logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexmark PRO205 - czy można zastosować kartridż 105XL ?

ja_gogol 24 Lis 2010 23:01 20805 13
REKLAMA
  • #1 8786088
    ja_gogol
    Poziom 11  
    Czy ktoś próbował do PRO205 włożyć kartridż 105XL czarny. Jest kilkukrotnie tańszy od polecanego 100XL.
  • REKLAMA
  • #2 8849659
    sloan69
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    kartridż 105 od 100 różni się chipem (pod naklejką). Słyszałem, że jakiś Rusek poradził sobie z tym i zmusił pro205 do działania z kartridżem 105. Do tej pory nie udało mi się nic wygooglać na ten temat. Kartridż 105 z podmienioną w ramach testu naklejką z kartridża 100 działa bez problemu w pro205, oczywiście drukarka pamięta poziom atramentu. Ktoś może testował jak jest z pamiętaniem przez drukarkę numerków zużytych kartridży? Gdyby się dało starymi przepchać kolejkę to można by korzystać z nowego kartridża 105 z podmienioną naklejką
  • #3 8861444
    dj1910
    Poziom 2  
    Należy kupić tusz czarny 100A, wykorzystać go, przekleić chip z niego do 105XL i nie mamy poziomu tuszu, ale sprzet drukuje.

Tusze 100A mają taką unikalną cechę, iż po skończeniu atramentu drukarka nie domaga się ich wymiany.

I nie żaden rusek, ale ja wpadłem na to jakieś 8 miesięcy temu.

Pracuje w Lexmarku, więc nie trudno było mi do tego dojść :)
  • #4 8861534
    sloan69
    Poziom 10  
    Zgadza się, kartridże bez literki A są objęte programem recyklingu, w praktyce po zużyciu powinny wrócić do lexmarka. Problem jest z kupnem tych z literką A w symbolu. W sklepach i polskim internecie nie spotkałem.
    Może dj1910 podpowie gdzie kupić
  • REKLAMA
  • #5 8862363
    dj1910
    Poziom 2  
    A prosze bardzo ;)

www.printech.pl

www.wa.krakow.pl

pozdro ;)
  • #7 9219556
    MatD
    Poziom 10  
    dj1910 napisał:
    Należy kupić tusz czarny 100A, ...

Pracuje w Lexmarku, więc nie trudno było mi do tego dojść :)

DJ - mam serdeczną prośbę: otóż wymieniłem kolorowe tusze na 100A (mam drukarkę 805), wskaźnik poziomu tuszu niebieskiego zszedł do 1/4, napełniłem go, podrukowałem trochę, wskaźnik zszedł do zera i przestały w ogóle kolory drukować... - mimo, ze magentę mam w zasadzie nową...

Spotkałeś się z takim problemem?
    Czy przy 100A nie powinno w ogóle pokazywać poziomu tuszu, czy jak zejdzie do zera, to po prostu cały czas atakuje komunikatami o braku tuszu, ale drukuje?

Na wydruku strony testowej jest jest taka pozycja w dziale "Inform. o atram.":
    Zastępow. ust. naboju: Nie (przy wszystkich nabojach)

Co to ustawienie znaczy i czy ono ma wpływ na mój problem?

Przed chwilą próbowałem uparcie drukować, zaczęły mi się pojawiać komunikaty o tym, że kaseta drukująca jest pusta, że jeśli będę kontynuował, to utracę gwarancję, że drukowanie przy pustej kasecie może uszkodzić głowicę drukującą i że gwarancja nie obejmuje takiego uszkodzenia...
  • #8 9361832
    cytod
    Poziom 11  
    Po skończeniu się 100A pozostaje komunikat niski poziom tuszu i dalej się drukuje.
    Wszystkie tusze muszą być żeby drukować.
    Komunikat o gwarancji jest przy pierwszym użyciu kartridża 100A "poza" pojemność (po napełnieniu/przełożeniu).
  • REKLAMA
  • #9 9525303
    fuli5
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ja tam problemu nie widzę, na allegro wersje 100A są cały czas dostępne :)

Natomiast chyba nie ma co kupować 100A kolorowych bo chyba do drukarek gdzie domyślnie wchodzi 105xl kolorowe są i tak 100 lub 100xl ... chyba, że chcemy nabijać.
  • #11 10232723
    Dejvid1189
    Poziom 9  
    Witam, czy ktoś wie czy ten sposób działa w Lexmarku S301 ?
  • #12 10404201
    Artur34
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witam.

Mam pytanie odnośnie lexmarka Impact S301 do "dj1910" mianowicie gdzie można kupić w miarę możliwości tanio głowicę drukującą to wyżej wymienionej drukarki, nie musi być nowa może być używana, ale sprawna... A jeżeli nie można to ja oszukać drukarkę aby możliwe było używanie skanera? Dość pilna prośba...
  • REKLAMA
  • #13 10408587
    Artur34
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    A czy ktoś inny wie lub ma do zbycia taką głowicę drukującą do lexmarka Impact S301? Pilne...
  • #14 11471923
    mophus
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    A wie ktoś może jak drukarka odczytuje dane o poziomie tuszu? nie ma żadnych kontaktów ani styków? Mam drukarkę lexmark s305. szukałem, ale nie znalazłem konkretnych informacji.

Znalazłem info.. chip zbliżeniowy. czytnik znajduje sie w drukarce po prawej stronie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat możliwości użycia kartridża 105XL w drukarce Lexmark PRO205, który jest tańszy od polecanego 100XL. Wskazano, że różnica między tymi kartridżami polega na chipie, co można obejść, podmieniając chip z kartridża 100A na 105XL. Użytkownicy potwierdzają, że po takiej modyfikacji drukarka działa, chociaż nie pokazuje poziomu tuszu. Wskazano również, że kartridże 100A nie wymagają wymiany po wyczerpaniu atramentu, co może być korzystne. Pojawiły się pytania o dostępność kartridży oraz o problemy z poziomem tuszu w innych modelach Lexmarka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA