiać (zatrzymuje się na ekranie po którym normalnie zaczyna ładować się Windows). Ponowna próba instalacji Windows nie powiodła się, ponieważ po rozpakowaniu plików instalacyjnych i ponownym uruchomieniu komputera instalacja nie posuwa się dalej lecz zaczyna od początku. Dysk jest widoczny w BIOS'ie i przy starcie komputera widnieją wszystkie informacje, a komputer jak by nie zwracał na niego uwagi. Posiadam płytę główną: Gigabyte GA-EP31-DS3L, dysk twardy Seagate 500GB SATA II 32MB i procesor Intel Core 2Duo E 8400 3 Ghz. Zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu, ponieważ sam nie jestem w stanie sobie poradzić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8780061
    globusek14
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Podłączyłbym dysk na innym PC jako slave i sprawdził go ScanDiskiem oraz jakąś inna aplikacją która naprawia błędy.

Możesz też przywrócić defaultowe ustawienia bios'u poprzez Load Default Setup albo wyjęcie baterii na kilka minut i ponowić instalację.
  • REKLAMA
  • #3 8780157
    Wyskokowy Jony
    Poziom 2  
    Przywróciłem domyślne ustawienia i rzeczywiście pomogło. Dziękuję za pomoc. Mam jeszcze pytanie odnośnie przyczyny usterki. Co mogło ją spowodować? I czy można się zabezpieczyć przed jej ponownym wystąpieniem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 8780166
    globusek14
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Wykluczyć możesz poprzez normalne wyłączanie PC, bez użycia przycisku POWER albo RESET bo czasami się tak robi że ustawienia same się zmieniają.
    Jeżeli zapiszesz ustawienia po przywróceniu domyślnych wszystko powinno być dobrze.
  • #5 8780224
    Wyskokowy Jony
    Poziom 2  
    Faktycznie zdarza mi się z pośpiechu wyłączać komputer w ten sposób i nie zdawałem sobie sprawy, że może to mieć takie skutki. Dzięki jeszcze raz za pomoc i odpowiedź.
REKLAMA