logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CMOS-checksum error-defaults loaded - Dziwny komunikat

cisu80 24 Lis 2010 19:05 7281 14
REKLAMA
  • #1 8784677
    cisu80
    Poziom 10  
    Przy włączaniu komputera wyskakuje mi błąd CMOS-checksum error-defaults loaded. Kiedy naciskam F1 komputer uruchamia się dalej, ale po ekranie ładowania systemu wyłącza się. Będę wdzięczny za pomoc.

CMOS-checksum error-defaults loaded - Dziwny komunikat
  • REKLAMA
  • #2 8784685
    elektryk101
    Poziom 23  
    Ocena: 15
    Po prostu nie masz w biosie ustawień. Wymień baterie na płycie głównej i ustaw w biosie datę, godzinę itp.
  • REKLAMA
  • #3 8785066
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Kolego @cisu80 - masz przecież całkiem jasne komunikaty :
    Cytat:
    CMOS checksum error - Defaulte loaded
    Warning! CPU has been changed or CPU Ratio changed fail.
    Please re-enter CPU settings in the CMOS setup and remember to save before quit
    Czyli, jeśli nie kumasz po angielsku :
    Cytat:
    Błąd sumy kontrolnej w CMOS - domyślne ustawienia załadowane
    Uwaga! Procesor został zmieniony lub mnożnik CPU został źle zmieniony.
    Proszę zmienić ustawienia CPU w CMOS setup (czyli w biosie) i nie zapomnieć zapisać ich przed opuszczeniem biosu !
    Może coś przed nami ukrywasz ? Nie zmieniałeś "przypadkiem" procesora lub jego ustawień ?
  • #4 8788667
    cisu80
    Poziom 10  
    To nie jest mój komputer, tylko kolegi, więc być może coś tam jest pozmieniane. Dawałem w biosie już, żeby przywróciło optymalne ustawienia, jednak to nie rozwiązało problemu.

@Lzep dzięki za informacje. Zaraz obczaję te ustawienia i napiszę czy coś to dało.
  • REKLAMA
  • #5 8788695
    MarcinGiewicz
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Cytat:
    żeby przywróciło optymalne ustawienia, jednak to nie rozwiązało problemu.

Nie zapamiętuje ustawień...
    Jak ktoś wyżej napisał: Bateryjka podtrzymująca ustawienia bios jest do wymiany.
  • #6 8799031
    cisu80
    Poziom 10  
    Przeczyściłem procesor, pamięci i kartę graficzną. Odłączyłem stację dysków i napędy, tylko teraz nie chce się już komputer włączyć. Zupełnie jakby nie wykrywało procesora, kolega mówił, że zdarzyło się mu już tak kilka razy, jednak po paru próbach komputer znów działał.

Czy może być zwalony procesor? A jeśli nie to co sprawdzić?
  • #7 8799125
    mike833
    Poziom 16  
    Procesor na 99% jest ok. Co znaczy, że komputer nie chce się włączyć? Sprawdź baterię i wymień na nową.
  • REKLAMA
  • #8 8800076
    cisu80
    Poziom 10  
    W ogóle nic się nie pokazuje, nic nie pika. Napęd DVD zaczyna pracować, później przestaje i nic.
    Przedtem chociaż się ten ekran pokazywał, który zamieściłem na screenie.

PS: Próbowałem uruchomić z nową baterią:cry:
  • #9 8800366
    mike833
    Poziom 16  
    Zrób clr cmos zworką na płycie głównej. Jaki zasilacz jest w tym komputerze?
  • #10 8800375
    cisu80
    Poziom 10  
    Ze zworką już próbowałem, zasilacz jest wymieniony 300W
  • #11 8800412
    mike833
    Poziom 16  
    Podaj pełną specyfikację komputera. Kondensatory na płycie głównej są ok?
  • #12 8800437
    cisu80
    Poziom 10  
    Płyta główna: msi pm8m3-v
    Procesor: Celeron D 3Ghz
    Zasilacz: 300W

Tyle informacji tylko posiadam.

Kondensatory są w porządku.
  • #13 8800860
    mike833
    Poziom 16  
    Spróbowałbym najpierw odpalić płytę z samym procesorem, jeśli wystartuje dołóż pamięć RAM, później grafikę.
  • #14 8800907
    cisu80
    Poziom 10  
    Kolega mówił, że wcześniej też się to zdarzało, jednak po kilku/nastu próbach komputer startował. No cóż spróbuję tak jak radzisz i zobaczę;)
  • #15 8803699
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Co to jest: "zasilacz 300 wat" ?
    Zdemontuj bok obudowy i odczytaj napis z tabliczki znamionowej na zasilaczu.
    Bardzo mozliwe, ze zasilacz niedomaga i sa problemy.
    Mile widziane wyniki pomiarow lini 3.3, 5 i 12 volt w czasie uruchamiania komputera.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas uruchamiania komputera pojawia się błąd "CMOS-checksum error-defaults loaded", co sugeruje problem z ustawieniami BIOS-u. Użytkownik został poinstruowany, aby wymienić baterię na płycie głównej oraz ustawić datę i godzinę w BIOS-ie. Po wymianie baterii i przywróceniu ustawień BIOS-u, komputer przestał się uruchamiać, co może wskazywać na problemy z procesorem lub zasilaczem. Użytkownik został zachęcony do sprawdzenia kondensatorów na płycie głównej oraz do uruchomienia komputera z minimalną konfiguracją sprzętową. Dodatkowo, zasugerowano pomiar napięć zasilacza, aby wykluczyć jego awarię.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA