Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CMOS-checksum error-defaults loaded - Dziwny komunikat

cisu80 24 Nov 2010 19:05 6648 14
    cisu80
    Level 9  
    Przy włączaniu komputera wyskakuje mi błąd CMOS-checksum error-defaults loaded. Kiedy naciskam F1 komputer uruchamia się dalej, ale po ekranie ładowania systemu wyłącza się. Będę wdzięczny za pomoc.

CMOS-checksum error-defaults loaded - Dziwny komunikat
    elektryk101
    Conditionally unlocked
    Po prostu nie masz w biosie ustawień. Wymień baterie na płycie głównej i ustaw w biosie datę, godzinę itp.
    Lzep
    Level 39  
    Kolego @cisu80 - masz przecież całkiem jasne komunikaty :
    Quote:
    CMOS checksum error - Defaulte loaded
    Warning! CPU has been changed or CPU Ratio changed fail.
    Please re-enter CPU settings in the CMOS setup and remember to save before quit
    Czyli, jeśli nie kumasz po angielsku :
    Quote:
    Błąd sumy kontrolnej w CMOS - domyślne ustawienia załadowane
    Uwaga! Procesor został zmieniony lub mnożnik CPU został źle zmieniony.
    Proszę zmienić ustawienia CPU w CMOS setup (czyli w biosie) i nie zapomnieć zapisać ich przed opuszczeniem biosu !
    Może coś przed nami ukrywasz ? Nie zmieniałeś "przypadkiem" procesora lub jego ustawień ?
    cisu80
    Level 9  
    To nie jest mój komputer, tylko kolegi, więc być może coś tam jest pozmieniane. Dawałem w biosie już, żeby przywróciło optymalne ustawienia, jednak to nie rozwiązało problemu.

@Lzep dzięki za informacje. Zaraz obczaję te ustawienia i napiszę czy coś to dało.
    MarcinGiewicz
    Level 14  
    Quote:
    żeby przywróciło optymalne ustawienia, jednak to nie rozwiązało problemu.

Nie zapamiętuje ustawień...
    Jak ktoś wyżej napisał: Bateryjka podtrzymująca ustawienia bios jest do wymiany.
    cisu80
    Level 9  
    Przeczyściłem procesor, pamięci i kartę graficzną. Odłączyłem stację dysków i napędy, tylko teraz nie chce się już komputer włączyć. Zupełnie jakby nie wykrywało procesora, kolega mówił, że zdarzyło się mu już tak kilka razy, jednak po paru próbach komputer znów działał.

Czy może być zwalony procesor? A jeśli nie to co sprawdzić?
    mike833
    Level 16  
    Procesor na 99% jest ok. Co znaczy, że komputer nie chce się włączyć? Sprawdź baterię i wymień na nową.
    cisu80
    Level 9  
    W ogóle nic się nie pokazuje, nic nie pika. Napęd DVD zaczyna pracować, później przestaje i nic.
    Przedtem chociaż się ten ekran pokazywał, który zamieściłem na screenie.

PS: Próbowałem uruchomić z nową baterią:cry:
    mike833
    Level 16  
    Zrób clr cmos zworką na płycie głównej. Jaki zasilacz jest w tym komputerze?
    cisu80
    Level 9  
    Ze zworką już próbowałem, zasilacz jest wymieniony 300W
    mike833
    Level 16  
    Podaj pełną specyfikację komputera. Kondensatory na płycie głównej są ok?
    cisu80
    Level 9  
    Płyta główna: msi pm8m3-v
    Procesor: Celeron D 3Ghz
    Zasilacz: 300W

Tyle informacji tylko posiadam.

Kondensatory są w porządku.
    mike833
    Level 16  
    Spróbowałbym najpierw odpalić płytę z samym procesorem, jeśli wystartuje dołóż pamięć RAM, później grafikę.
    cisu80
    Level 9  
    Kolega mówił, że wcześniej też się to zdarzało, jednak po kilku/nastu próbach komputer startował. No cóż spróbuję tak jak radzisz i zobaczę;)
    leven
    Level 37  
    Co to jest: "zasilacz 300 wat" ?
    Zdemontuj bok obudowy i odczytaj napis z tabliczki znamionowej na zasilaczu.
    Bardzo mozliwe, ze zasilacz niedomaga i sa problemy.
    Mile widziane wyniki pomiarow lini 3.3, 5 i 12 volt w czasie uruchamiania komputera.